Az élet minden területén túlzásokba tudunk esni. Nincs ez másként az ünnepekkel sem. Ráadásul halmozottan hátrányos helyzetből indulunk karácsonykor, hiszen ez az időszak az utóbbi évtizedekben „szinte észrevétlenül” a mértéktelen fogyasztás ünnepévé vált. A reklámok minden csatornán ránk zúduló vágykeltő és -fokozó hatásait nehéz kikerülni, kivédeni. Mit tehetünk? A legkisebb ökológiai lábnyoma a le nem gyártott dolgoknak van. Hallgassunk a valódi szükségleteinkre és ne a mesterségesen generált igényeink szerint döntsünk – olvasható a Good People Everywhere felkérésére készült cikkben.
Ajándékozz élményt, jótékonykodj vagy „csak” tölts időt szeretteiddel
A Humusz Szövetség honlapján is megjelent írásban kiemelik, hogy a legjobb, ha tartózkodunk a tárgyi ajándékoktól, hiszen a legtöbbeknek a közösen töltött idő a legnagyobb ajándék. Egyre szélesebb körben terjedő környezetbarát szokás az ajándékba adott jótékonykodás– írják. Kiemelik, hogy ha magunk készítjük az ajándékot, vagy használtan vesszük, akkor is fentarthatóbb módon járunk el.
Használjunk a csomagoláshoz kendőt vagy ajándéktasakot!
A cikk számokkal is alátámasztja, hogy milyen hihetetlen mennyiségű csomagolóanyagot pazarolunk el néhány pillanatnyi örömért. Csak Nagy Britanniában annyi csomagolóanyag fogy évente, amivel kilencszer körbe lehet tekerni a Földet.
„A csomagolás eredeti funkciója, hogy titokzatosabbá vagy szebbé tegye az ajándékot (amennyiben az egy tárgy). Ezt a funkciót elérheted egy kendővel, újságpapírral, vagy sokszor újrahasználható dobozzal, ajándéktasakkal is. Díszítésként pedig használj termést, örökzöld levelet, ágacskát, amiket később komposztálni lehet. A sok támogatható jó ügy közül ajánlunk egy számunkra különösen kedveset is. Ez pedig a hulladék textilből készült termékek, amiket az Ökumenikus Segészszervezet gönci járásban működő varróműhelyében készítenek” – írják.
Sajnos étkezési szokásaink sem jobbak, pláne, ha még hús eldobásához is vezet a dolog. Mára köztudott, hogy a hús előállítása elképesztően sok szén-dioxidot termel, emellett az ipari állattartás gyakorlatilag kéz a kézben jár az állatok szenvedésével. Éppen ezért a Humusz Szövetség az alábbiakat ajánlja: a vásárláshoz vigyünk pontos listát. Karácsony előtt könnyű az impulzusok csapdájába esni, gyakran végül többet veszünk a kelleténél. Ha pedig többet veszünk, akkor sajnos többet is eszünk. Tartsunk mértéket, és kerüljük el a túlevést. Válasszunk könnyebben emészthető ételeket, leveseket, zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg halat. Kímélő receptekért a Tudatos Vásárlók oldalára érdemes ellátogatni, míg
a megmaradt alapanyagok felhasználásához itt írtunk ötleteket. Maradék felajánlása jótékony célból az Ételmentés honlapon, ugyanez cégeknek a JótÉtel oldalán lehetséges.
Milyen legyen egy zöld karácsonyfa?!
A műfenyők nyersanyaga, előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése ugyanúgy hozzájárul a nagy karbonlábnyomhoz. Egyes számítások szerint kb. 20 év használat után térülnek meg. Összehasonlítva tehát egy valódi fenyő (lehetőleg hazai, vegyszermentes termesztéssel) kisebb terhet ró a környezetre, mint a műanyag hasonmása. Arról nem is beszélve, hogy a kínai műfenyők minősége bőven hagy kívánnivalót maga után: fakul, hullik, kókad, foszlik… nem csoda, ha 2-3 év elteltével már egy hulladéklerakóban, vagy égetőben köt ki.
Mértékletes megoldási ötletek a Humusz Szövetségtől:
Dekorálj fenyőággal, minimalista stílusban
Készítsd el magad, maradékanyagokból vagy fából, és használd ugyanazt a redizájn karácsonyfát évekig. Az alternatív megoldásoknak csak a kreativitás szab határt.
Ha van lehetőséged, és megfelelő helyre tudod kiültetni, választhatsz élő fenyőt. Vigyázat, karácsony után macerával jár, és nem is bírja sokáig a lakásban. Nem mindegy, hová ülteted!
Kölcsönözz fenyőfát az Oázis kertészettől: így a kiültetést is szakemberek végzik el.
Válassz hazai termelőtől származó fát az import helyett. Megrendelheted a kiválasztott fát akár online is, kényelmesen.