Háborúpárti tüntetők vonultak utcára Budapesten

Legyen végre vége tüntetés, Budapest, Szabad sajtó út, 2022.04.02.
Vágólapra másolva!
Tüntetést szervez szombatra az Egymillióan a szabad Ukrajnáért elnevezésű civil szervezet Budapesten. A szervezők a - nyíltan háborúpárti - tüntetéssel nem titkoltan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának tesznek eleget, aki azt kérte: minél többen vonuljanak az utcákra a következő napokban.
Vágólapra másolva!

A Szabad Sajtó útjára szervezett szombatra tüntetést egy civil szervezet, amely szerint azzal, hogy Magyarország nem kíván belekeveredni az orosz-ukrán háborúba, az oroszok oldalára áll.

A szervezők – az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet – a tüntetéssel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának tesznek eleget,

aki azt kérte: minél többen vonuljanak az utcákra a következő napokban, az ukránok melletti kiállás kifejezése érdekében.

Zelenszkij Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől követelt két dolgot az Európai Tanácsban néhány nappal ezelőtt. Az első, hogy Magyarország szavazza meg az oroszok elleni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, azaz hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól.

A második követelése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem is küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt számukra.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: Volodimir Zelenszkij azt reméli, hogy úgy tud kikerülni a szorult háborús helyzetből, hogyha másokat is belevon a háborúba. A magyarok érdeke azonban nem ez. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta: a magyarok érdeke az, hogy hazánk kimaradjon a háborúból.

A baloldallal ellentétben a kormányzati álláspont egyértelműen az, hogy ez nem a mi háborúnk.

Ha az ukrán elnök felszólításának eleget tenne a kormány – azaz fegyvereket szállítana a háborús Ukrajnába –, azzal belevonná Magyarországot a fegyveres konfliktusba.

A tüntetést az ukrán elnök felhívásának eleget téve szervezték; az egyértelműen háborúpárti tüntetés; a szervezők azt szeretnék, ha Magyarország bevonódna a háborúba.

Tegyük hozzá: a NATO sem küld fegyvereket és katonákat sem Ukrajnába, a légtérzárat is elutasította. Az ukránok követelte szankciókat egyre-másra utasítják el az európai országok: Németországtól kezdve Hollandián át Belgiumig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!