A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hajtóvadászat indult az oroszgyanús emberekre Kijevben

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, ukrán katona távcső, Stoyanka, war conflict army TOPSHOTS Horizontal
An Ukrainian serviceman looks through binoculars towards the town of Stoyanka at a checkpoint before the last bridge on the road that connects Stoyanka with Kyiv, on March 6, 2022. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szabályos embervadászat indult Kijevben az Oroszországból úgymond átdobott ügynökök után, a Le Figaro írt erről ukrajnai riportjában.
Vágólapra másolva!

A város számos ellenőrző pontján állomásozó területvédelmi osztag katonái és a rendőrök egyik fő feladata az orosz beszivárgók, a „téglák" leleplezése és kiiktatása. „Nem bonyolult, párat már letartóztattam" - büszkélkedik egy ukrán katona, aki a városközpontban egy híd közelében látja el szolgálatát, miközben a híd alatt egy páncélozott jármű parkol. „Nagyon egyszerű az eljárás. Először is megnézem a szemét, az arcát, majd a ruháját. Az oroszok másképp néznek ki, mint mi. Ha gyanút fogok, megkérem, hogy mondja ki azt a szóösszetételt, hogy „ukrzaliznytsia" (azaz „ukrán vasút"), vagy azt, hogy „palianytsia" (kerek kenyér, de oroszul eper), ugyanis ezen múlik minden. Egy magánhangzóval többet ejt ki, és akkor azonnal lebukott. A „palianytsia" ugyanis oroszul epret jelent.

Egy ukrán katona a Sztojankát Kijevvel összekötő út utolsó ellenőrzőpontjánál, 2022. március 6-án Forrás: AFP/Aris Messinis

Az ukránok teljesen biztosak abban, hogy ezeket a szavakat egyetlen orosz sem tudja helyesen kiejteni. Egy másik trükk, ha megkérdezik a gyanús személyt, hogy hol van a „Monobank" legközelebbi fiókja... Ennek a banknak ugyanis nincs fizikai értelemben vett fiókja...

Orosz páncélozott járművek a kijevi régióban Forrás: AFP

Az oroszok beszivárgása miatt Ukrajnát totális mértékben elborította a gyanakvás légköre, sőt a paranoia a Le Figaro szerint. (Ami természetesen egyrészt érthető is.) Naponta jelennek meg a közösségi oldalakon a „civil ruhás" szabotőrök képei.

Kiégett épületek Kijevben Forrás: AFP/EyePress News

Az ukránok rettegnek, a Le Figaro erre például hozza fel Krementchouk városát: a város egyik lakója, akivel a Le Figaro újságírója telefonon vette fel a kapcsolatot, elmondta, hogy a háza tetejére vezető lépcsőre lisztet szórt, hogy így szűrje ki az orosz behatolókat. Eddig nem mozdult a zár a tetőre vezető ajtón" – mondja megkönnyebbülten. „A liszt mutatja meg, hogy valaki megpróbált-e felmászni, és ha igen, akkor kihívom a rendőrséget. Esténként én is kinézek az ablakon, hogy megnézzem, vannak-e gyanús fények a környező épületek ablakai mögött. Mindenki tudja, hogy a „behatolók" lézermutatókkal irányítják az orosz gépeket."

Epifanyij, az ukrán ortodox egyház vezetője szerint a robbantások mellett ez az egyik legnagyobb probléma Kijevben. Az orosz hadseregnek nem sikerült behatolnia a fővárosba, de vannak orosz beszivárgó csoportok. A központban élek, és minden este ott vannak ezeknek a beszivárgóknak a nyomai, és letartóztatják azokat, akik megtámadják az ukrán erőket. De mi nem félünk. Otthon vagyunk, és Isten velünk van."

Tűzoltók dolgoznak egy orosz légi csapásban kigyulladt logisztikai centrumban Kijevben Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

„Csütörtökön Irpinyben, Kijevtől északnyugatra, a főváros körüli fő fronton az orosz erők megpróbáltak áttörni az ukrán vonalakon, itt lehettünk tanúi négy, egyenruhát nem viselő orosz „behatoló" letartóztatásának. Hátrakötött kézzel vitték őket kihallgatásra az SBU, az ukrán titkosszolgálat főhadiszállására.", írja a Le Figaro riportere.

Az Ukrajnába „átdobott" oroszok egy kommandója még a háború kirobbanása előtt megtámadta a Kijevtől délre fekvő Vaszilkivben azt az iskolát, ahol a város polgármestere és munkatársai meghúzták magukat. A támadásban a helyszínt védő területvédelmi osztag négy katonáját lelőtték, tizenhárman pedig megsebesültek. „Ezek a beszivárgók igazi csapást jelentenek" - erősíti meg Oleksander, az ukrán gyalogsági osztag tábornoka, majd hozzáteszi, hogy „mindenhol próbáljuk felderíteni őket, nem csak az úttorlaszoknál. Vannak módszereink az oroszok és az árulók felderítésére is, akik a toborzási és kiképzési kampányok során próbálnak beszivárogni a haderőnkbe. Erre azért van szükség, mert naponta több ezer önkéntes csatlakozik a területvédelem soraihoz. Meggyőződésem, hogy az orosz erők nem lesznek képesek bevenni a várost, és hogy meg fogjuk tartani, még akkor is, ha megpróbálnak beszivárgókkal és szabotőrökkel előnyt teremteni."

Egy orosz légi csapásban kigyulladt épület lángol Kijevben Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A „szabotőrök" egyes csoportjai vélhetően az orosz különleges erők tagjai, akiknek az a céljuk, hogy megpróbálják destabilizálni az ukrajnai városok és falvak mindennapi életét. Az ukránok arra gyanakodnak, hogy a háború előtt létrehozott orosz katonai hírszerzés, a GRU sejtjei is jelen vannak, őket azzal bízták meg, hogy segítsenek az invázió előkészítésében. Azt is gyanítják, hogy titkosszolgálati ügynökök is jelen vannak, akiknek egyetlen céljuk van, nevezetesen az, hogy különböző ukrán vezetőket, de mindenekelőtt Volodimir Zelenszkij elnököt megöljék.

Oleksander tábornok katonai szempontból magabiztos. „A város külterületén a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk" – mondja, majd hozzáteszi, hogy „a Kijev elfoglalására küldött orosz erők nagy részét megsemmisítettük. Északnyugaton, Irpiny és az Antonov repülőtér környékén még mindig 5 000 orosz katona tartózkodik, akiket helikopteres erők támogatnak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszaszorítsuk és elvágjuk őket utánpótlásvonaluktól, hogy ne kaphassanak erősítést." Az ukrán hadsereg és Kijev lakosságának legnagyobb félelme most az, hogy az orosz légierő szőnyegbombázással pusztítja el a fővárost.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!