Ez történt az orosz-ukrán háború 8. napján estig

Ukrán válság 2022, háború, ukrán, orosz, rom, romok, láng, lángol, tűz, Harkov, Harkiv
A burning building is pictured after the shelling is said by Russian forces in Ukraine's second-biggest city of Kharkiv on March 3, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Támadást indítottak az orosz csapatok több ukrán nagyváros ellen, folyamatosak a bombázások. Két iskolát is lebombáztak Csernyihivben, legalább 22-en meghaltak, de valószínűleg sokkal több az áldozat - írja a Sky News. 
Vágólapra másolva!

Délen előretörnek az oroszok, északon továbbra is lassan haladnak

A háború nyolcadik napján az orosz csapatok elsősorban délen nyomultak előre. Itt több stratégiailag fontos területet is megszereztek, köztük az ország legnagyobb atomerőműjét, valamint egy kikötővárost is elfoglaltak.

Égő ház Harkovban Forrás: AFP/Sergey Bobok

Keleten továbbra sem sikerült elfoglalni Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot, bár szinte már teljesen lebombázták. Kijevet továbbra is bombázzák, de nem sikerült itt sem elkezdeni a város bevételét.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrumban, Kijevben, 2022. március 3-án. Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Újabb béketárgyalás

Megkezdődött az orosz és az ukrán küldöttség tárgyalásának második fordulója a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban. Az ukrán delegáció helikopterrel érkezett a BelTA fehérorosz hírügynökség szerint a lengyel határ közelében, Breszt megyében található helyszínhez. A Rosszija 24 orosz hírtelevízión bemutatott felvételek szerint a küldöttségek tagjai kézfogással üdvözölték egymást.

Forrás: Sputnik via AFP

A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották meg a fehéroroszországi Homel (orosz nevén: Gomel) megyében, az ukrán határ közelében. Akkor az eszmecsere öt órán át tartott.

Putyin és Macron telefonon beszélt

Másfél órán keresztül beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron (Franciaország most az Unió soros elnöke), a beszélgetést most az orosz elnök kezdeményezte. Putyin "teljesen eltökélt az invázió folytatásában", miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot - közölte a francia elnöki hivatal.

A francia elnök szerint a legrosszabb még csak most jön a háborúban.

Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és "súlyosbodni fog", amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök.

- vélte a francia elnöki hivatal.

- szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

Orosz támadás Irpin ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wolfgang Schwan

"Érvekkel alátámasztott magyarázatot" adott francia kollégájának, Emmanuel Macronnak Vlagyimir Putyin orosz elnök a neonácik jelentős szerepéről az ukrán állami politikában - közölte a Kreml sajtószolgálata a beszélgetésről.

Putyin elmondta, hogy sok mindennel nem értett egyet Macronnak a franciákhoz intézett üzenetével, egyebek között azzal sem, hogy hazugságnak nevezte azt, hogy Oroszország a nácizmus ellen harcol Ukrajnában.

EBESZ-vizsgálóbizottság

Független vizsgálóbizottságot hoz létre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az Oroszország Ukrajna ellen indított offenzívájában esetlegesen elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására - jelentette be csütörtökön Nagy-Britannia képviselete a szervezetnél.

Az EBESZ 57 tagországából 45 támogatta az úgynevezett moszkvai mechanizmus életbe léptetését, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő "háborús és emberiesség elleni bűncselekmények lehetséges esetei, körülményei és tényei feltárására, ideértve a civilek és a polgári infrastruktúra elleni szándékos és válogatás nélküli támadásokat".

Egy rakétatámadás miatt összeomlott híd Irpinben, Ukrajnában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wolfgang Schwan

Az így begyűjtött információkat később állami és nemzetközi törvényszékek rendelkezésére bocsáthatják.

A bécsi székhelyű európai biztonsági szervezetben Oroszország, Fehéroroszország és a közép-ázsiai államok nem támogatták az előterjesztést.

Egészen a múlt hétig Ukrajnában az EBESZ nemzetközi megfigyelő missziójának mintegy ötszáz szakértője felügyelte a biztonsági helyzetet, különösen az ország délkeleti, szakadárok uralta régiója mentén. Az Oroszország által indított háború és a heves harcok miatt az EBESZ végül kivonta fegyvertelen megfigyelőit.

Orbán Viktor az ukrán határon járt

A miniszterelnök Beregsurányba látogatott, ahol azt mondta, senki nem marad ellátatlanul.

Orbán Viktor kiemelte, hogy baj idején a legfontosabb a nyugalom, a higgadtság, a tapasztalat és a rutin.

- mondta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton, Beregsurányban, 2022. március 3-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt mondta, hogy az önkéntesek munkáját összehangolták,

ÍGY SEMMILYEN ADOMÁNY NEM MEGY KÁRBA, MINDENT CSOPORTOSÍTANAK, SZÉTOSZTANAK ÉS ELJUTTATNAK A MEGFELELŐ HELYRE.

A miniszterelnök szólt arról is: azokat a menekülteket, akiknek nincs olyan ismerősük, akinél megszállhatnának és Magyarországon maradnak, átmeneti szálláson helyezik el.

AZ ORSZÁG KÜLÖNBÖZŐ PONTJAIN MÁR KIJELÖLTEK SZÁMUKRA MEGFELELŐ HELYEKET, AHOL ÉTELT ÉS SZÁLLÁST KAPNAK AKKOR IS, HA HOSSZABB IDEIG KÉNYTELENEK MARADNI.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök gyerekekkel beszélget a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton, Beregsurányban, 2022. március 3-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását.

Mindenkinek próbáljuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani, ha már úgy hozta az élet, hogy itt fog velünk élni és itt kell berendezkednie Magyarországon

- fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, ez egy munkaalapú ország, itt mindenkit munkához segítünk.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton, Beregsurányban, 2022. március 3-án. Mögötte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök szólt arról is, a magyar menekültek egyszerűbb helyzetben vannak, mert beszélik a nyelvet, vannak ismerőseik, kapcsolataik, gyorsan találnak szállást, sőt, a legtöbbjük munkát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!