A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2

Eddig a védekezés volt a fontos, most a gazdaság újraindítása

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az összes oltóanyag alkalmas arra, hogy megvédjék az embereket - minderről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szólt arról is, hogy a következő években rezsiharcot kell folytatni, valamint arról, hogy Karácsony Gergely mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány.
Vágólapra másolva!

Ha igaz, amit a szakemberek állítanak, vagyis hogy a vírus nem megy el, akkor előbb-utóbb az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett. Egyetlen módon tudják az emberek védeni a saját és szeretteik egészségét, ha beoltatják magukat – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. Tévhitnek nevezte, hogy a magukat be nem oltó felnőttek – mintegy 3 millió fő – megúszhatják a Covid-19-et, ha kialakul az úgynevezett nyájimmunitás. – Előbb-utóbb mindenkit utolér a vírus, aki nincs beoltva – húzta alá Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Ezt nem úszhatja meg senki Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő arra is kitért: csütörtökön 25 ezer első oltást és 117 ezer második oltást adtak be az országban, s a lélegeztetés nélkül kórházban lévők száma hosszú idő után ezer alá ment. Lélegeztetőgépen szintén jóval kevesebben (121 fő) vannak a korábbinál.

Ám szavai szerint az aktív fertőzöttek száma még mindig nagyon magas (jelenleg 84.719 fő), ezért sem kedv kérdése az oltás.

Megelőztük Amerikát

A kormányfő kitért arra is, hogy az oltás megszervezése hatalmas kihívás, első oltások tekintetében az Egyesült Államoknál is jobb eredményeket érünk el, pedig ők maguk is tudnak gyártani vakcinát. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a második körös oltásokat tekintve utolértük az Egyesült Királyságot. Mindenki büszke lehet erre a teljesítményre, aki részt vett benne. Az indiai mutánsról azt mondta a kormányfő, hogy

az itthon alkalmazott oltások közül mindegyik alkalmas az indiai mutáns legyőzésére.

Nagyon jól halad a magyar oltási program Forrás: MTI/Balázs Attila

Orbán Viktor szólt arról is, hogy egy rémhír az, hogy a keleti vakcinákat kapókat nem engedik be más országba. „A keleti vakcinákkal is lehet majd utazni. Sok országban még nagyon távoli kérdés az utazás" – tette hozzá. „Magyarország egymás után köti meg a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről" – mondta a kormányfő. „Nyugaton még nem értek oda, ahol mi vagyunk" – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy

várhatóan csak júliusban lesz uniós egységes igazolvány.

„Nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták elől. Engem is kínai vakcinával oltottak be, és mégis utazhatok" – tette hozzá.

Újra mozgékonnyá kell válni

Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos – mondta Orbán Viktor. „Most, hogy a harmadik hullámot legyőztük, vagy leszorítottuk a földre, most újra kell indítani a gazdaságot. Meggyötört minket a korábbi helyzet, a vállalkozóknak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket" – mondta a kormányfő. „Újra mozgékonnyá kell válni. Most egy átmenet van" – tette hozzá. A 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól. Amikor megkapjuk a II. negyedéves gazdasági adatokat, akkor bíztató eredmények lesznek – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is,

nem szerencsés a munkaszervezés az uniós csúcson a késői kezdés miatt.

„A klímavédelmet mindenki fontosnak tartja az unióban, mert mindenki máshonnan indul. A fő kérdés, hogy a terheket hogyan osszuk szét" – mondta.

Rezsiharc

– tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy egy-másfél hónap múlva a klímavédelem területén az EB kijön 10-12 jogszabállyal. „Akkor kell majd megvédeni a magyar emberek érdekeit. A következő két-három évben rezsiharcot kell folytatni" – tette hozzá.

Orbán: A következő években rezsiharcot kell folytatni Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor elmondta, hogy a VOX vezetőjével is közölte: Magyarország klímabajnok. A második nagy téma a bevándorlás, mivel Spanyolországba is jelentős mennyiségű bevándorló érkezik. „Van bevándorlásellenes párt Spanyolországban, és ők is a családtámogatást szeretnék" – mondta.

Karácsony mögött a Gyurcsány-kormány

Orbán Viktor szerint egy „vakuemlék" az őszödi beszéd, mindig emlékezni fogunk rá. „Az vágja mellbe az embert, hogy aki ezt elmondta, az ugyanúgy ott van a magyar politikában, mint korábban. Ez még nekem is mellbevágó élmény" – mondta a kormányfő.

– közölte a kormányfő. Hozzátette:

a főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány,

ez egy különleges jelensége a magyar politikának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!