A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Rúzsa Magdi: A fenntarthatóság kulcsa a figyelem: együtt lélegezni a természettel

Vágólapra másolva!
Miután a világ vezető tudósai, a nemzetközi méhészszervezetek és a környezetvédők többször is felhívták a figyelmet a mézelő méhállomány világszintű csökkenésére és a faj eltűnésének veszélyeire, több hazai szervezet stratégiai megállapodást kötött és elindította a Tehetsz méh többet! kampányt a méhek megmentéséért, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rovarok ökológiai fontosságára, ugyanis száz élelmiszerből hetven megtermeléséhez szükség van rájuk. A nagyszabású kezdeményezés tavaly augusztusban azzal indult, hogy az egyik szervezet egy hatvanezer egyedből álló méhcsaládot helyezett el egy különleges bemutatókaptárban a székházának teraszán kialakított méhlegelőn. Ezen az eseményen mutatkozott be a projekt nagykövete, Rúzsa Magdi énekesnő is, akivel a kampány kapcsán beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Hazánk az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, s jelen ismereteink szerint a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással rendelkezik, ráadásul jótékony szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket, tehát koncentráltan tartalmazza a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat, így rendszeres fogyasztása segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Magyarországon évente átlagosan 25-28 ezer tonna mézet termelnek, de ez az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények miatt 15 és 30 ezer tonna között alakult.

A méhpusztulás világszerte súlyos probléma – mutat rá beszélgetésünk kezdetén Rúzsa Magdi. „Nemcsak amiatt, mert minden faj kihalása tragikus, hanem azért is, mert a méhek kulcsszerepet játszanak az élelmiszer-termelésben, hiszen ők porozzák be a növényeket.

Megdöbbentő, de száz élelmiszerből hetven előállításához szükség van rájuk.

Néhány hónapja olvastam egy cikket arról, hogy Kínában vannak már olyan térségek, ahonnan teljesen eltűntek a méhek. A helyi gazdák maguk próbálják pótolni a munkájukat, és tollseprűvel igyekeznek elvégezni a beporzást a körtefaültetvényeken.

Rúzsa Magdi szerint a fenntarthatóság kulcsa a figyelem: együtt lélegezni a természettel. Forrás: Takarékbank Zrt.

Ha nem teszünk hathatós lépéseket, elképzelni is nehéz, mekkora problémát okoz mindez már a közeljövőben a mindennapi életünkben." - mutatott rá a Tehetsz méh többet! nagykövete. „Azzal, hogy a programban együttműködik a Takarékbank, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrármarketing Centrum, tulajdonképpen összefogott a szakma, az állami és a magánszektor egy össztársadalmi ügyben. Ezt nagy eredménynek tartom. Mindenkinek megvan az erőssége és a feladata a kampányban. Bízunk benne, hogy mások is csatlakoznak, vagy önállóan tesznek az ügyért, mert annál nagyobb az esély arra, hogy mindenkihez eljusson az üzenet: vigyázzunk a méhekre, és együnk gyakran mézet."

A magyar méhészetek mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak, így az ágazat jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a méhsűrűség az Unióban továbbra is hazánkban legyen a legmagasabb; egy négyzetkilométerre továbbra is 12 méhcsalád jusson. 2010 óta hazánkban az edukáció követte tudatos vásárlásnak köszönhetően duplájára nőtt a mézfogyasztás, így jelenleg 90 dkg/fő/év a magyar átlag, de a tendenciának folytatódnia kell ahhoz, hogy elérjük az EU-s átlagot.

Miután a világ vezető tudósai, a nemzetközi méhészszervezetek és a környezetvédők többször is felhívták a figyelmet a mézelő méhállomány világszinten tapasztalható csökkenésére és a faj eltünedezésére, a Takarékbank stratégiai megállapodást kötött az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel és az Agrármarketing Centrummal, és kampányt indított a méhek megmentéséért. A bank célja, hogy felhívja a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, az élelmiszer-termelésben játszott kulcsfontosságú szerepére. A nagyszabású lakossági edukációs program tavaly augusztusban indult, amikor a bank egy hatvanezer egyedből álló méhcsaládot helyezett el egy különleges bemutatókaptárban a székházának teraszán kialakított méhlegelőn.(X)

Az ismert énekesnőt szoros viszony fűzi a mézkultúrához, hiszen az egyik kedvenc étele a mézes-mákos nudli, amelynek receptjéhez nagyon kalandos úton jutott hozzá: „Egyszer vendégségben kínáltak meg vele. Annyira elvarázsolt, hogy évekig próbáltam fellelni a receptjét. Otthon a hamisítatlan házi receptek családról családra járnak, de ezek között nem találtam meg ugyanazt az ízvilágot, amelyet akkor, ott, annál az asztalnál éreztem. Aztán egy szép őszi napon betértünk egy selmecbányai étterembe, ahol megláttam, hogy egy tányéron az én, már 18 éve keresett nudlimat szolgálják fel. Beszaladtam a konyhára, és elkértem a receptet, amit máig őrzök.

Mezőgazdaságból élő szüleim a természet tiszteletére és a fenntartható életmódra neveltek, így már gyerekként tudtam, hogy a méhek munkáját meg kell becsülni, és a kaptárokat nem szabad kizsákmányolni.

A nagyszabású kezdeményezés tavaly augusztusban azzal indult, hogy az egyik szervezet egy hatvanezer egyedből álló méhcsaládot helyezett el egy különleges bemutatókaptárban a székházának teraszán kialakított méhlegelőn. Forrás: Takarékbank Zrt.

Azt szeretném, ha mindenkiben tudatosítani tudnánk a kampányunkkal, hogy felelősek vagyunk a Föld legfontosabb élőlényévé nyilvánított állataiért. Ezért nem is volt kérdés, hogy a kampány mellé állok, hiszen a méhek megmentésével a közös jövőnkért teszünk, ráadásul a méz fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért is." A fenntartható jövőre irányuló kérdésünkre válaszolva a leendő édesanya elmondta, hogy kissé szkeptikus ebben a témában. „Ez a fajta rohanás, a gyors fejlődés, amiben élünk, szerintem nem emberléptű. Sem az emberi agy nem képes már ilyen gyorsan reagálni általunk kreált dolgokra, sem a bolygónk. Tudom, hogy messziről kezdem. De ebből adódóan még nem is lehetünk igazán biztosak abban, hogy miféle gondjai lehetnek a következő generációknak.

Mindenesetre apró kis dolgokkal talán mégis sokat tehetünk. Például úgy, hogy nem kaszáljuk le azonnal a mezeivirágos füvet, hanem hagyjuk, hogy a természet dolgozzon. Mostanában nagy divat az amerikai pázsit, ősszel sem maradhat rajta egy levélke sem, mert akkor megszól a szomszéd. Pedig, ez egyrészt rengeteg vizet igényel, másrészt, ha nem maradnak a levelek a földön megborítjuk az egyensúlyt. Az erdőben a falevelek alatt rengeteg rovar és szabad szem által nem is észlelhető organizmus működik, és erre bizony szüksége van a földnek, de a madaraknak is. Azután például nyilván szelektíven gyűjtöm a szemetet és igyekszem biotermékeket előnyben részesíteni, de ez így is kevés.

De most mindenki bevonult a városokba. A falvak kiürülnek, ahol a saját baromfi kéne, hogy szaladgáljon az udvaron, és akkor tudnánk, hogy mit eszünk. Persze én is a városban élek, és nem azt a tejet iszom, amit a saját kecském adott, de én még ebből a világból jövök. Ezért tudom, hogy ez lenne a kulcs. Ezen felül meg kellene tisztítani a földet a gyom- és gombairtószerektől. Tudom ezzel is rálépek valakinek a lábujjára, hiszen ez is óriási biznisz. Valaki bemegy, megmondja, hogy milyen szemű, milyen magas, milyen hozamú búzát akar, megkapja hozzá a megfelelő keveréket, és jövőre megvan a várt eredmény. Persze azt mondják, hogy ez nem marad a földben. Tényleg nem? Közben meg előkerül a gyerekeknél a lisztérzékenyég és társai.

Az ismert énekesnőt szoros viszony fűzi a mézkultúrához, hiszen az egyik kedvenc étele a mézes-mákos nudli. Forrás: Takarékbank Zrt.

Szélmalomharc, amíg csak néhányan tesznek ezek ellen." A nagyszabású kampány nagykövete beszélgetésünk végéhez közeledve szenvedélyesen a társadalmunkhoz szólt: „Csodálkozunk, hogy bajban vannak a méhek és más fajok is? Mi tesszük ezt. Ha most úgy teszek, mintha nem tudnám azt, amit az előbb mondtam, és hinnék a csodákban, hogy hirtelen majd mindenki visszafordul, akkor azt mondanám, hogy a [fenntarthatóság], kulcsa a figyelem. Együtt lélegezni a természettel, mint régen. Nevelni a saját állatainkat. Nem halmozni, hanem elhagyni a megalomaniát. Akkor enni bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket amikor idejük van. Nem akarni mindent elvenni erővel."

A nagyszabású kezdeményezés első körben az élelmiszer-termelésben pótolhatatlan szerepet betöltő méhek fenyegető kipusztulására irányította a figyelmet, de célja, hogy javítsa a mintegy húszezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat versenyképességét, illetve ösztönözze a hazai mézfogyasztást; ezáltal segítse az egészség védelmét.

Hazánk az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, azonban mézfogyasztásunk a növekvő tendencia ellenére elmarad az egy főre vetített, évenkénti 1,7 kilogrammos uniós átlagtól. Az országos szinten is elismert, idén a CSR Hungary Díjat is elnyerő kezdeményezés részeként a felek többek között méhcsaládok vásárlásával, mézkészítéssel, a méhek kulcsfontosságú szerepének bemutatásával, a méz gasztronómiai és emberi szervezetre gyakorolt előnyeinek ismertetésével kívánják támogatni a szektort.

A fenntarthatósági kampányhoz kapcsolódik egy banki szempontból egyedülálló lakossági termék is, melynek köszönhetően egy újrahasznosított anyagból készült bankkártyával jelentős megtakarításost könyvelhetünk el, ráadásul a kártyás vásárlások összegének kéttized százalékát a kibocsátó automatikusan a méhészek támogatására fordítja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai együttműködésével.

Rúzsa Magdi úgy látja, hogy kampány kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, és rajtuk keresztül a családokra is, hiszen már óvodás korban lehet nevelni a kicsiket arra, hogy ne féljenek a méhektől, vigyázzanak rájuk, tanulják meg megkülönböztetni őket a darazsaktól!

"Ezért készítettünk méhes mesekönyvet és színezőt, amit az ország több ezer óvodájába elviszünk, és ezért szervezünk számukra interaktív kiállításokat, ahol játékosan ismerkedhetnek meg a méhekkel és a különféle fajtájú mézekkel. Hosszú távú, többéves kampányban gondolkozunk. Nem elég egy alkalommal felhívni a figyelmet, a valódi társadalmi és gazdasági változásokhoz hosszabb időre van szükség." - zárta beszélgetésünket a Tehetsz méh többet! kampány elkötelezett nagykövete, Rúzsa Magdi.

(X)

Naponta tehet környezete megóvásáért a Takarék Fenntartható Számlacsomag használatával, ráadásul extra költség nélkül még a méhek megmentését is segítheti. A számlacsomagról itt talál részleteket.

A cikk megjelenését a Takarékbank Zrt támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!