A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMagyarország
10:35VízilabdaVesztes SF 1-Vesztes SF 2
Vágólapra másolva!
A címvédő Egyesült Államok 98-87-re győzte le a házigazda Franciaországot a párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájánk döntőjében.

A négyszeres NBA-bajnok LeBron James vezette tengerentúli együttes akárcsak három évvel ezelőtt Tokióban, ezúttal is a franciák felett diadalmaskodott a fináléban.

LeBron James
LeBron James immár háromszoros olimpiai bajnok
Fotó: Aris MESSINIS / AFP

A házigazdákat Párizsban már erősítette Victor Wembanyama, a San Antonio Spurs 224 centis játékosa, akit az elmúlt szezonban az NBA-ben az Év újoncának választottak. A találkozó előtt fantasztikus volt a hangulat a Bercy Arénánál, a VIP-bejáraton pedig olyan sztárok érkeztek a meccsre, mint a négyszeres NBA-bajnok Tony Parker, a Chicago Bulls-legenda Scottie Pippen vagy a világbajnok futballista Thierry Henry - írja az MTI.

A fináléban az amerikaiak rendkívül feszes védekezéssel kezdtek, a legtöbbször már saját térfelükön megtámadták a labdát felhozó franciát, így a házigazdák nehezen jutottak el kidolgozott szituációkig. Ugyanakkor támadásban rendkívül sok hibával játszott a címvédő, csak 38 százalékkal dobtak mezőnyből a sztárok, így nem tudták jelentősen leszakítani riválisukat.

A franciák a második felvonásban kevesebb mint három perc alatt egyenlítettek, Steve Kerr szövetségi kapitány pedig időt kért. Fel is javult az amerikaiak játéka, és az aranycipőben játszó James, valamint Devin Booker vezetésével a nagyszünetre nyolc ponttal elléptek (49-41).

A fordulást követően az amerikaiak a 36 éves létére ötkarikás újonc, szintén négy NBA-gyűrűvel rendelkező Stephen Curry tripláival gyorsan növelték előnyüket (61-47), a franciák azonban az ekkor már 20 pontnál járó Wembanyamának is köszönhetően jól hajráztak a játékrészben, így az utolsó tízperces etapra is nyílt maradt a küzdelem (72-66).

A két csapat között sokáig nem csökkent a különbség, aztán két eladott amerikai labda után pillantok alatt egyetlen triplányi lett a távolság (82-79). Curry azonnal egy hármassal válaszolt, Durant két büntetőjével pedig megint messze kerültek (87-79) a vendégek. 

Curry másfél percen belül újabb három triplát szórt be - 12 kísérletből 8-cal zárta a meccset -, így egy perccel a vége előtt gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást, be is mutatta a híres "menjetek aludni" mozdulatát.

Az amerikai válogatott 17. aranyát nyerte, sorozatban az ötödik olimpiai tornáján diadalmaskodott, Kevin Durant ebből négy sikernek volt a részese, míg LeBron James harmadszor lett olimpiai bajnok. 

Eredmények:
kosárlabda, férfi torna:
döntő:
Egyesült Államok-Franciaország 98-87 (20-15, 29-26, 23-25, 26-21)

korábban:
a 3. helyért:
Szerbia-Németország 93-83 (30-21, 16-17, 26-25, 21-20)

Férfi kosárlabda, olimpiai bajnok:
Egyesült Államok (LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Joel Embiid, Jayson Tatum, Devin Booker, Jrue Holiday, Anthony Davis, Anthony Edwards, Bam Adebayo, Derrick White, Tyrese Haliburton)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!