A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Hogyan folytatódik a koronavírus-járvány elleni védekezés?

nyitás 2021.05.01. Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
A világszinten is kiemelkedő magyar oltási programnak köszönhetően az elmúlt hetekben jelentősen csökkent az új fertőzöttek és az áldozatok száma is. Szerencsére a kórházban ápoltak száma is ötezer alá csökkent. Az Operatív Törzs azonban csak akkor tud újabb újraindítási lépésekről dönteni, ha az oltottak száma eléri az 5 millió főt. Keddtől lehetséges lesz a tajszámmal nem rendelkező külföldiek regisztrációja az oltásra, valamint május 10-én indul a 16-18 éves korosztály oltása is, így már ők is regisztrálhatnak a vakcináért. 
Vágólapra másolva!

Mindezt alátámasztja, hogy Magyarországon a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Napok óta egyre kevesebb fertőzöttet regisztrálnak, és szerencsére a halálozások száma is folyamatosan csökken.

Egyre jobbak a magyar járványügyi adatok Fotó: Polyák Attila - Origo

A világ élvonalában az oltások

Mindez egyrészt a védelmi intézkedések betartásának, valamint a világszinten is egyedülálló magyar oltási programnak köszönhető. Mostanra Magyarországon arányaiban közel ugyanannyian kapták meg legalább az első oltást, mint az Egyesült Államokban.

A második oltást megkapók arányában is messze előzzük az EU-s országokat, és az Egyesült Királyság szintjéhez közelítünk.

Az országos tisztifőorvos szerint a védelmi intézkedéseknél sokkal hatásosabbak az oltások, ezért mindenki oltassa be magát regisztráció és időpontfoglalás után, mindig olyan oltással, "amely bent van az országban". Müller Cecília külön kért mindenkit arra,

Az oltásellenes baloldal miatt másfél hónapot csúsztunk volna

– mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás arról beszélt, a keleti vakcinák nélkül a négymillió beoltottat nem múlt pénteken értük volna el, hanem majd valamikor június közepén, vagyis másfél hónappal később.

Másfél hónappal tovább maradtak volna a korlátozások, másfél hónapot csúszott volna az élet és a gazdaság fokozatos újraindítása, a vendéglátóhelyek, mozik, színházak, edzőtermek megnyitása – fogalmazott. Az államtitkár hozzátette: „ha az oltásellenes baloldalra hallgattunk volna, most sokkal kevesebb lenne a beoltott, védett ember, és másfél hónapot elvesztettünk volna".

Újabb fontos változások

Keddtől lehetséges a tajszám nélküli külföldiek oltása is, „járványügyi szempontból éppolyan fontosak, mint a magyar állampolgárok. Elértünk arra a pontra, amikor van már vakcinánk. Bátorítom őket, hogy a keddi naptól éljenek a regisztráció lehetőségével” - mondta Müller Cecília. A 16-18 évesek az oltásra április 30-tól regisztrálhatnak a szülők segítségével. A regisztrációkor figyeljenek a személyes és elérhetőségi adatok pontos kitöltésére.

Fontos, hogy a 16 és 17 évesek esetében az érvényes regisztráció esetén az oltás időpontjára szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük.

Ennek a korosztálynak az oltása május 10-től indul.

Az országos tisztifőorvos bízik abban, hogy a 16 év alattiak számára is hamarosan elérhetők lesznek a Pfizer-oltások, a döntéshez vezető dokumentum az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) asztalán van már.

A 16-18 évesek beoltása is elkezdődik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez kell a nyájimmunnitáshoz

Néhány hét múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat - minderről már a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője beszélt. Szlávik János elmondta,

"A cél az, hogy minél több ember legyen beoltva. Én úgy gondolom, hogy Magyarország ebben jól halad, és nagyon bízom benne, hogy a következő hetekben nem fog lassulni a védőoltási kedv" - fogalmazott az infektológus. Hozzátette, bár az oltási adatok kedvezőek, még mindig vannak olyan idős, beteg emberek, akik nem vették fel az oltást, pedig ez nagyon fontos lenne.

Abban az esetben, ha elérjük az ötmillió beoltottat, akkor nagy valószínűséggel engedélyezik majd a lakodalmak megtartását.

Több százezer vakcina érkezik

Kedden

TÖBB MINT 300 EZER ADAG PFIZER ÉRKEZIK.


Ezeknek egy része a második körös oltásokra megy. A pedagógusoknak a második körére is jön az újabb szállítmány.

Minden itthon alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos Forrás: MTI/Rosta Tibor

A PEDAGÓGUSOK MÁSODIK KÖRÖS OLTÁSÁNÁL, AKIK ÉRETTSÉGI FELÜGYELŐ TANÉRKÉNT DOLGOZNAK, AZOKAT SZOMBATRA HÍVJÁK OLTÁSRA, PFIZERT FOGNAK KAPNI.


Nagyon fontos, hogy minden oltóanyag hatékony, valamint biztonságos, és megvéd a kórházba kerüléstől.

Szigorú védelmi intézkedések mellett zajlottak az érettségik Fotó: Koncz Márton - Origo

Hétfőn egyébként lezajlottak a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgái. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1155 helyszínen 71 121, emelt szinten 72 helyszínen 2380 vizsgázó tett érettségit. A vizsgákat szigorú egészségvédelmi óvintézkedések (testhőmérséklet-mérés, maszkviselés, távolságtartás, létszámkorlátozás) mellett tartották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!