Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Karácsonyék csődbe vitték Budapestet: már valódi költségvetés sincs

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. november 30. Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely könyörgésére a főváros baloldali képviselői elfogadták Budapest 2023-as költségvetését, amelyben elképesztő mértékű, 120 milliárd forintos hiánnyal számolnak. Mindenki tudja, hogy a költségvetés teljesen vállalhatatlan, botrányos, de még Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy nem jó szívvel nyomott a szavazáskor igent - a saját költségvetésére. Ami valójában nincs is. Tisztán látszik, hogy a főváros baloldali vezetése az elmúlt években teljesen lezüllesztette Budapestet, mostanra pedig gyakorlatilag csődbe vitték a várost. 2023-ban nem terveznek semmilyen új beruházást, miközben az eddig megvalósultak, mint például a Blaha Lujza tér felújítása teljes alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot: késtek, gyengébb színvonalúak lettek és sokkal többe kerültek. 
Vágólapra másolva!

Botrányos költségvetés, 120 milliárd forintos hiány

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a fővárosi önkormányzat 2023-as költségvetését, a rendelet bevételeit 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintban, kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapította meg. Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor hiteltörlesztésre 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot, míg 773 millió 374 ezer forintot belföldi finanszírozás kiadásaira fordít a fővárosi önkormányzat - írja a híradó.hu.

Karácsonyék különböző hatásvizsgálatokat is lefolytattak, ennek alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a jövő év kritikus lesz a főváros számára. Kiemelik viszont, hogy az energiaárak miatti többletköltségek jelen állás szerint kifizethetetlenek és tervezhetetlenek. Vagyis a rezsicsökkentést folyamatosan támadó baloldal most arra hivatkozik, hogy nem képesek kifizetni a piaci árakat, amiket ők maguk akartak.

Karácsony Gergely csődbe viszi a fővárost Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiss Ambrus főpolgármester-helyette a költségvetés elfogadását követően arról beszélt, hogy "jogszerű, de tartalmilag kockázatos", amely "nem áll stabil lábakon". Karácsony helyettese azt is kijelentette, hogy jövőre semmilyen új beruházást nem indítanak, amit lehet 2024-re csúsztatnak, arról azonban nem esett szó, hogy melyek azok a projektek.

Karácsony Gergely még megdöbbentőbben fogalmazott az új költségvetéssel kapcsolatban, ő ugyanis kijelentette, hogy nem jó szívvel nyomta meg az igen gombot, majd megpróbálta az általa elhibázott városvezetést a kormánypártokra fogni.

Bagdy Gábor, a Fidesz-KDNP politikusa arról beszélt, hogy a büdzsé tartalmilag súlyos problémákat vet fel.

- mondta.

Több baloldali politikus is azt mondta, hogy csakis Karácsony könyörgésére szavazta meg a költségvetést.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője leszögezte, hogy úgy tűnik a baloldal egyfajta tervezett csődöt szeretne elérni jövő szeptember környékén.

Késett, rondább, drágább lett, de Karácsony büszke a borzalmas Blaha Lujza térre

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az egy évvel megcsúszott, sokkal drágábban elkészült Blaha Lujza téren botrányos állapotok uralkodnak. A projekt 2021 júniusában kezdődött el, miközben Tarlós István főpolgármester irányítása alatt már megszületett az ezzel kapcsolatos megállapodás.

A költségvetés a végén 4,56 milliárd forint lett, vagyis harmadával, 400 millió forinttal drágult meg a projekt annak ellenére is, hogy sokkal kisebb mértékű változásokat hajtottak végbe, mint amit eredetileg Tarlós István megálmodott. A kivitelezést 2021 decemberére tervezték, az átadás viszont csak a napokban történt meg, a teret elnézve viszont nehéz megmondani, hogy pontosan mi tartott ilyen sokáig.

Borzalmas állapotban a "felújított" Blaha Lujza tér Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyan a tér a felújítás ellenére csúnyább, használhatatlanabb lett, Karácsony Gergely mégis arról beszélt a Mediaworks-nek, hogy elégedett a kivitelezéssel. Pedig többek között hiányoznak a babakocsisok és a mozgássérültek metróhoz való lejutását segítő liftek, a projekt egy évet csúszott és sokkal drágább is lett.

Annak ellenére sem tudták kigazdálkodni Karácsonyék a felújítást, hogy a kormány azt egymilliárd forinttal támogatta, az elmúlt 12 évben pedig Budapesten több mint 2300 milliárd forintnyi állami beruházás valósult meg.

A korábban említettek mellett más kifogásolható megoldások is születtek. Ugyan végül lett nyilvános WC, azonban az egyrészt fizetős, másrészt pedig az átadáskor nem is működött. Tervben volt az is, hogy a villamosok végállomását kivezetik a Blaha Lujza térre a szűkös Népszínház utcából, de ez még úgy sem tudott megvalósulni, hogy egy évet csúszott a kivitelezés, ami nem is csoda, hiszen hetekig állt a munka, senki sem dolgozott idén februárba. Volt egy olyan hosszabb időszak is, amikor munkások se voltak a helyszínen, ami teljesen érthetetlen.

A felújítás miatt ráadásul még a mostaninál is súlyosabb dugók alakultak ki, amire Karácsony Gergely azt javasolta az autósoknak, hogy szálljanak ki és menjenek gyalog.

Hasonlóan sikerült a Lánchíd felújítása is, ahol a kivitelezés mellett megdöbbentő az is, hogy a lezárt, építési hulladékkal megrakott híd éjjel nappal fényárban úszik annak ellenére, hogy a mostani fővárosi költségvetés szerint Budapest krízisben van. A Ripost korábban arról írt, hogy a 32 darab háromágú lámpa folyamatos használata akár 3-4 millió forintba is kerülhet hetente.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről