Mit érdemes enni vizsga előtt, mikor ajánlott lefeküdni aludni? - hasznos tanácsok érettségizőknek

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, német érettségi, német nyelv, idegen nyelv, Újpesti Bródy Imre Gimnázium
Budapest, Újpesti Bródy Imre Gimnázium
Vágólapra másolva!
Hasznos tanácsokat gyűjtött össze a Bors az érettségizőknek. A lap cikke szerint nem mindegy, mit eszünk, mikor fekszünk le a vizsga előtt.
Vágólapra másolva!

Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, hétfőn magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren fognak vizsgázni.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren vizsgáznak Fotó: Szabó Gábor - Origo

– A siker kulcsa nem csak a hetekig, hónapokig tartó felkészülésben rejlik – írják.

A kávét mellőzzük, a csoki jöhet

Az egyik fontos tényező, hogy a vizsgázó kellően kipihent legyen. A Bors cikke szerint kutatások is bizonyították, hogy a vizsgák előtti, akár éjszakába nyúló tanulás egyáltalán nem javítja, sőt inkább hátráltatja a vizsga eredményességét. A vizsgát megelőző este így érdemes a megszokottól kicsit hamarabb lefeküdni, hiszen

már plusz félórával több alvás is hasznos a szervezetnek.

A megszokottnál korábbi lefekvésre pedig érdemes felkészülni. A legjobb, ha mindent előre összekészítünk a másnapi vizsgára, és ha ez megvan, jöhet a pihenés. Alvás előtt pedig egy bögre nyugtató hatású tea, például citromfű-, macskagyökér- vagy orbáncfűtartalmú. Emellett érdemes kiiktatni a zavaró tényezőket is: a televízió legyen kikapcsolva, a telefont pedig legjobb, ha a szobán kívül hagyjuk.

Az sem mindegy, hogy a vizsga előtt mit eszünk. A nehéz zsíros ételeket, illetve lefekvés előtt a koffeintartalmú, illetve az alkoholos italokat érdemes kerülni. A csoki, a szőlőcukor, a dió, a mandula, illetve a banán viszont jó választás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!