Vezetnek a kormánypártok hét héttel a választások előtt

Orbán Viktor évértékelő beszéde 2022, Várkert Bazár
Vágólapra másolva!
A Real-PR 93. február második hetében végzett kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is szignifikáns, azaz a statisztikai hibahatárokat meghaladó különbséggel vezet a baloldal előtt - erről ír a Mandiner. A kutatás szerint a baloldalra most 41 százalék szavazna, ez tehát 13 százalékponttal marad el a kormánypártok eredményétől, és 4 százalékponttal kisebb, mint a múlt decemberi adat.
Vágólapra másolva!

A portál összefoglalója szerint

a kormánypártokra a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka adná a voksát, a baloldal közös listájára csak 41 százalék.

Hozzáteszik:

a Fidesz-KDNP a biztos szavazó pártválasztók abszolút többségének támogatására számíthat, jelenleg ez éppúgy 54 százalékot jelent, mint a tavaly decemberben végzett kutatásunk idején.

Forrás: Real-PR 93

A kutatás szerint a baloldalra most 41 százalék szavazna, ez tehát 13 százalékponttal marad el a kormánypártok eredményétől, és 4 százalékponttal kisebb, mint a múlt decemberi adat. Ezzel párhuzamosan a kisebb pártok együttes eredménye 1 százalékról 5 százalékra nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2, illetve 3 százalékon áll jelenleg.

Az ellenzéki közös listaállítás elhúzódása, a baloldal sikertelen népszavazási kezdeményezése, valamint Márki-Zay Péter erőtlen kampányteljesítménye az eredmények alapján negatív irányba befolyásolta a kormányellenes összefogás támogatottságát.

Melyik párt vagy pártszövetség listájára szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?

A kutatás alapján elmondható, hogy alapvető eltérések láthatók a fővárosi és a vidéki lakosság pártpreferenciáiban: előbbiek többségükben ellenzékiek, utóbbiak többségükben kormánypártiak. Azt írják:

Jellemző eltérés még a főváros és a vidék között, hogy a kisebb pártok közül a Kétfarkú Kutya Párt Budapesten átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt (6 százalék), vidéken viszont biztosan nem (1 százalék). A pártpreferenciák és a lakóhely közötti kapcsolat nemcsak a főváros-vidék viszonylatban mutatkozik meg, hanem a vidéken belül is, hiszen bár mindkét településtípusban abszolút többséget alkotnak a kormánypártiak, a községekben 61 százalék, a városokban 55 százalék az arányuk.

Az ellenzéki közös lista támogatottsága a falvakban mindössze 35 százalék, a városokban 40 százalék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!