A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Homályos NGO-pénzek nyomában - első rész: Az Átlátszó

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu 2013 óta képezik részét az ellenzéki, balliberális nyilvánosságnak. Öndefiníciójuk szerint ők az igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés érvényesüléséért küzdenek, és az Átlátszónet Alapítvány a közhatalom átláthatóságát és a korrupció elleni fellépést tekinti feladatának. A közpénzek felhasználásával és az alapvető jogok védelmével összefüggő „oknyomozó újságírói tevékenységet", illetve az ilyen tartalmú művek megjelenését támogatja; továbbá a közérdekű adatok, illetve közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények előterjesztését, a vonatkozó hatósági és bírósági eljárások lefolytatását segíti elő, etc. – írja friss tényfeltáró-elemző cikkében a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Az Átlátszó függetlensége, tárgyilagossága azonban erősen megkérdőjelezhető a donorok és a szervezeti-személyi háttér tükrében,és nem lóg ki a sorból a tekintetben, hogy Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok emberei befolyásuk alatt tartják a hazai baloldali sajtó túlnyomó részét. Ennek egyik legékesebb példája éppen az Átlátszó, az a portál, amely az egyik legfüggetlenebb oldalnak igyekszik beállítani magát – olvasható a Tűzfalcsoport írásában.

Soros és a „Big Pharma" támogató ölelésében az Átlátszó?

Az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. közhasznú célú tevékenységéből értékesítési bevétel 2021-ben projektekből származott, belföldről 1 150 000 Ft, külföldről 668 ezer Ft.

2021-ben a legnagyobb intézményi támogatást az Átlátszónet Alapítvány adta 35 millió Ft értékben. A Sigrid Rausing Trust 2020-as és 2021-es támogatásából összesen 30,2 millió forintot használt fel a Kft., valamint az Open Society Institute 2020-as támogatásából 2021-ben 17 millió Ft maradványt használtak fel.

A Kft.-t támogató Átlátszó Alapítványt jórészt Soros pénzelte.

Az alapítvány egyéb bevétele 2021-ben összesen 44 518 021 forint volt, amely SZJA 1% felhasználásból (24 046 319 forint), az Open Society Institute támogatásából időarányosan felhasznált részéből (16 038 600 forint), magánszemélyektől kapott adományokból (4 208 102 forint), valamint cégektől kapott támogatásból (225 ezer forint) származott.

2021-ben a Soros-pénzeket a – portált működtető – Kft. felé közvetítő Átlátszó Alapítványnál: a cél szerinti tevékenységre felhasznált összeg az Open Society Institute-tól 15 millió Ft az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával, valamint kutatói ösztöndíjakra 520.000 Ft, míg a működésre fordított összeg 518 600 Ft volt – utóbbi informatikai fejlesztésre és licenszdíjakra, adminisztrációs költségekre került felhasználásra.

2020 első félévében a „Független Újságírás Program OR2019-62911" keretében, a Foundation Open Society Institute (FOSI) nevű forrástól a támogatási (és a tárgyévben folyósított) összeg 23 792 400 Ft volt. 2020. tárgyévre az egyszerűsített éves beszámolóban „Egyéb bevételek" címén összesen 102,4 millió Ft szerepelt. Ebből az Átlátszó – Magyar Hang melléklet OR202076321 elnevezésű támogatási programként a Foundation Open Society Institute nevű nemzetközi forrástól 4 049 115 Ft, egyéves támogatási időtartammal (átnyúlva) a 2020. november 1. és 2021. október 31. közötti időszakban.

Az Átlátszó Alapítvány mögött annak 2020-as támogatói alapján a „Big Pharmát", a nyugati gyógyszergyártó lobbit – talán távolabbról némi brit és amerikai titkosszolgálati affiliációval – is ott sejthetjük.

Az „átlátszósok" ugyanis mintegy 5,5 millió Ft-ot kaptak 2020 áprilisától decemberig a „COVID 19 média monitoring & álhír monitoring" című program keretében az OIP / Zinc Network megnevezésű nemzetközi forrásuktól. A Zinc Network szorosan közös munkában áll számos nemzetközi NGO-val, magánszektorbeli ügyfelekkel, valamint kormányzati hivatalokkal is, így például az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID); az amerikai külügyminisztériummal és védelmi minisztériummal; a brit belügyminisztériummal és védelmi minisztériummal; az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalával; etc.

2021-ben hazai és nemzetközi projektekben való együttműködésből újabb 15,2 millió forint származott, valamint céges támogatásként további 1 millió forint érkezett. 4,4 millió Ft bevétel származott pénzügyi műveletekből, nagyrészt a devizában nyilvántartott pénzeszközökön elért árfolyamnyeréség révén.

2021-ben az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál (Kft.) a forgó pénzeszközök 131,2 millió Ft, saját tőkéje 88 millió Ft volt.

Több mint átlátszó: a hazai balliberális jogászok és újságírók lerakata

A Kft. tulajdonosai Bodoky Tamás balliberális újságíró (korábban Magyar Narancs, Internetto, Index, aztán Átlátszó), Maróy Ákos (szoftvermérnök,az Európai Bizottság Főtitkárságánközpolitikai koordinátor), Sepsi Tibor és Gáli Csaba liberális "alkotmányjogászok", utóbbi 2019 őszétől Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója. A cég felügyelőbizottságában és tanácsadó testületében ott találjuk Pelle Andrea elnököt,egykori TASZ-alapítót, Mong Attila újságírót és azt a Polyák Gábort, aki tavaly ősz óta az ELTE Médiát vezeti.

Mong Attila liberális újságíró – nyugati háttérrel – megkapta a külföldi szakmai-ideológiai kiképzést:

2012 őszétől a John S. Knight újságírói ösztöndíj 10 hónapos költségfedezetével a Stanford Egyetemen, de már korábban, 2005 és 2007 között a német Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin magyar kiadását készíthette főszerkesztőként. 2007-től az Inforádió balliberális szárnyát erősítette, majd Baló György riporter helyét vette át a 180 perc című reggeli közszolgálati hírműsorban. Innen 2011-ben távozott, a polgári oldal kormányra kerülését követően.

A Soros-hátterű portált népszerűsíteni is igyekeznek a nagy részben 2019 őszén visszafoglalt és azóta balliberális vezetésű fővárosi kerületekben.

Például 2022 januárjában, a választási kampány kezdetén a Józsefváros Újságnak maga Bodoky Tamás főszerkesztő nyilatkozott arról, hogy „a független újságírás feladata a mindenkori hatalom ellenőrzése". A propagálás apropójaként az szerepelt, hogy a „2021-ben tízéves Átlátszó" alapító-főszerkesztőjével a Déri Miksa 10. alatti szerkesztőségben készítették az interjút, és a cikk szerint „a civil szervezetként bejegyzett Átlátszó" korábban több nyolcadik kerületi helyszínen, a Müsziben és az Aurórában bérelt irodát.

Tényekre válaszul: a helyi hálózatépítő önérzetes visszatámadása

A Magyar Nemzet napilap 2022 elején belsős információkkal publikált cikksorozatot a Soros György alapítványi birodalma által kontrollált nyugati sajtó befolyásáról, így a Magyarország elleni elfogult médiahadjárat pontos hátteréről is.

A cikkek az Átlátszó portál heves indulatát váltotta ki, és tagadni próbálták a balliberális portálok egyoldalúságát, közöttük a sajátuk elfogultságát is.

A konzervatív napilap a következőt idézte Andrej Noskótól, az Open Society Foundations ex-igazgatójától: „Egyszerű realitás, a médiában zömében balliberális emberek dolgoznak. Ez annak köszönhető, amit kiválogatási elfogultságnak nevezhetnék."

A Telexen az Átlátszó portálra támaszkodó cikkben az volt erre a reakció, hogy a jobboldali sajtó politikai céloknak megfelelően kontextusból kiragadott, rövid részleteket közöl.

Azonban aki valóban elfogult, az ítéleteiben és viselkedésében mindig is részrehajló, azaz nem tárgyilagos: ez az eleve kialakított véleményektől, szimpátiáktól és ellenérzésektől befolyásolt balliberális média. Úgy alkot „saját" véleményt a konzervatív, nemzeti, szuverenista politikáról és sajtóról, hogy elfogult véleményeket hangoztat, mivel érzései, illetve szoros gazdasági és politikai kapcsolatai befolyásolják őt.

Az Átlátszón megjelent cikkek túlnyomó többsége is prekoncepciózus, amiként populista adatkérési akcióik is,ez az átlátszó attitűd pedig az erős elfogultság megnyilvánulása, ennek megfelelő szakmai magatartással és eljárásmóddal.

Kérdés az is, hogy mennyiben fér össze a jogállamiság és a jogbiztonság elveivel (akár azok megsértésével) az adatigénylési jogosultság társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányuló gyakorlása, azaz a joggal való visszaélés gyakorlata, amely már korábban is, éveken keresztül tapasztalható volt úgynevezett jogvédők és újságírók részéről (például az adott állami szervek működését zaklatásszerű módon nehezítve, akár a törvényes érdekeket sértve).

Természetesen a média több (és gyakran egymásnak ellentmondó) valóságot is konstruálhat, és az Átlátszó is kísérletet tesz egy saját „valóság" megteremtésére az olvasóik körében, nem egyszer szenzációhajhász célzatú, és jól láthatóan politikai indíttatású cikkek és elemzések ezreinek publikálásával évente. Ehhez pedig megvan a nemzetközi hátterük, és a donorjaik is.

Vaskos tény ugyanis, hogy

Soros alapítványi birodalma nagyságrendileg 15-20 millió dollárt (azaz legalább 6-8 milliárd Ft-nak megfelelő pénzeszközt) fordít a Magyarország és annak nemzeti kormánya elleni jogi, politikai és kommunikációs küzdelemre.

Az is tény, hogy ebből a rengeteg pénzből az Átlátszó-világ közvetve-közvetlenül évi több tízmillió Ft-hoz jut hozzá saját pénzügyi beszámolói alapján.

Az elmúlt években bőségesen volt is forrásuk, így az Átlátszó néhány éve azzal került be a hazai hírekbe, hogy a 2018-as választási kampány időszakában pályázatot hirdetett vidéki újságírók toborzása érdekében, és a projektet nyíltan egy Soros-alapítvány, az Open Society Initiative for Europe finanszírozta. Ennyit az Átlátszó álfüggetlenségéről, és a korrupció elleni harcuk hitelességéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!