Századvég: A magyarok túlnyomó többsége elutasítja a brüsszeli szankciókat

Ukrán válság, 2022, Belgium, Brüsszel, EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, Volodymyr Zelensky, ukrán elnök online bejelentkezés
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 24: Ukraine's President Volodymyr Zelensky attends EU Leaders Summit on Russia-Ukraine crisis via video conference in Brussels, Belgium on February 24, 2022. EU Council / Pool / Anadolu Agency (Photo by EU Council / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A megkérdezettek több mint négyötöde (83 százaléka) úgy látja, hogy az Oroszországra kivetett brüsszeli szankciók és szankciós tervek 2023-ra súlyos gazdasági visszaeséshez vezethetnek Európában - közölte a Századvég. 
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna elhúzódó fegyveres konfliktusa, illetve Brüsszel szankciós stratégiája régóta nem tapasztalt háborús gazdasági és energiaválsághoz vezetett a kontinensen, melynek feloldása érdekében – ahogy a Századvég korábbi elemzése rámutatott – elengedhetetlen lenne a béketárgyalások mielőbbi megkezdése. Több jel is arra mutat azonban, hogy a brüsszeli vezetők nem tervezik felülvizsgálni szankcióközpontú politikájukat. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben, szeptember 14-én tartott évértékelő beszédében, világossá tette, hogy érvényben maradnak a szankciók, valamint előre vetítette, hogy az elkövetkező időszak nehéz lesz az európai családoknak, a vállalatoknak pedig több nehéz döntést kell meghozniuk.

Brüsszel büntetőintézkedésekre épülő politikáját ugyanakkor jelentős elutasítottság övezi Magyarországon.

A Századvég kutatása szerint a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg az Európai Unió Oroszországot célzó szankciós politikájáról, és mindössze 25 százalékuk ítélte kedvezőnek ezt.

Forrás: Origo

Súlyos szankciós recesszióhoz vezethetnek Brüsszel intézkedései

Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy Brüsszel szankciós lépései nem segítették elő az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárását, másfelől a várt következményekkel ellentétes hatásokat is kiváltott. A háború kezdete óta az energiaárak jelentős mértékben emelkedtek, melynek következtében Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a kőolaj, a földgáz és a szén értékesítésével a fegyveres konfliktus első hat hónapjában. A szóban forgó összeg valószínűsíthetően felülmúlja az orosz hadi kiadások mértékét, illetve elősegíti a háború további finanszírozását.

Ezzel párhuzamosan a megvalósított és tervezett szankciók, az európai polgárok számára, a hétköznapokban is kézzel fogható negatív következményekkel jártak szerte Európában, mely állítást a felmérés eredményei is alátámasztják. A kutatásból kiderül, hogy

a válaszadók 79 százaléka látja úgy, hogy az orosz energiahordozókra kivetett brüsszeli szankciók, illetve a felvázolt szankciós tervek meghatározó szerepet játszanak az üzemanyag- és energiaárak, valamint az infláció meredek emelkedésében.

Forrás: Origo

Kijelenthető továbbá, hogy a közvélemény Európa gazdasági kilátásainak további romlásával kalkulál, amennyiben a büntetőintézkedések politikája folytatódik. A felmérés rávilágít, hogy a megkérdezettek 83 százaléka gondolja úgy, hogy az említett brüsszeli szankciók és szankciós tervek hatására Európában 2023-ra súlyos gazdasági visszaesés, recesszió alakulhat ki, ezzel szemben 13 százalékuk szerint erre nem kell számítani.

Forrás: Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!