Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origonak 2021. február 17-én.
Vágólapra másolva!
Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik. Ennek keretében naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon keresztül - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon, azt követően, hogy Mevlüt Cavusoglu török kollégájával telefonon egyeztetett a földgázszállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter közölte, török kollégájának is elmondta, hogy miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt,

s ahogy a pénteki brüsszeli beszélgetéseimen meggyőződhettem róla, szerencsére többen is ezt az álláspontot képviseljük az Európai Unióban.Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Ukrajnában zajló háború idején "legfontosabb kötelességünk hazánk biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van".

- húzta alá a tárcavezető.

Kiemelte, a NATO pénteki külügyminiszteri értekezletén a "magyar érdeknek megfelelő álláspontot fogadtunk el: mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne jöhessen létre közvetlen összeütközés a szövetség és Oroszország között". "Kimondtuk: a NATO nem részese a háborúnak" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter közölte ugyanakkor, hogy "itt van a másik fontos dimenzió is: az energiabiztonság kérdése". A tárcavezető megjegyezte, "török barátaink tapasztalata szerencsére hasonló a miénkhez: náluk sincs visszaesés vagy zavar a szállításokban".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!