A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Felújítás előtt: 3 dolog, amire érdemes odafigyelnie lakása megfelelő hang- és hőszigeteléséért

renovation before after flat room altbau apartment architecture art nouveau beautiful bright ceiling classic classical collage condominium concept door empty floor ladder herringbone home home improvement interior luxurious luxury new flat new home old bu
renovation concept - room before and after renovation
Vágólapra másolva!
Egy felújítás mindig rengeteg előkészülettel és komoly munkálatokkal jár, éppen ezért az ember gyakran félve vág bele. Azonban nem csupán a nehéz körülmények között történő lakhatás vagy a por okozhat kellemetlenséget, hanem az is, ha nem úgy sikerül minden, ahogyan azt terveztük a költségvetés vagy minőség szempontjából. Az egyik ilyen kritikus pont a szigetelés, amely jelentős szerepet játszik minden otthonban. Érdemes hát alapos figyelmet szentelni neki, és a lehető legmegfelelőbb alapanyagokat beszerezni a siker érdekében.
Vágólapra másolva!

Miért elengedhetetlen a megfelelő hang- és hőszigetelés?

Otthonunknak minden esetben egy olyan helynek kell lennie, amelyben biztonságban és kényelemben érezzük magunkat. Ez a sajátos tér jelentősen meghatározza életminőségünket, általános kedélyállapotunkat és akár egészségügyi állapotunkat is. A megfelelő kikapcsolódáshoz és pihenéshez hozzátartozik, hogy az otthon jó hangszigetelő- és hőszigetelő képességgel rendelkezzen, hiszen a túl hideg vagy túl meleg hőmérséklet, valamint a hangos zajok sokat árthatnak közérzetünknek. Ehhez szükséges a már meglévő födémek megfelelő szigetelése.

Ha az épület jól zárja a meleg levegőt, a hideget pedig megfelelően kinntartja, az rengeteget spórolhat a fűtésszámlánkon is. Az ugyanis, ha nem tudjuk megfelelően szabályozni a hőt otthonunkban, folyamatos küzdelmet jelenthet anyagi szempontból is.

Ha pedig egyszer úgy döntenénk, hogy egy új otthonra cserélnénk a meglévőt, az ingatlan értékét rendkívül felértékelheti, ha megfelelő szigeteléssel van ellátva. Így nem kell tartani a hangos szomszédoktól és az igazán meleg vagy hideg kinti időjárástól sem.

Forrás: Origo

3 dolog, amire célszerű odafigyelnie a megfelelő hang- és hőszigetelés érdekében

1. Párazáró fólia szerepe a födémeknél

A födém egy olyan fontos hőszigetelő szerkezet, amely a fal és a tető közötti teret határolja el egymástól. Többféle típusú födémmel találkozhatunk anyagtól és funkciótól függően. Az egyik egyszerű, költséghatékony és elterjedt típus a fafödém, amelynek utólagos szigetelésénél érdemes résen lenni. Ha párazáró fóliával szeretnénk ezt megtenni, előfordulhat, hogy a lecsapódó pára következtében tönkremegy a faszerkezet. Emiatt alaposan meg kell tervezni és át kell gondolni, pontosan hova érdemes ezt elhelyezni. A legjobb megoldás ebben az esetben egy párafékező szerkezet létrehozása, amely meggátolja a faanyag roncsolódását. Hangszigetelés szempontjából pedig a födémekhez megfelelően elhelyezett üveg- vagy kőzetgyapot segíthet a zajok tompításában.

2. Tiszta lappal indulás

Bár a legtöbb felújításba vágó otthontulajdonos mind abban reménykedik, hogy kis és rövid ideig tartó munkálatokkal megoldható lesz minden, mégis előfordulhat, hogy szinte teljesen le kell bontani bizonyos területeket. A szigetelés esetében is meglehet, hogy a legjobb megoldás a gerendákig való visszabontás lesz, ahol könnyebben lesz kialakítható hatékony szigetelő réteg.

3. Rászigetelés lehetősége

Ez az előző verziónál eggyel kedvezőbb helyzetet eredményezhet, ha az eredeti szerkezetet megtartva, úgynevezett rászigeteléssel próbáljuk orvosolni a problémát. Ilyen esetben a külső szigetelésnek ötszörösen erősebbnek kell lennie, mint a belsőnek, hogy elkerülhető legyen a párakicsapódás.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

A hang- és hőszigetelés bizony gyakran az egész ház szerkezetét érintő tevékenység, ezért azt javasoljuk a friss otthontulajdonosoknak, akiknek nem volt dolguk még felújítással, bízzák szakemberekre a munkálatokat. Mivel a szigetelés az egyik legmeghatározóbb eleme minden épületnek, érdemes a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni rá. Bármennyi költséget is jelenthet, érdemes inkább befektetésként gondolni rá, mind kiadásként. Ez ugyanis egy életen át meghatározhatja a ház vagy lakás komfortérzetét az ideális hőmérséklet és a megfelelő zajszint szempontjából.

A bontással és a páralecsapódás problémájával szembenézők esetében mindenképpen azt javasoljuk, hogy szakember segítségét vegyék igénybe. A ház szerkezete ugyanis veszélybe kerülhet, ha nem megfelelően történik a visszabontás, amely akár életveszélyes balesetet is okozhat.

Célszerű inkább a biztosra menni, hiszen ha sikeresek a munkálatok, amelyeket megfelelő alapanyagokkal profi szakemberek végeznek, akár egy egész életre letudható a szigetelés kérdése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!