A vizet nem lehet alternatív módszerekkel pótolni

Velencei-tó, kiszáradt, vízhiány, hőség, strand, víz, szárazság, meleg,
Gárdony, 2022. augusztus 17. Drónfelvételen a Velencei-tó Gárdonynál 2022. augusztus 17-én. A tartós hőség miatt ezen a napon a vízállás 55 centiméter volt, ami 8 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Siklós Gabriella, a Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ország vízügyi helyzetéről.
Vágólapra másolva!

A szóvivő elmondta, bár valóban nehéz a helyzet, de itthon nem kell vízkorlátozásokban gondolkodni. Bár a vízügyi szakemberek számára csak a lehullott csapadék az, ami számításba jöhet, de a jelenlegi összes előrejelzés szerint a hétvégén egy komolyabb, többnapos esőzés jöhet, ami nagy könnyebbséget jelent, a vízgyűjtő területek megtelhetnek vízzel.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a várható lehulló csapadék miatt a Balaton és a Velencei tó is hálás lesz, de ez nem fog jelentős változást hozni a vízszintben. Az idei év nagyon nehéz volt eddig, jegyezte meg a szóvivő. A szakemberek szerint például az az év tekinthető száraznak, ahol az átlag éves csapadékmennyiség 15 százaléka hiányzik. Idén ez Magyarországon, az év első hónapjában 45 százalék volt.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!