A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Magyarország jól kezeli a járványt

koronavírus, vírus, járvány, Szentendre, nyitás, enyhítés, pünkösd, ünnep, turizmus, belföldi turizmus, kirándulás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, 2021.05.24.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált korlátozások tavaszi feloldása óta kilőtt a hazai gazdaság. Csúcsokat döntött a belföldi turizmus, növekszik a fogyasztás és a GDP, továbbá ismét munkaerőhiány kezd kialakulni egyes ágazatokban, amelynek bérfelhajtó ereje kedvező hatást gyakorol a munkavállalókra. A gazdasági növekedés a következő évben lehetővé teszi a személyi jövedelemadó visszatérítését a gyermekes szülők részére, továbbá a 25 év alatti munkavállalók adómentességének biztosítását, illetve a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetését is. A Századvég összegyűjtötte azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek eredményeként gyors ütemben térhet vissza a magyar gazdaság a járvány előtti növekedési pályához. Konstanczer Tamás, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány belpolitikai elemzőjének írása.
Vágólapra másolva!

Az oltóanyag-beszerzés hatékonynak bizonyult

A koronavírus-járvány a modern politikatörténetben soha nem látott kihívás elé állította az országok polgárait és vezetőit. Egyszerre kellett fenntartani a rendet, a biztonságot, továbbá az egészségügyi rendszert, és biztosítani az ország gazdaságának működését. A korlátozások szükséges mértékű bevezetésének köszönhetően sikerült megállítani a járvány harmadik hullámát, azonban az élet és egészség védelmét célzó intézkedések törvényszerűen lefékezték a gazdaságot. A járvány terjedésének megakadályozása mellett kiemelten fontos kérdéssé vált a korlátozások feloldásának, és ezáltal a gazdaság fellendítésének mielőbbi lehetősége is. Mivel a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok hatékony választ adnak a járvány által adott kihívásokra, ezért a társadalom széles körének átoltottsága lehetővé tette a korlátozások feloldását. Fontos azonban megemlíteni, hogy lassúnak bizonyult az egységes európai oltóanyag-beszerzési program, ezért a kormány keleti vakcinák beszerzésével pörgette fel a magyar oltási programot. Ezzel elősegítve, hogy a kiemelkedő mértékű átoltottságnak köszönhetően másfél hónappal a nyugati országok előtt oldjuk fel a korlátozásokat. Ez a lépés a gazdasági növekedés kiemelkedő, az előzetes várakozásokat meghaladó mértékét eredményezte.

Kilőtt a magyar gazdaság

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy rekordokat döntöget a belföldi turizmus, továbbá a gazdasági növekedés is, amely lehetővé teszi a gyermekes szülők személyi jövedelemadójának visszatérítését. A fogyasztás élénkülése mellett növekszik a munkaerőhiány, amelynek bérfelhajtó ereje kedvezően hat a munkavállalókra. A tendenciák alapján bebizonyosodott, hogy a kormány hatékony válaszokat adott a járvány kihívásaira, azonban az eredmények nem maguktól értetődőek: szükség volt a magyarok közös erőfeszítéseire is, amelynek már nyáron élvezhették gyümölcseit.

Az oltás működik

A polgári kormány politikája, gyors reagálása, nagymértékű, illetve időben megvalósuló oltóanyag-beszerzése és hatékony oltási programja tette lehetővé olyan nagyszabású tömegrendezvények megszervezését, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és Ferenc pápa látogatása, illetve a vadászati világkiállítás. Ezek a nemzet önbecsülését és összetartozását erősítő, lélekemelő események.,

Idővel bebizonyosodott, hogy a baloldal oltóanyagokkal szembeni támadása és a kétségek ébresztése hatástalan maradt, mivel az oltás működik és veszélytelen. A társadalom nagymértékű védettségének köszönhetően biztonságosan lehetett megnyitni az országot a turizmus, a rendezvények és a vendéglátás előtt, azonban ha a szocialista-liberális politikusok döntöttek volna, a kizárólagos brüsszeli oltóanyag-beszerzés lassúsága miatt korlátozásokkal teli nyara lett volna a magyaroknak, és a rendezvények is elmaradtak volna.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindezek alapján megállapítható, hogy a járványhelyzettel összefüggő, kellő időben meghozott kormányzati intézkedésekkel, a védőoltások felvételével, valamint a lakosság fegyelmezettségével kordában tartható a koronavírus-járvány. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a baloldali erők már 2020 tavaszán, a járvány első hulláma idején, az egészségügy és a gazdaság összeomlását vizionálták, majd – miután nyilvánvalóvá vált, hogy a védőoltások segítségével lehet megfékezni a koronavírus terjedését – bizonyos vakcinák iránti közbizalom rombolását célzó politikai kampányba kezdtek. A balliberális politikusok utóbbi tevékenysége azért is aggályos, mert politikai motivációktól vezérelve kérdőjelezték meg az oltóanyagok hazai alkalmazásának engedélyezéséért felelős, évtizedek óta világszínvonalú gyakorlatot folytató magyar gyógyszerhatóság munkáját. Annak ellenére, hogy a valóság rendre rácáfol a baloldali pártok állításaira, számítanunk kell arra, hogy az elkövetkező hónapokban – továbbra is politikai lehetőségként tekintve a járványra – folytatni fogják az egyes oltóanyagokkal szemben támasztott kétségek ébresztését.

Magyarország felkészült a járványra

Napjainkban hazánkban maszkot és lélegeztetőgépeket egyaránt gyártanak, továbbá a teljes lakosság számára rendelkezésre áll az oltóanyag és a szükséges gyógyszermennyiség. A magas átoltottság és az Európában elsőként engedélyezett harmadik oltás is hozzájárul a magyarok egészségének megőrzéséhez, amelynek lehetőségével már több mint félmillióan éltek.

A járványhelyzet ellenére azonban minden esély megvan arra, hogy a gazdasági növekedés idei mértéke lehetővé teszi a gyermekes szülők számára a személyi jövedelemadó átlagbér mértékéig történő visszatérítését, a 25 év alatti munkavállalók adómentességét, továbbá a szépkorúak 13. havi nyugdíjának fokozatos visszavezetését, amelyek a lakosság pénzügyi stabilitásának további erősítését jelentik.

Szerző: Konstanczer Tamás, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány belpolitikai elemzője

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!