Így gyalázta Márki-Zay a fogyatékossággal élőket

Vágólapra másolva!
Ahogy megírtuk, egy idős, rokkantnyugdíjas nő felelősségre vonta Márki-Zay Pétert egy utcai fórumon azokért a kijelentésekért, amiket a fogyatékkal élőkről tett. Márki-Zay ezúttal is otrombán, lekezelően és sértően viselkedett.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay két héttel ezelőtti, vasárnapi facebookos szereplésekor említette negatív jelzőként a fogyatékos szót, lefogyatékosozva a fideszes szavazókat. Ezzel diszkriminatív módon megsértette a fogyatékkal élő embereket. Ez ellen tiltakozott most egy idős, rokkantnyugdíjas Orosházán.

A baloldal jelöltjének kijelentéseit elítélték a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezetek. Többek között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. Ugyanígy tett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, illetve Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, aki egyúttal a Fidesz egyik európai parlamenti képviselője is. Márki-Zay akkor nem volt hajlandó bocsánatot kérni, de később is egy álbocsánatkéréssel próbálkozott, amelyben megpróbálta azt állítani, hogy ő nem mondott semmi rosszat.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közleményében azt írta:

„A FOGYATÉKOSSÁG KIFEJEZÉS NEGATÍV JELZŐKÉNT VALÓ HASZNÁLATA SÉRTŐ, MEGALÁZÓ ÉS SÚLYOSAN KIREKESZTŐ A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK, CSALÁDTAGJAIK ÉS SEGÍTŐIK SZÁMÁRA".

Szerintük „évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő", aki "több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja".

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a Magyar Nemzetnek ezt mondta:

Közös közleményben tiltakozott az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. Azt írták: az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindannyiunk számára sértő kifejezések.

A „FOGYATÉKOS" SZÓ OLYAN SZÖVEGKÖRNYEZETBE HELYEZVE, AHOL MÁS SZEMÉLY FELÉ - LEGYEN AZ ÉP VAGY FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ - NEGATÍV JELZÉSKÉNT HASZNÁLJA VALAKI, KIFEJEZETTEN SÉRTŐ. FONTOSNAK TARTJUK, HOGY A KÖZSZEREPLŐK PÉLDÁT MUTASSANAK A TÁRSADALOM FELÉ, ÉS TEVÉKENYSÉGÜK SORÁN FEL SE MERÜLJÖN, HOGY BÁRKIT ILYEN JELZŐVEL PEJORATÍV MÓDON ILLESSENEK.


Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője jelnyelven mondta el, miért vállalhatatlanok Gyurcsány jelöltjének szavai.

Kósa Ádám felhívta rá a figyelmet: nagyon nehéz volt megállnia, hogy első felháborodásában ne írjon vagy nyilatkozzon valami nagyon erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul.

Hangsúlyozta:

Kósa Ádám hangsúlyozta: "Egy dolog, ami közös az álláspontokban. Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak. Ezt nem lehet következmények nélkül hagyni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!