A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Keddtől a Magyarországon élő, TAJ-szám nélküli külföldiek is regisztrálhatnak az oltásra

pfizer, koronavíurs, oltás, vakcina, oltópont
Békéscsaba, 2021. április 30. Oltópont Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. április 30-án. Ezen a napon a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával oltottak. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Újabb vakcinaszállítmány érkezik, az érettségit felügyelő tanárokat előrébb veszik a második körös oltásnál, ők a Pfizer vakcináját kapják. A bölcsődések, óvodások újra magukkal vihetik a játékaikat, nyunyókákat - közölte Müller Cecília. Aki a védettségi igazolványt meghamisítja, az bűncselekményt követ el, öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. Összefoglaló az Operatív Törzs tájékoztatójáról.
Vágólapra másolva!

Gaál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején felhívta a figyelmet, az újraindítás lépései ellenére a csoportosulás továbbra is tilos, valamint a védelmi intézkedéseket továbbra is mindenkinek be kell tartani.

Aki a védettségi igazolványt meghamisítja, az bűncselekményt követ el, öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

1966 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt. 668 ember ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Jelenleg 27 386 ember van hatósági házi karanténban.

A BRFK munkatársai április 30-án este, május elseje hajnalban hívásra illegális házibulit szakítottak meg, ahol kábítószergyanús anyagokat találtak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. Ez lehetővé tette azt, hogy a járványügyi adatok javulnak – tette hozzá.

Ismertette továbbá az elmúlt nap járványügyi adatait. E szerint 1219 újabb esetben mutatták ki koronavírust, ezzel 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma 228 002 fő. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy egyre kevesebb beteg esetében súlyos lefolyású a fertőzés. A járványügyi védelmi intézkedések és a védőoltások felvétele eredményezi a kedvező adatokat - jelentette ki Müller Cecília.

A közösségben lévő embereknek tudniuk kell egymásról, hogy védettek.

– húzta alá.

Senki se hanyagolja el a második oltás felvételét, hiszen a gyártók csak így tudják garantálni a védettséget – emelte ki az országos tisztifőorvos.

A járvány nem zajlott le, a koronavírus továbbra is itt van közöttünk – húzta alá.

Jönnek a második körös oltások

Holnap több mint 300 ezer adag Pfizer érkezik.

Ezeknek egy része a második körös oltásokra megy – ismertette, hozzátéve, hogy a pedagógusoknak a második körére is jön az újabb szállítmány.

Beoltanak egy hölgyet a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban Kecskeméten április 23-án Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Tekintettel az érettségi vizsgákra, amelyek a mai napon elkezdődtek, sok sikert kívánt Müller Cecília.

A pedagógusok második körös oltásánál, akik érettségi felügyelő tanérként dolgoznak, szombatra hívják oltásra, Pfizert fognak kapni

- húzta alá.

A kevert vakcinákkal kapcsolatban nincs még egyértelmű álláspont a tudományos körökben.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a Janssent is használni fogják az oltóbuszok.

Abban az esetben, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványt, akkor az ügyfélkapun keresztül, elektronikus módon, vagy személyesen, időpontfoglalás nélkül a kormányablakoknál tudnak érdeklődni – jelentette ki az országos tisztifőorvos.

A 16-18 év közötti fiatalok regisztrálhatnak, és május 10. után szeretnék elkezdeni az oltásukat.

Csökkent az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban általánosságban csökkent a vírus örökítőanyag-mennyisége, de most ez a folyamat megállt, jelenleg stagnál.

Nem lehet itt megállni. Szükséges elérni az a védettségi szintet, ami biztosítja mindannyiunk egészségét

- fűzte hozzá.

Ne válogassunk a vakcinák között, minél előbb tegyük védetté magunkat - mondta el Müller Cecília.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Keddtől lehet regisztrálni az oltásra TAJ-szám nélkül is

Müller Cecília bejelentette, keddtől már azok a Magyarországon élő, külföldi állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra, akiknek nincs TAJ-számuk.

- mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília bizakodik, hogy hamarosan a 12-15 éves korosztályt is el lehet kezdeni oltani a Pfizerrel, az ezzel kapcsolatos dokumentum már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán van.

Korábban tilos volt saját játékokat bevinni az óvodákba, azonban mostantól semmi akadálya nincs, hogy a gyermekek a bölcsődékbe, óvodákba vigyék saját játékaikat, nyunyókáikat - jelezte Müller Cecília.

Azok az idősebb emberek, akik a vakcinák mindkét adagját megkapták, és teljes védettséget élveznek, a szabályok betartása mellet nyugodtan találkozhatnak egymással.

Sokan jelezték, hogy az AstraZeneca két oltása közötti 12 hét sok idő. Az alkalmazási előirat azt írja, hogy az első után 4-12 hét között adható be a második adag. Nem szorgalmazzuk minden esetben a 12 hetet, mindenki a saját élethelyzetének megfelelően tudja kérni az oltóorvosnál, ha korábbra hozná a második oltást. Ezt ott kell jelezni, ahol az első oltást kapták – válaszolt újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos.

Semmiképpen se hezitáljanak a második oltással kapcsolatban - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A tartós védelem kialakulásához mindkét adag felvétele kiemelten fontos. Fél védettség az nem elegendő – reagált az újabb kérdésre Müller Cecília. Ez utóbbi alól kivétel a Janssen-vakcina, mivel az egyadagos.

Korábban írtuk:

A hétfőn közzétett járványügyi adatok szerint 1219 újabb esetben mutatták ki koronavírust, ezzel 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy meghalt 106 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 27 908 főre emelkedett A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma 228 002 fő. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

A magyar oltási terv uniós viszonylatban is kifejezetten jól halad: a magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást, ez az arány csupán 24 százalék az uniós tagállamokban.

Szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, mivel a beoltottak száma elérte a 4 millió főt. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal.

A járványügyi szabályok betartásával ma reggel országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!