Vágólapra másolva!
Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt járvány elleni küzdelemről, a poszt-Covid kezelés fontosságáról, nehézségeiről.
Vágólapra másolva!

A főigazgató elmondta, manapság már nem szükséges velejárója egy egészségügyi intézményben az úgynevezett kórházszag, a megfelelő épületkialakítás, a rendszeres takarítás, szellőztetés segít elkerülni ezt a helyzetet.

A Szent Ferenc Kórház többek között azt határozta el,hogy a járvány alatt az utógondozásra is kiemelt figyelmet fordít. Erre azért van szükség, mert már tavaly kiderült, hogy aki kigyógyult a fertőzésből, az még nem biztos, hogy jól is van, a kórház orvosai rájöttek, ezek az emberek egy nagyon széles tünetegyüttesben szenvedhetnek, amikkel nem igazán tudnak mit kezdeni. Ezért a szakirodalom és tapasztalatok alapján elkezdték kezelni a poszt-Covidban szenvedőket, mára kiderült, nagyon sok embernek kell segíteni. Arra is rájöttek, nem csak tüdőkomponens szerepel a betegeknél, számos más is, a megszerzett tudás birtokában mára egyre több embernek adnak segítséget. A kórházban jelenleg 150 ágy van, ennek alig valamivel kevesebb mint a fele az, ahol poszt-Covid betegeket látnak el.

Toldy-Scheidel Emil hozzátette, ez valóban nem sok ágy, de meg kell nézni, hol kell a poszt-Covid ellátást biztosítani, a fekvőbeteg-ellátásban azok részesülnek, akik vírusmentesek, de nemrég jöttek le a lélegeztetőről, ők még nagyon betegek. Van ennél egy nagyobb csoport, akiknél nappali vagy járóbeteg-ellátásban kell biztosítani a poszt-Covid kezeléseket. Van egy harmadik csoport, a gyógyultaké, akiknél elegendő várni, hogy milyen állapotba kerülnek később, ők nem tartoznak a poszt-Covidosok közé. Ugyanakkor az is igaz, a Covid utáni tüneteket az orvosok még nem ismerik eléggé, hiszen egy nagyon friss betegségről van szó, sem a vírust, sem a variánsait nem ismerik még. Nem tudni, hogy a kialakult betegségeknek mi a köze a Covidhoz.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!