Megrázó videóval hívják fel a figyelmet arra, hogyan kényszerítenek fiatal lányokat prostitúcióra

Vágólapra másolva!
Az egész világon emberek millióit tartják megalázó, lealacsonyító, embertelen körülmények között gyárakban, farmokon, lakásokban. Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. A fizikai kényszerítéstől a csapdát rejtő, hamis ígéretekig számtalan módon kerülhet bárki emberkereskedők hálójába – írják a rendőrök mai közleményükben. Az EMPACT Akcióterv az Európai Unión belül megvalósuló emberkereskedelem elleni küzdelemre fókuszál, a kizsákmányolás minden formájával szemben fellépve. A Magyar Rendőrség is részt vesz az EUROPOL Emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából meghirdetett, figyelemfelhívó, megelőzési célú akciójában. Ma egy megrázó videót is közöltek.
Vágólapra másolva!

Ahogy a rendőrök fogalmaznak, nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem

sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve.

A videó, amelyet készítettek, szintén erről szól.

Ahogy írják, a bűncselekmény fő jellemzője a kizsákmányolás, amelyet nemcsak határokon átívelően, szervezetten, hanem egy államon belül, sőt akár egy adott háztartáson belül is elkövethetnek.

Az emberkereskedelem áldozatai nemcsak a külföldön prostituáltként dolgoztatott nők, férfiak és gyerekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak,

sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is.

Magyarországon az áldozatok többségéről elmondható, hogy leginkább szexuális kizsákmányolásra irányuló bűncselekményekben sértettek.

Az áldozatok sokszor vagy félnek, és nem mernek a rendőrségre menni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai. Ezért fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről