Unokázós csalásokat szervezett egy rab a börtönből - videó

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy börtönben ülő, 37 éves férfi bentről csalt ki pénzt idős emberektől. A pénzért futárokat, többek között egy fiatalkorú rokonát, küldte kiszemelt áldozatai otthonához. Két bűntársat az egyik áldozat talpraesettségének köszönhetően fogtak el a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A vád szerint tavaly év elején, február 28. és április 18. között követte el a bűncselekményeket a férfi, beszervezett bűntársai segítségével.

Az intézetbe illegálisan bevitt mobiltelefonokon hívta fel a nyugdíjasokat.

Az unokájuknak, gyermeküknek, vagy barátjuknak adta ki magát és elhitette velük, hogy nagy bajban van az illető, fogva tartják, és csak sok pénz vagy ékszerek átadása esetén engedik el.

A megtévesztett idős emberek összegyűjtött pénzért rendszerint a rokonait és ismerőseit küldte, akikkel a megszerzett pénzt egymás között szétosztották, illetve annak egy részét neki az intézetbe eljuttatták. Velük is telefonon tartotta a kapcsolatot.

Az ügynek 9 vádlottja van.

A bűncselekmények elkövetésében részt vett a fogvatartott férfi édesanyja, unokatestvére, mostoha testvére, fiatalkorú mostoha unokahúga - aki akkor még csak 16 éves volt - és más ismerőseik. Az egyik zárkatársát is beszervezte az egyik bűncselekmény megszervezésébe.

Az ügynek 6 áldozata van, többnyire 80 év felettiek.

Négyüknek összesen több mint 8,7 millió forint kárt okozott, ebből egy idős házaspár 8 millió forintot adott át a futárnak.

Két csalás kísérleti szakban maradt; Egy 88 éves nő szomszédja közbelépésének köszönhetően nem adott át pénzt a csalóknak. Március 1-jén, a II. kerületi otthonában felhívott asszony és a férje pedig rájött, hogy be akarják őket csapni. Az asszony hallotta, hogy nem a fiával beszél, de eljátszotta a megtévesztett áldozat szerepét, miközben hívták a rendőrséget.

Így tudták elfogni a pénzért érkező két bűntársat.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a 37 éves, különös és többszörös visszaeső elkövetőnek minősülő férfival szemben összesen hatrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve kísérlete miatt, továbbá - mivel két esetben fiatalkorú rokonát bírta rá az elkövetésre - kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat.

Vele szemben végrehajtandó fegyházbüntetés az indítvány azzal, hogy feltételes szabadságra sem bocsátható.

Társait - a bűncselekményekben vállalt szerepüknek megfelelően - is csalással, illetve abban közreműködéssel, továbbá pénzmosással vádolja a főügyészség. Mindegyik vádlottal – a fiatalkorúval szemben is – végrehajtandó szabadságvesztés az indítvány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!