Amerikai befektetőknek is el akarták adni a Városházát

Vágólapra másolva!
Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházónak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát – nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, aki az erről szóló dokumentumokat eljuttatta a hatóságoknak is. A Városházán működő „jutalékos" rendszerben Berki Zsolt kapta a táskás ember szerepét, hozzá vándoroltak a piszkos pénzek az ingatlaneladások után, és ő osztotta szét ezeket – derült ki korábban az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételekből. A beszélgető felek a pénz útjáról azt mondták, elsősorban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kap az ingatlaneladások nyomán befolyt pénzből. A hanganyagokban Bajnai Gordon volt kormányfő is megszólalt, aki szintén szóba hozta az egy-egy üzlet kapcsán megjelenő „cápákat", akik aztán kérnek. Budai Gyulával beszélgetve a Mediaworks Hírcentruma rákérdezett Berki József szerepére a botrányban, aki Kiss Péter néhai MSZP-s miniszter bizalmasa volt. A tárcavezető akkori közvetlen munkatársa Kiss Ambrus volt. Interjú Budai Gyulával.
Vágólapra másolva!

A Városháza-gate kapcsán a baloldal gyakran hangoztatja, hogy nincs is ügy, az egészet a Fidesz találta ki. Ön összesen hat feljelentést tett, az erről szóló Facebook-posztjaiból pedig az derült ki, hogy a nyilvános dokumentumokon kívül sok minden mást is eljuttatott a nyomozó hatósághoz. Mit lehet tudni ezekről?

A rendőrséghez eljuttatott dokumentumok egy része elektronikus levelezés, amely Berki Zsolt és a vagyonkezelő ügyintézője, F. Ildikó és mások között folyt. A beszélgetés során azokról az ingatlanokról esett szó, amelyeket a főváros árult, amelyeknek a dokumentációját Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta.

Arról lehet tudni, hogy hogyan jutott ilyen dokumentumokhoz? Netán Anonymus küldte el önnek?

Egy olyan személytől származnak a levelezések, akinek Berki Zsolt szintén el akarta adni a Városházát. Ezek a személyek egyébként nem szerepelnek a nyilvánosságra került hangfelvételeken.

Elmondhat bármit erről az ismeretlen befektetőről?

Egy olyan ingatlanbefektetőről van szó, aki egy amerikai befektetőt képviselt ezeken a tárgyalásokon. Úgy tudom, hogy ő is hajlandó tanúvallomást tenni az ügyben a hatóságok előtt. Az amerikai befektető egy magyar és angol nyelvű dokumentumot kapott Berkitől a tárgyalások során a Városháza pontos paramétereivel. Van továbbá egy szerződés, amelyben a Városháza táskás embere kétmilliárd forintos „jutalékot” kért volna sikeres adásvétel esetén. A befektető emiatt állt el végül az üzlettől. Egyébként az amerikaiaknak is az volt a benyomásuk, hogy Berki Zsolt a főváros vezetésétől kapott mandátumot arra, hogy árusítsa a Városháza épületét.

Kétmilliárd forint meglehetősen soknak tűnik egy közvetítői szerepért.

Azt gondolom, hogy Berki azért kért ennyit, mert abból sok mindenkinek vissza kellett osztania. Jutott volna persze saját magának is, de a hangfelvételek alapján a főpolgármester-helyettesig kellett csorgatnia a pénzeket.

Lát rá esélyt, hogy a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott vizsgálóbizottság meghallgassa az amerikai befektetők képviselőjét?

Amit én láttam a legutóbbi ülésen, amikor a felvételeken is hallható Bodnár Dezsőt hallgatták meg, hogy a baloldal megpróbálta bohózatba fullasztani az ülést. Bodnár egyébként erős vallomást tett, elmondta, hogy Berki Zsolt jutalékért árulta a Városházát. Úgy vélem, hogy a baloldal hozzáállása miatt az amerikai befektetőket képviselő üzletembert inkább a rendőrségnek kellene meghallgatnia, aki tanúskodna is a hatóságok előtt.

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán van-e rá esély, hogy az ügyet vizsgáló fővárosi bizottság el tudja-e végezni a feladatát. Gondolok itt például arra, hogy a grémium tagjainak – akik budapesti kerületi polgármesterek – állítólagos orosz titkosszolgálati szálakat kell kivizsgálniuk, mert csak így engedte megalakulni a testületet Karácsony Gergely és a fővárosi baloldal.

Tarlós István főpolgármester úrral értek egyet, aki azt mondta, hogy ezt az ügyet a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert erre nekik vannak megfelelő eszközeik. Ez abból is látszik, hogy egyes személyek nem, vagy csak részben hajlandóak együttműködni a vizsgálóbizottsággal. Az F. Ildikó nevű vagyonkezelőbeli ügyintéző, aki Berki Zsolttal levelezett, csak írásban hajlandó válaszolni. Barts Balázs nagy nehezen jelent csak meg, Gansperger Gyula és Bajnai Gordon szintén csak írásban hajlandóak válaszolni. Ezt a rendőrséggel nem tehetik meg. Ha beidézik őket, akkor menniük kell, és a hatóság jó helyzetben lesz: náluk vannak a vágatlan beszélgetések, amelyeket kitehetnek az asztalra, a tanúk elé. Amennyiben Bajnai Gordont beidézik, akkor a hatóság előtt kell számot adnia arról, hogy milyen tudomása volt a jutalékos rendszerről és a városházi cápákról.

A baloldal minden erejével azon van, hogy szétrobbantsa ezt a vizsgálóbizottságot, például ezzel az orosz mesével. Eközben pedig világos, hogy mi történt: Berki Zsolt több külföldi befektetővel tárgyalt a Városháza eladásáról. Legalább kettőről tudok, az egyikük orosz, a másik pedig amerikai. Vajon hányan voltak még? Úgy tűnik, hogy nemcsak szándék volt, hogy eladják a Városházát, hanem akarat is. Az ezzel párhuzamosan zajló fővárosi ingatlanmutyikból pedig jött egy kis aprópénz – már a Városházához képest.

Miközben egyre többen erősítik meg, hogy Berki Zsolt „jutalékért” árulta a Városházát – legutóbb épp Bodnár Dezső –, aközben Berki egy levelet juttatott el a vizsgálóbizottság elé, amelyben koholmánynak nevezte az ellene felhozott vádakat. Karácsonyék szintén tagadnak, igaz, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A főpolgármester megpróbálhatja elbagatellizálni az ügyet, de a bizonyítékok mást mutatnak. Ez egy jól felépített rendszer volt a vagyonkezelő ügyintézőjétől Berki Zsolton, Barts Balázson, Tordai Csabán keresztül – aki Karácsony jogi főtanácsadója – és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesen keresztül, akinek a felvételek szerint oda kellett adni a jutalékot, egészen Karácsony Gergelyig. Ezt az főpolgármester tudta nélkül nem lehet megcsinálni.

El tudja azt képzelni, hogy Berki Zsolt fogja ezeket a dokumentumokat, az ingatlaneladásokról szóló belső anyagokat, és elkezdi a saját szakállára árulni a Városházát? Ilyen csak a mesében van. Berki Zsoltnak nagyon komoly mandátuma volt, amely a főpolgármestertől eredeztethető. Ezeket az ingatlaneladásokat be kell vinni a Fővárosi Közgyűlés elé. Amikor beérkeznek, akkor a közgyűlés tagjai vagy tudják, hogy mi van ezek mögött, vagy nem. Szerintem voltak, akik tudhattak róla, nem véletlen, hogy szét akarják bombázni a vizsgálóbizottság munkáját.

A bizottság most azzal a váddal is foglalkozik, hogy valóban beszélhetünk-e ezekben az ügyekben személyre szabott pályázatokról. A feljelentéseiben ön részletesen foglalkozott egy-egy projekttel, többek között a Rimaszombat utcai ingatlan, a Tétényi úti ingatlan és akár a Bécsi úti telek eladása kapcsán. Bár ennek kiszúrása speciális szaktudást igényel, de látott-e arra utaló jeleket, hogy ezek a pályázatok személyre szabottak lehettek?

Egyedül a rendőrségnek vannak megfelelő eszközei arra, hogy ezeket a vádakat tisztázzák tanúk meghallgatásával, szakértők bevonásával, a vágatlan hangfelvételek elemzésével. A személyes véleményem az, hogy a hatóságnak átadott dokumentumok alátámasztják a jutalékos rendszer létezését és a személyre szabott pályázatok kiírását. De erről beszélnek a hangfelvételek szereplői is.

Márpedig Karácsonyék verziója az, hogy a hangfelvételeken nem létező dolgokról esik szó. El tudja képzelni, hogy olyan komolyan vehető üzletemberek, mint Gansperger Gyula vagy Bodnár Dezső, akik sok százmilliós, milliárdos ingatlaneladásoknál működnek közre – a Városháza-ügytől függetlenül – egymás között blöffből,vagy viccből egy, a Fővárosi Önkormányzatnál működő korrupciós mechanizmusról beszélgetnek?

Ezt nem tudom elképzelni, és számos bizonyíték utal arra, hogy ez a rendszer valóban létezett vagy létezik. Az ügyben több körülmény is tisztázásra vár. Ilyen például Berki József szerepe, aki szintén ennek a jutalékos rendszernek a része volt.

Berki Józsefnek ismert a múltja: a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter bizalmasa volt. Berkiéket a szocialista politikus személye köti össze Kiss Ambrussal, aki pedig a tárcavezető kabinetfőnöke volt 2006 és 2007 között. Arról eddig nem sokat tudhattunk meg, hogy Berki Józsefnek ezen a kapcsolaton túlmenően van-e bármi szerepe az ügyben. Felbukkan a neve valahol az iratokban, vagy pedig inkább a sajtó szeretné belelátni, hogy ő az összekötő a főpolgármester-helyettes és a jutalékos ember, Berki Zsolt között?

Átadtam a rendőrségnek olyan elektronikus leveleket, amelyekben Berki Zsolt mellett Berki József is szerepelt címzettként a fővárosi ingatlaneladások kapcsán. Az egyik ilyen a Rimaszombati úti ingatlaneladás volt. Más személyekről a nyomozás érdekében nem szeretnék több információt megosztani. Amennyiben a rendőrség meghallgat tanúként mint feljelentőt, utána természetesen erről is szívesen beszélek.

Volt ügyvédként hogyan látja, a hatóság a megkapott, begyűjtött bizonyítékok birtokában viszonylag hamar eredményre juthat?

Ez egy nagyon bonyolult, szerteágazó ügy, sok szereplővel. Ez az egész rendszer egy maffiaszerű hálózatként működik, számos taggal, a vagyonkezelő ügyintézőjétől a főpolgármester-helyettesig vagy a főpolgármesterig bezáróan. Az ügy felderítéséjez a hatóságnak minden olyan szereplőt meg kell keresnie, aki kapcsolatban volt Berki Zsolttal. Érdemes visszaemlékezni Gansperger Gyula szavaira, aki szerint a Nagytétényi úti ingatlanért kétmillió forintot kellett odaadnia Berki Zsoltnak, de arról is beszélt, hogy egy adásvételt követően Berki új autót vásárolt magának. A teljes feltárás hosszabb időt vehet igénybe, de már most láthatjuk magát a rendszert.

A balhét eddig Barts Balázzsal próbálták elvitetni, igaz, ő is csak fegyelmit kapott. Ön szerint lesz politikai következménye a botránynak?

Ennek egyelőre nincs jele. Karácsony Gergely megúszhatta volna a botrányt, vagy legalábbis tompíthatott volna rajta, ha az elején kiáll, és elmondja, hogy „igen, el akartuk adni a Városházát, mert nagy, nem gazdaságos, kisebbet akarunk”. Ehelyett hazudtak, és az egész ügy rájuk omlott. Mostanra egy magát valamire tartó politikusnak már távoznia kellett volna a Városháza éléről, és vinnie kellett volna magával Kerpel-Fronius Gábort és Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteseket is. Ez nem történt meg, ám közben szánalmas bohózatba fulladt a kommunikációjuk, gondoljunk csak Kerpel-Fronius ATV-s beismerésére, amely szerint ő rendelte meg a Városháza eladásáról is szóló tanulmányt. Védik a védhetetlent és kétnaponta beismernek valamit, amiről korábban az ellenkezőjét mondták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!