A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Hozza ki idén a lehető legtöbbet a Föld órájából!

A visszaszámlálás elindult: csatlakozz te is a Föld órájához!
Vágólapra másolva!
„Kapcsoljon le, de tartsa nyitva a szemét!" – szól a Föld órájának idei jelmondata. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója ezúttal a természeti értékekre, azok megóvására: a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. A környezetvédelem és a bolygónk védelme érdekében szervezett esemény kapcsán érdemes mindannyiunknak számba venni, miként csökkenthetjük a különböző tevékenységeinkből fakadó ártalmakat – akár csak egy órára is.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy a klímaváltozás a világunkat jelenleg sújtó egyik legnagyobb problémakör, pedig okozója éppen az ember, aki túl nagy mennyiségben juttat olyan üvegházhatású gázokat a légkörbe, amelyek Földünk folyamatos felmelegedését okozzák, ugyanis jelentősen több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit óceánjaink, erdeink képesek elnyelni.

Hozza ki idén a lehető legtöbbet a Föld órájából! Forrás: pixabay.com

Az emberiség energia-túlfogyasztása jelentős: közel 30%-kal több erőforrást használunk fel, mint amennyit a Föld képes újratermelni, ráadásul az emberi tevékenység mára drasztikusan megváltoztatta a földfelszín képét és bolygónk éghajlatát, ennek következtében pedig az életünket támogató ökoszisztémák rendszere elkezdett összeomlani: egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás, a víz- és élelmiszerhiány, zsugorodnak a jó minőségű termőterületek, emelkedik a tengervíz szintje, tehát sokasodnak az intő jelek. „Nem védhetünk meg mindent, amit szeretnénk, de annál sokkal többet tehetünk mintsem, hogy üljünk ölbe tett kézzel." - fogalmaz Sir Peter Scott, a WWF (World Wide Fund for Nature) egyik alapítója.

A világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete több, mint 100 országban végez áldozatos munkát a természeti értékek védelméért és a fenntartható jövőért, küldetése pedig egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással.

A Föld órája 2006 óta hívja fel a figyelmet a fenntartható életmód, a természet megóvásának és a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára. Ennek szellemében a minden év márciusának (általában) utolsó szombatján megrendezésre kerülő, nemzetközi esemény keretein belül arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le a nem létfontosságú elektromos berendezéseket csupán egy órára, felhívva a figyelmet a klímaváltozás elleni hatékony cselekvés szükségességére. A Földet terhelő már-már mértéktelennek látszó áramfogyasztás ily módon mérséklődik egy rövid időre, és bolygónk is szimbolikusan „szusszan egyet".

A szervezők úgy látják, cselekvő entitásként elválaszthatatlanok vagyunk a természettől, ám hosszú távon nyomot hagyunk rajta, éppen ezért fontos, hogy eszközeink használatának rövid mellőzésén túl is legyünk aktívak és vegyük számba, miként csökkenthetők jelentősen a tevékenységeinkből fakadó esetleges ártalmak!

Számos egyéb tevékenység mellett a dohányzás kifejezetten destruktívan hat a környezetre, hiszen a füst a levegőt, a csikk pedig a vizet és a talajt szennyezi, de a prominens kezdeményezés sokak számára alkalmat szolgáltathat arra is, hogy ne csak az elektronikai eszközökről, hanem a dohányzásról is lemondjon akárcsak egy órára, bár természetesen a leghatékonyabban akkor lehetne csökkenteni ennek ártalmait, ha senki nem kezdene el dohányozni, vagy, aki már dohányzik, minél hamarabb felhagyna káros szenvedélyével.

A klímaváltozás a világunkat jelenleg sújtó egyik legnagyobb problémakör. Forrás: MTI/Komka Péter

Aki azonban valamilyen okból mégsem teszi le végleg a cigarettát, annak érdemes tájékozódnia az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, hiszen ezzel a rossz szokásával árt magának és árt a környezetében élőknek is, ráadásul jelentősen terheli a természetet is.
A világon jelenleg több, mint 1 milliárd ember dohányzik, hazánkban 2 millióan, pedig a cigarettafüst a szén-dioxid mellett közel száz olyan, egyéb égésterméket is tartalmaz, amelyek bizonyítottan ártalmasak dohányzóra és környezetére egyaránt, épp ezért a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem dohányozunk, hiszen csak így kerülhetők el a dohányzás okozta megbetegedések, és az okozott környezeti ártalmak.

A cigarettázással kapcsolatban legtöbbünknek az egészségügyi kockázat jut eszünkbe elsőként, pedig ezen túlmenően komoly környezeti károkért is okolható,

hiszen egy szál cigaretta égése során a füstben közel hétezer káros anyag keletkezik, mely a levegőbe kerülve a dohányzóra, annak szűkebb és tágabb környezetére egyaránt ártalmas, ráadásul a felszabaduló vegyi anyagok közül 93-ról már megállapított az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre.

Egyetlen eldobott csikk pedig képes akár ezer liter vizet is beszennyezni, és az így kioldódott mérgező anyagok az ivóvizeinkbe és a talajba egyaránt bekerülnek.

Azon felnőtt dohányosok számára, akik valamilyen okból a káros hatások ismeretében sem szoknak le, lehetőségük van tájékozódni az ártalomcsökkentésről. Ma már léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek használatával kevesebb károsanyag szabadul fel, azonban fontos tudni, hogy a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még további, kutatások szükségesek.

„Kapcsoljon le, de tartsa nyitva a szemét!" – szól a Föld órájának idei jelmondata. Forrás: eggeegg/shutterstock.com

Ugyanakkor ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami erős függőséget okozó anyag, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is. A füstmentes technológiák hosszútávú hatásai sem ismertek még, erre vonatkozóan folynak a kutatások.

Amennyiben idén március 26-án 20:30-tól egy órára kiiktatjuk a rendelkezésre álló elektronikus eszközeinket, kifejezzük támogatásunkat természeti értékeink megóvásáért, a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért, ám érdemes tágabb értelemben is kiemelt figyelmet tanúsítanunk és hathatósan cselekednünk bolygónk védelme érdekében.

Ha a dohányzást is kiiktatjuk az életünkből azzal jót teszünk a környezetnek, és a saját egészségünknek is.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!