Magyar innovációt Üzbegisztánba

Vágólapra másolva!
Üzbegisztánban terjeszkedhet a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. saját fejlesztésű szoftverével. A termék a közép-ázsiai országban egyetemi képzés része lesz, és helyi vállalatok számára is elérhetővé válik.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-Fejlesztési Program keretében nyerte el a támogatást a hazai informatikai vállalat. A partnerkeresést a minisztérium és az üzbég forrásgazda bonyolították, így került képbe egy üzbég szoftverterjesztő cég és az üzbég egyetem, ahol a kiberbiztonsági képzés részévé válhat a szoftver alkalmazása. A támogatás értelmében a KÜRT úgy terjeszkedhet új országban, hogy befektetett önerejét legfeljebb 70 százalékban visszakapja, itt a felső határ 30 millió forint.

Manapság, ha egy vállalat védelméről van szó, az 80 százalékban az IT-biztonságot fedi le – mondta a KÜRT termékfejlesztési vezetője, Tóthmajor Máté Forrás: Origo

Valami régit és valami újat

A terjeszkedés helyszíne új, és eddig ismeretlen volt a KÜRT számára, de magabiztos lehet a belépésük, hiszen egy itthon már jól kipróbált és sokat fejlesztett szoftverről, a SeCube GRC-ről van szó. A hazai oktatásban is ismert, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági mesterképzésén a KÜRT szakértői a SeCube segítségével tanítanak kockázatelemzést.

A védelmi szoftver egységes keretrendszerben biztosítja az irányítás-, kockázat- és megfelelés-menedzsment feladatok ellátását vállalati szinten. Lehetővé teszi, hogy egy cég minden adatvédelmi folyamata egy helyen legyen hozzáférhető és átlátható, egyetlen biztonság-irányítási rendszerben.

Manapság, ha egy vállalat védelméről van szó, az 80 százalékban az IT-biztonságot fedi le – mondta a KÜRT termékfejlesztési vezetője, Tóthmajor Máté.Hozzátette:minél nagyobb egy vállalat, annál átláthatatlanabbak a védelmi rendszerei, és nincs olyan ember, aki mindet átlátná.

A vírusírtókkal ellentétben a SeCube nem automatikusan működik egy hálózaton, hanem egy vállalatirányítási (CRM) szoftverhez hasonló támogató rendszerről van szó. Felhasználói szinten modellezhető vele a vállalat működése, és segíti a kockázatarányos védelem fenntartását.

Az üzbég projekt

A támogatás célja, hogy a hazai startupok külpiacokon úgy terjeszkedhessenek, hogy az csökkentse az európai piaci koncentrációt. A hazai kkv-k jelentős része ugyanis, ha teheti, a környező országokban keres partnereket, terjeszkedési lehetőségeket. A közép-ázsiai régió egy új és kiaknázatlan terep lehet a hazai startupok külkereskedelmi lehetőségei között.

A konstrukció hosszú távon várt hatása, hogy hozzájárul az induló innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások üzbég piacon való térnyeréséhez, üzbég partnerkapcsolatok kialakításához, hogy ezáltal nemzetközi szinten is versenyképes vállalkozásokká váljanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!