Magyarországot azért támadják, mert kiáll a nemzeti érdekek, a magyar emberek, családok és gyermekek védelméért

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Az Európai Bizottság épülete, Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
Tegnap éjfélig elküldte válaszát a magyar kormány a júliusban Brüsszelből kapott, a Bizottság jogállamisági feltételekre vonatkozó elvárásait és a tervezett lépéseit tartalmazó levelére. Az elmúlt hetekben nagyon intenzív munkakapcsolat alakult ki az uniós testület és a kormány tisztségviselői között, melynek eredményeként hazánk egy olyan intézkedéscsomagot tett le az asztalra, mely orvosolja a Bizottság aggályait - írja elemzésében az Alapjogokért Központ.
Vágólapra másolva!

A kormány már korábban is kompromisszumkészségéről tett tanúbizonyságot: vállalta az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentését, a korrupciós ügyek bírósági jogorvoslata lehetőségének biztosítását. Ígéretet tett egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozására és a jogalkotást megelőző társadalmi párbeszéd megerősítésére.

Nem lehet elhallgatni azonban, hogy a júliusban nyilvánosságra hozott éves jogállamisági jelentéshez hasonlóan a mostani eljárásban is tetten érhető a Bizottság kettős mércéje és hazánkkal szemben tanúsított jóval kritikusabb, több ponton elfogult hozzáállása.

Az elhibázott uniós szankciós politika miatt növekvő energiaárak és a háborús infláció megfékezése, a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges lépések helyett Brüsszel politikai vitát generál hazánkkal szemben. Ennek során a Bizottság több ponton a nemzeti szuverenitás körébe tartozó kérdésekbe kíván beleszólni. A jogállamisági eljárás már réges-régen nem jogi természetű vita, sokkal inkább a brüsszeli politikai és ideológiai nyomásgyakorlásról szól, mellyel a magyar érdekek feladására kényszerítenék hazánkat.

Magyarországot azért támadják, mert kiáll a nemzeti érdekek, a magyar emberek, családok és gyermekek védelméért. Az uniós testület célja megbüntetni hazánkat, a magyar állampolgárokat és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Példát akarnak statuálni hazánkkal, és üzenni kívánnak a nemzeti érdekekért kiálló tagállamok számára, hogy a brüsszeli „elvárásoknak" való meg nem felelés súlyos politikai-pénzügyi következményekkel járhat.

A magyar kormány a nézeteltérések ellenére továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapuló, őszinte és egyenes szakmai párbeszéd híve, és elkötelezett amellett, hogy a megállapodás az Európai Bizottsággal minél előbb megszülethessen. Mindez reményeink szerint az ősz folyamán elvezethet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához és a többéves pénzügyi keret partnerségi megállapodásának aláírásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!