Hidegen nem indul a motor: melegíts be biciklizés előtt!

RÉVÉSZ Máriusz avatás kerékpár kerékpáros kerékpárút Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ politikus SZEMÉLY
Ipolydamásd, 2021. június 21. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos biciklizik az Eurovelo 6 kerékpárút új Szob és Ipolydamásd közötti szakaszán az átadás előtt Ipolydamásd közelében 2021. június 21-én. MTI/Balazs Mohai
Vágólapra másolva!
Kerékpározni egyszerűen jó és egészséges. Még akkor is így van ez, ha egyre hidegebbre fordul az idő. A helyzet azonban az, azért, mert téliesebb lesz az időjárás, nem muszáj feltétlenül lemondani a biciklizésről. Ehelyett nagyobb figyelmet kell fordítani a réteges öltözködésre és a megfelelő bemelegítésre.
Vágólapra másolva!

Az a helyzet, hogy Magyarországon (és persze világszerte is) egyre kedveltebb közlekedési eszközzé vált a bicikli. Sokan két keréken mennek munkába, megbeszélésre vagy akár egy baráti találkozóra. Tekerni nemcsak költséghatékony, de egészséges is. Javul tőle az állóképességünk, testünk hatékonyabban védekezik a vírusokkal, betegségekkel szemben. A koronavírus-járvány pedig rátett még egy lapáttal: Nagy Britanniában például az első hullám idején a sürgősségi ellátásban dolgozóknak 23 százalékkal több kerékpárt adtak el egy nap, mint korábban.

De ez nem minden: aki rendszeresen biciklizik, az egy felmérés szerint átlagosan öt évvel tovább él; és alacsonyabb a daganatok kialakulásának kockázata is. Szóval kerékpározni egyszerűen jó és egészséges. Az egyik legjobb sportolási forma – legalább annyira jó, mint a bet365 szolgáltatása. Persze a biciklizésnek több formája van: lehet hobbiból, verseny jelleggel űzni, de a szobakerékpár is igen népszerű.

Irány a pálya!

Eltekintve attól, hogy milyen körülmények között biciklizünk, a bemelegítést semmiképp sem szabad mellőzni. Főleg most, hogy hűvösebb, téliesebb az időjárásunk. Ilyen időben az izomzat hidegebb, merevebb, s, ha nem készítjük fel testünket megfelelően a mozgásra, akkor bizony nagyobb a sérülések veszélye.

Amíg az út felületet nem fagyos, útnak indulhatunk. Persze, két tényezőre, a megfelelő réteges ruházatra (a jó minőségű aláöltözet elengedhetetlen) és a bemelegítésre nagy figyelmet kell fordítani.. Mi több, a hidegebb időben több időt kell tölteni a bemelegítéssel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak a felkészülés lehet rajthoz állni

A bemelegítés kapcsán nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, sőt. Alapvetően arra érdemes hangsúlyt fektetni a sportolás előtt, hogy    dinamikus nyújtás ugyanúgy végezzünk, mint kardió jellegű mozgásformákat. Utóbbi – bármilyen furcsának is tűnhet a szó – a bemelegítés egyik fontos eleme, olyan tevékenységeket ölel fel, amelynek következtében megnövekszik testhőmérsékletünk és a pulzusunk.

Ha megizzadunk a mozgás során, az teljesen normális: a gyakorlatok ismétlődése, folyamatossága miatt ugyanis nő a szervezet oxigén-felhasználása, fokozódik a vér áramlása, illetve jobb lesz a szervezet anyagcseréje. Az izzadás arra mutat rá, testünk készen áll, fel van készítve arra,    hogy fokozottabb izommunkát igénylő feladatokat hatékonyan elvégezze.

A dinamikus nyújtásról is fontos néhány szót ejteni – ez legalább olyan fontos, mint a kardio. Azért, mert a szalagokat és az ízületeket is fel kell készíteni arra, hogy bizony megszűnik az addigi nyugalmi állapot. A dinamikus nyújtás hatására jobb lesz a koordináció, létrejönnek az az izom-ideg kapcsolatok. A fej, nyak és törzskörzésekkel, a csukló, térdet és boka átmozgatásával sokat segíthetünk magunkon. Azon testrészeinkre figyeljünk oda, amiket a tekerés közben a legtöbbet használunk.

Ne hidegen induljon a motor!

A kerékpározásra, a sportolásra fel kell készülni, mert könnyen sérülés lehet a vége. Csak úgy felpattanni a nyeregbe és hidegen elindulni, nem igazán ajánlott. Ha még is ekképp teszünk, ne lepődjünk meg, ha görcsbe áll a lábunk, izomlázat tapasztalunk. Rosszabb esetben akár mikro szakadások is létrejöhetnek az izmokban. Szánj magadra öt-tíz percet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!