19 milliárdos csomaggal indulhat újra a hazai kultúra

A magyar kultúra ápolásának egyik meghatározó tényezője a népzene.
Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forintos támogatást kapnak a vezető kultúrstratégiai intézmények a következő időszakban, ha a kormány elfogadja az Operatív Törzs legújabb javaslatát - jelentette be Novák Katalin kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A járvány harmadik hulláma véget ért - mondta Novák Katalin. Magas az átoltottság, és továbbra is vakcinabőség van - tette hozzá a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 5,5 millió beoltott felett számos korlátozás megszűnik, így a maszkviselés általános jellege megszűnik. Novák Katalin elmondta, hogy mindezek ellenére bárki használhat továbbra is maszkot.

Novák közölte, hogy a járvány során le kellett mondani a kultúráról, és ez súlyos problémát jelentett az érintett szektor számára. A kultúrát minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni - tette hozzá. Ahhoz, hogy a kulturális élet újrainduljon ahhoz pénzre van szükség, és ezért többletforrást biztosítanak az érintett intézményeknek.

Szólt arról is, hogy a tao-támogatások esetében arra tesz javaslatot az Operatív Törzs, hogy 100-ról 125 milliárd forintra emeljék azt. A 125 milliárd forintos összeg a korábbi támogatási szint.

A következő időszakban több tízmilliárd forint támogatást kap a hazai kulturális élet Forrás: Origo

Itt a kulturális csomag

Vashegyi György arról beszélt, hogy a 2019-ben létrehozott Nemzeti Kulturális Tanács olyan munkát végzett el az elmúlt másfél évben, ami szükséges volt. A Magyar Művészeti Akadémia vezetője elmondta, hogy az elkészült csomag a 17 plusz 1 kulturstratégiai intézmény számára biztosít többletforrásokat.

Idén 19 milliárd, míg jövőre 20 milliárd forintos pluszforrást biztosít

- tette hozzá. Ha a kormány ezt a csomagot elfogadja, akkor a legfontosabb intézményeket úgy lehet megerősíteni, hogy kulturstratégiai zászlóshajóként működjenek.

Fekete Péter arról beszélt, hogy az élet újraindításának a motorja a kultúra. Az Emmi kultúráért felelős államtitkára közölte, hogy folytatódott a köszönjük Magyarországért program. Nem segélyt, hanem munkát akarnak adni, így 2800 művész kapott 500 ezer forintos támogatást - ismertette. Fekete szólt arról is, hogy az újraindítást szolgálja a Déryné-program is, így a legkisebb településre is eljuthatnak színházi darabok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!