A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A magyar kormány célja a vidék felzárkóztatása, vonzerejének növelése

GYOPÁROS Alpár Ádám
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvar átadóünnepségén Osliban 2020. október 24-én.
Vágólapra másolva!
Több mint 250 milliárd forintot fordított idén a kormány a vidéken élők életminőségének javítására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár a mai napon Budapesten egy sajtótájékoztató keretében. 
Vágólapra másolva!

Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a

magyarországi népesség egyharmada, közel 3,2 millió ember él ötezer fősnél kisebb településen.

- nyilatkozta a politikus.

Gyopáros Alpár hozzátette azt is hogy a kormány célja, hogy az életminőség javításával megállítsák a falvak drasztikus népességszám-csökkenését és az elvándorlást.

Mint mondta, a települések jelentős részén ezt elérték, a 250 csökkenő népességszámú településből tavaly már több mint ezerben nőtt a lakosok száma.


Ebben az évben 15 pályázati kiírás jelent meg a Magyar falu programban, ezek révén több mint 80 milliárd forinttal segítették a falusi önkormányzatokat, civil szervezeteket és egyházközségeket.

Ebben az évben 860 falusi utcát fejlesztenek a program keretében, 400 településen szerezhetnek be az utakat karbantartó kommunális eszközöket, 350 játszótér épül vagy újul meg, 200 településen falu- vagy tanyagondnoki buszokat szereznek be, több száz településen pedig faluházakat, óvodákat, szolgálati lakásokat tudnak felújítani, kialakítani.

A kormánybiztos megjegyezte, hogy a program indulása óta, eddig 20 ezer nyertest hirdettek ki, és nekik mintegy 200 milliárd forint támogatást biztosította magyar kormány az elmúlt három évben. Ebben az évben kétszázzal bővült azoknak a településeknek a száma, ahol igénybe lehet venni a falusi csokot.

A program népszerűsége töretlen, a 2019-es indulástól kezdve közel 25 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek, vagyis ennyi család kezdhetett hozzá otthona bővítéséhez, felújításához.

Gyopáros Alpár kiemelte, a Magyar falu program fontos eleme a falusi útalap, amely az állami mellékúthálózat megújítását szolgálja. Az idei év végéig háromezer kilométer út fejlesztése kezdődik el vagy történik meg, jövőre pedig további 1500 kilométer mellékút felújítását tervezik.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy idén már piaci szereplőket is támogatnak a programban, a falusi mikro- és kisvállalkozások 2-10 millió forintot igényelhettek telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre, működési költségek finanszírozására. A pályázat keretösszege 25 milliárd forint volt és a kormánybiztos jelezte, várhatóan tovább bővül a program a jövő év elején.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvar átadóünnepségén Osliban 2020. október 24-én. Évről évre nő a támogatásokra fordítható összeg. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Sikernek tekinthető az is, hogy több, mint száz új falusi bolt nyitását és többezer bolt fejlesztését tudják támogatni. Erről valószínűleg ősszel várható döntés. A Falusi civil alap pályázatairól szólva Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a tavalyi sikeres év után újra meghirdették a pályázatot, s eddig 1500-nál több nyertest tudtak kihirdetni.

A pályázók között ötmilliárd forintot osztottak szét.

Felmérték azt is, hogy melyek azok az állami tulajdonú ingatlanok, amelyekkel az ingatlan kezelőjének nincs hosszútávú célja, hogy azokat a kistelepülési önkormányzatoknak átadják.Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, s a döntést követően

jövő év elején 600-nál több település 1500 ingatlant vehet át az államtól hasznosításra.


A kormány egy-egymillió forinttal támogatja az ötezer lélekszámúnál kisebb településeket rendezvényük, falunapjuk lebonyolításában. Emellett a MÁV Zrt.-vel közösen, kétmilliárd forint keretösszegű programot indítottak a kistelepülési vasútállomások felújítására. A programban közel 30 településen már meglévő állomásépületet újítanak fel vagy építenek újat, 230 településen pedig egyéb beruházásokkal segítik a komfortosabb utazást.Gyopáros Alpár jelezte azt is, hogy a jövő évi költségvetésben biztosított a program folytatásához szükséges forrás. Kiemelte,a magyar kormány a program indulása óta 600 milliárd forintot költött a Magyar falu programra, a forrás pedig évről évre nő. Míg a program indulásakor, 2019-ben 150 milliárdot, tavaly 200 milliárdot, idén 250 milliárdot, és jövőre még ennél is többet szándékoznak költeni a vidék versenyképességének növeléséért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!