Ötszáz beoltott emberből egy betegszik meg

Kormányinfó 2021. augusztus 21-én, Gulyás Gergely
Kormányinfó 2021. augusztus 21-én, Gulyás Gergely
Vágólapra másolva!
Jelentős migrációs hullámra számítanak az afganisztáni helyzet miatt, a német belügyminiszter 500 ezer és 5 millió közé tette az Afganisztánt elhagyók számát. Ahhoz, hogy a 2015-ös hullám ne ismétlődjön meg, a környező országokat kell támogatni - minderről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője az Origó kérdésére a kötelező kvótával kapcsolatban elmondta: ilyen jogcímen egyetlen embert sem fogunk befogadni. Előretolt műveleti bázist hoztak létre Kabulhoz közel, ahová kimenekítik az embereket - hangzott el még a szombati Kormányinfón. A mostani negyedéves adatokat tekintve megvalósítható a kormány azon ígérete, hogy 5,5 százalékos növekedés esetén a gyereket nevelő családok az átlagkereset határáig visszakapják az éves adójukat. Gulyás Gergely azt is mondta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: ötszáz beoltott emberből csak egy betegszik meg.
Vágólapra másolva!

Amerikai kérésre vonultak be Afganisztánba, és most amerikai lépésre vonultak ki az országból. A jelenlegi helyzet válságos – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, jelenleg is zajlik a magyar és azon afgán személyek kimenekítése az országból, akik segítették a honvédeket.

– mondta Ruszin-Szendi Romulusz.

Ruszin-Szendi Romulusz: Ez idáig 78 főt helyeztek biztonságba, miután majd mindenki hazaért, részletesen tájékoztatni fognak mindenkit Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nincs végső határidő

A honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre.

Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek.

Az afganisztáni misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nőtt nemzetközi szinten is – tette hozzá. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva világossá tette, hogy nem tárgyalnak a tálibokkal.

Egy másik látványos következménye az is, hogy az elsők között menekült el az afgán elnök – mondta Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely az Origo kérdésére válaszolva azt mondta, az afgán helyzet miatt jelentős migrációs hullámra számítanak, a német belügyminiszter 500 ezer és 5 millió közé tette az Afganisztánt elhagyók számát. Mindenki azt mondja, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ezért a kibocsátó országot környező országoknak kell segítséget adni. A külső határ védelmét meg tudjuk erősíteni, így nincs olyan erős migrációs hullám, amit nem tudunk megállítani. Gulyás a kötelező kvótával kapcsolatban elmondta: „Ilyen jogcímen egyetlen embert sem fogunk befogadni."

Gulyás Gergely: Jelentős migrációs hullámra számítunk Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kedvező itthon a járványhelyzet

A kormány az augusztus 20-i ülésén áttekintette a járványhelyzetet is.

Azonban a negyedik hullám különbözni tud az előző háromtól, hiszen már nagyon sokan védettek a vírussal szemben, hiszen felvették az oltást – mondta Gulyás.

Azt is elmondta, hogy az utóbbi időben ismét megjelentek olyan hírek, amelyek a lakosságban bizonytalanságot akarnak kelteni a vakcinákkal szemben. Felhívta a figyelmet, hogy minden bizonytalanságot keltő hír hamis, védekezni csak a vakcinákkal lehet, és minden vakcina hatékony. 500 beoltottból egy betegszik meg.

Szentkirályi Alexandra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szentkirályi Alexandra elmondta, szeptemberben újabb oltási kampányt hirdetnek, és hogy minél zökkenőmentesebben történjen az oltás, most már nemcsak a rezidensek, hanem a hatodéves orvostanhallgatók is beadhatják az oltást.

Vakcina van bőven, még rendelkezésre áll több mint 8 millió vakcina.

A fiatalok oltásáról is gondoskodtak, iskolakezdés előtti két és az iskola megkezdése utáni két napban is minden iskolában oltópontok fognak üzemelni, hogy aki szeretné, be tudja oltatni magát. Gulyás azt is elmondta, hogy minden olyan híresztelés téves, amely azt hangoztatja, hogy ismét lezárnák az országot. Ezt nem tervezi a kormány.

"Aki még nem tette, az oltassa be magát!" Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Megkaphatják a családosok az adó-visszatérítést

A gazdasági helyzetet is áttekintette a kormány. Európában a leggyorsabb gazdasági növekedést elérő országok között van Magyarország is.

A mostani növekedés azt is lehetővé teszi, hogy a 13. havi nyugdíj folyamatos visszaépítése mellett idén akár 50-56 ezres nyugdíjprémiumot is folyósítsanak ebben az évben.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, Orbán Balázs államtitkárt politikai igazgatóvá nevezték ki, eddigi pozícióját megtartva a miniszterelnök mellett is dolgozni fog.

Ma csak a dugók közül lehet választani Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy azon problémákat orvosolja, amelyben hatásköre van. Így egyes tereken növelte a rendőri jelenlétet, de egyelőre mást nem tud tenni - mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Az ünnepi rendezvényeket bíráló ellenzékiek nyilatkozataira azzal reagált, hogy humorosnak tartja azt a tényt, hogy egy olyan személy nevezi giccsparádénak az augusztus 20-i felvonulást, aki részt vett a Pride-on. Főleg azért, mert az augusztus 20-i főbb rendezvényeken a Szent Koronán és Szent István szobrán kívül talán még egy-két installáció vonult fel.

Szentkirályi Alexandra, Gulyás Gergely Fotó: Szabó Gábor - Origo

Beoltottsági arányok

Újságírói kérdésre a miniszter azt is megjegyezte, hogy az egészségügyben már 90 százalék fölötti a beoltottság.

A pedagógusok között 70 százalékos az arány, de számukra nem kötelező az oltás.

A maszkviseléssel kapcsolatban egyelőre nem merültek fel szakmai érvek, a kormány úgy véli, az oltás adhat védettséget a teljes közösségnek.

Magyarország érdeke az uniós tagság Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország érdeke az uniós tagság; minden hír, ami az Unióból való kilépéssel kapcsolatos, álhír. Az, hogy 7 vagy 14 év múlva milyen lesz az Unió helyzete és Magyarországé, azt nem lehet pontosan megmondani.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, olcsóbb lesz a hulladékrendszer fenntartása, ha 35 éves koncesszióba kerül. Ez részben környezetvédelmi zöldprogram is. Úgy látja, a koncesszió alapján lényegesen nagyobb hatékonysággal lehet majd segíteni a szemét újrahasznosítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!