Brüsszeli bejelentés: 3000 milliárd forint, Magyarországnak járó uniós forrást elvenne az országtól az Európai Bizottság, de határidőt adott

politics Horizontal HEADSHOT
EU commissioner for Budget and Administration Johannes Hahn addresses a press conference on the protection of the EU budget in Hungary (Rule of Law Conditionality Mechanism) at the EU headquarters in Brussels, on September 18, 2022. - The EU Commission enabled a never used procedure in April 2022 against Hungary that could suspend european budgets to the country if their use is threatened due to corruption or lack of legal control. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a három kohéziós politikai operatív program keretein belül a kötelezettségvállalások 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót, vagyis több mint 3000 milliárd forintot függessze fel. Ez az összeg a Magyarországnak járó kohéziós pénzek harmadát teszi ki – jelentette be vasárnap a magyar jogállamisági eljárás kapcsán Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási biztosa. Magyarországnak november 19-ig kell tájékoztatást adnia, ezután a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog.
Vágólapra másolva!

Johannes Hahn a bejelentés során elmondta, Magyarország 17 intézkedést fog végrehajtani, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy a bizottság aggályait eloszlassák, illetve a fennálló problémákat kezeljék, amennyiben azt megfelelő jogszabályi formákba öntik, és szükségszerűen hajtják végre. De mivel a korrupciós kockázat még fennáll, ezért van szükség a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciókra.

Johannes Hahn Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az Európai Bizottság által javasolt intézkedések között ugyanakkor az is szerepel, hogy

Magyarország november 19-ig tájékoztatást ad, a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog

- írja a Magyar Nemzet.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szintén a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a november végi határidővel egy jelentős csatát megnyert a magyar kormány.

A kormány együttműködik az Európai Bizottsággal és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!