A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Itt van, mikor és mennyi befizetett adót kapnak vissza a családosok

Happy family with a dog looking through the window at home. Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Young happy family and their dg relaxing by the window at home and looking through it.
Vágólapra másolva!
A kormány sikeres gazdaságpolitikájának és járványkezelésének köszönhetően a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaeséssel szemben, mint más országok. A várakozáson felüli, rekordnagyságú, 17,9 százalékos GDP-növekedés (a valaha mért legmagasabb negyedéves GDP-növekedés) miatt az elemzők felfelé módosították az éves előrejelzéseiket. Az idei egész éves gazdasági növekedés is az eddig becsültnél magasabb lehet, meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is. Ez azért nagyon fontos, mert 5,5 százalék az a határ, ami felett a gyerekes családok visszakaphatják az idei szja-befizetéseiket. A soha nem látott intézkedésnek köszönhetően 1,9 millió ember kaphat adó-visszatérítést. Ennek a teljes összege nagyjából 600 milliárd forint lehet. A baloldal ugyanakkor megszorításokat akarna, ami nem meglepő, hiszen ez volt a gazdaságpolitikájuk lényege a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt is.
Vágólapra másolva!

- mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a legfontosabb feltétel a jelenlegi számítások szerint könnyen teljesülhet. – A Pénzügyminisztérium úgy számol, ha folytatjuk a gazdaság újraindítását, idén akár a hét százalékot is elérheti a magyar gazdaság növekedése – mondta a miniszter a Magyar Nemzetnek.

Az szja-visszatérítés kapcsán érdemes felidézni a legfontosabb számokat.

Ezek szerint 1,9 millió adófizető kaphatja vissza a jövő év elején az idén befizetett adóját. Ha a családban mind a két szülőnek van bejelentett állása, mindkettőjüknek jár a visszatérítés. Fontos pont még, hogy a visszatérítés az átlagbér adószintjéig történhet meg, ez fejenként akár nyolcszázezer forintos összeget is jelenthet.

Az állam nagyjából hatszázmilliárd forintot utal majd vissza a jogosultaknak.

Varga Mihály közölte: arra kérte Vágujhelyi Ferencet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjét, hogy a szervezet készüljön fel az szja-visszatérítéssel kapcsolatos teendőkre. A miniszter úgy fogalmazott: a NAV tartani fogja a számára megjelölt határidőt, a hatóság készül arra, hogy februárban minden érintett megkapja az őt megillető visszatérítést.

Az adó-visszatérítés révén 600 milliárd maradhat a családoknál Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Itt vannak a pontos részletek

Orbán Viktor miniszterelnök még június 9-én jelentette be, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza.

Orbán Viktor szeptember 20-án, az Országgyűlésben ismertette az adó-visszatérítés legfontosabb tudnivalóit.

- mondta, majd arra tért ki, hogy a visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma lesz. Fontos pont az is, hogy adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. – Az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza, a kedvezményes átalányadót fizető kisvállalkozók, a katások pedig az általuk fizetett átalányadó egynegyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek – sorolta a miniszterelnök.

A családos kisvállalkozók is visszakapják a befizetett szja-t Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Ennyi pénzt kaphatunk vissza

Egy korábbi elemzésből kiderült, hogy ha jövőre csak a már befizetett adót téríti meg az állam, akkor ennek mértéke pedig a családi adókedvezmény miatt nagyban függ a gyermekek számától és a jövedelmi helyzettől. Ez utóbbi esetében a KSH 2020-as munkaerőpiaci adatai tekinthetők útmutatónak: eszerint tavaly Magyarországon a munkavállalók relatív többsége, 41 százaléka bruttó 250 ezer és 450 ezer forint között vitt haza havi szinten, azaz a bérskálán legtöbben ebbe a sávba tartoznak, mind a bruttó 430 ezer forintos átlag, mind a bruttó 347 ezer forintos medián keresetek itt találhatók.

Egy kétgyermekes, kétkeresős családban, ahol bruttó 400 ezer forintos fizetésnél a családi adókedvezmény érvényesítése után mintegy egymillió forint szja-befizetési kötelezettség keletkezik éves szinten, ugyanekkora bérnél egy gyermek után már több mint egymillió-háromszázezer forint. A bérskála alján elhelyezkedő családok (a bruttó 250 ezer forint alatti keresetűek) is több százezer forintra számíthatnak, esetükben a garantált bérminimumot érdemes számításba venni.

Forrás: Világgazdaság

Egy olyan családban, ahol mindkét kereső 219 ezer forintot visz haza havi szinten, két gyerek esetében 300 ezret, egy gyerek esetében pedig több mint 600 ezer forintot kaphatnak vissza. A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak.

Ők is élvezhetik a nagyobb növekedés előnyeit

Az szja-visszatérítés egy nagyobb kormányzati programnak a része, éppen ezért most megmutatjuk, hogy pontosan kik, és mikor élvezhetik a vártnál nagyobb gazdasági növekedés hasznát:

  • novemberben nyugdíjkorrekciót, illetve -prémiumot kapnak a nyugdíjasok, ennek mértéke legalább 55 ezer forint lesz,
  • januárban életbe lép a 25 év alattiak szja-kedvezménye,
  • februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj „legalább" kétheti részét,
  • február 15-ig közel kétmillió család kapja meg az idén befizetett személyi jövedelemadóját,
  • februárban hathavi bónuszt kapnak a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai,
  • január elsejétől bruttó 200 ezer forintra emelkedhet a minimálbér,
  • meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok, akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül pedig azok élhetnek vele, ahol bevétel 25 százalékkal esett a pandémia nyomán.

Mindezen lépések miatt gyorsuló bérkiáramlásra lehet számítani a következő hónapokban, hamarosan visszatérhet a korábbi tíz százalék fölötti reálkereset-növekedés.

Gyurcsányék 22-szer emeltek adót

Mindezzel szemben a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt rendszeresek voltak az adóemelések, szinte hetente jelentettek be különféle sarcokat. Összesen 22 alkalommal volt adóemelés. A "kezdőlökést" Gyurcsány Ferenc adta meg, az Országos Érdekegyeztető Tanács 2006. júniusi ülésén egy sor, az embereket kellemetlenül érintő intézkedést jelentett be.

Így többek között azt ismertette, hogy 30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára; a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek négy százalék szolidaritási különadót kell befizetniük; valamint a kormány be kívánja vezetni a házipénztári adót.

A volt miniszterelnök emelte az áfakulcsot és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát is. Arról nem is beszélve, hogy a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék négy százalékról hat százalékra emelkedett, a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nőtt; a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka tovább nőtt, egész pontosan hat százalékról hét százalékra.

Gyurcsányék nagyon durva adóemeléseket hajtottak végre, Karácsony is erre készül Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az adóemeléseknek ezzel közel sem lett vége 2006 nyarán, azok az élet szinte minden területére kihatottak. Jó példa erre, hogy a Gyurcsány-kormány eltörölte a családi adókedvezményt az egy- és kétgyerekes családok esetében, a háromgyerekesekét pedig 60 százalékkal csökkentette.

Az ország Gyurcsány adóemeléseinek következtében csődközeli állapotba került, és nem segítette a helyzetet a 2008-as gazdasági válság sem, ami teljesen felkészületlenül érte a magyar kormányt. Gyurcsány Ferenc ekkor is a megszorításokhoz nyúlt, és azonnal egy 12 pontos csomagot jelentett be. Miután behívta az országba a Nemzetközi Valutaalapot, 2008 októberében újabb sarcokat vezetett be.

Az állami költségcsökkentés mellett befagyasztotta a közszféra béreit, és visszavonta a 13. havi bért. Már ekkor csökkentették a 13. havi nyugdíj értékhatárát és a jogosultjainak körét.

2009 elején a népszerűtlen intézkedések miatt Gyurcsány körül elfogyott a levegő, így bizalmasa, Bajnai Gordon érkezett a helyére. Bajnaihoz és pénzügyminiszteréhez, Oszkó Péterhez köthető az úgynevezett szuperbruttó bevezetése. A szuperbruttósítás azt jelentette, hogy nem a bruttó bér, hanem annak 1,27-szerese után kell adózni. Vagyis a szuperbruttósítás önmagában jelentősen növelte az adóterhet.

Újból megszorításokat vezetne be a baloldal

Bár azóta több mint egy évtized eltelt, a baloldal továbbra is a megszorításokat helyezné gazdaságpolitikájának középpontjába. Hiába sikerült az Orbán-kormánynak talpra állítania a magyar gazdaságot, hiába sikerült komoly tartalékokat felhalmoznia a költségvetésben,

Gyurcsány Ferencék ugyanahhoz a módszerhez nyúlnának: az adóemeléshez.

Amellett, hogy a DK elnöke elvetemültnek nevezte az adócsökkentés ötletét, más baloldali politikusok, szereplők is hitet tettek a megszorítások mellett.

- jelentette ki korábban Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, baloldali közgazdász, a Gyurcsányhoz közel álló tanácsadó. Véleményével nincs egyedül a baloldalon, hiszen a parlamenti képviselettel bíró baloldali pártok mindegyike a többkulcsos személyi jövedelemadó visszahozását javasolja, ami már az átlagfizetésből élők esetében is jelentősen növelné az adóterhelést.

A Momentum programja szerint például a jelenleg egységes 15 százalékos szja-kulcs helyett a bruttó ötszázezer forint feletti fizetések esetén 25 százalékos lenne az adó mértéke.

A baloldali párt vagyonadót is kivetne, és 2018-as programjukban arról írtak, hogy csökkentenék a két-, illetve háromgyerekeseknek nyújtott családi adókedvezményeket. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is a többkulcsos adórendszerrel állt elő, de a Párbeszéd társelnöke által elmondottakat a szocialista Kunhalmi Ágnes is megismételte. Hasonlóan nyilatkozott Vadai Ágnes, a DK alelnöke is, aki még a társasági adó rendszerét is felülvizsgálná. Az LMP frakciójának tagjai pedig nemcsak adóemeléssel, de újfajta adókkal is sújtanák a vállalkozásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!