Orbán Viktor a háborús inflációról és az euróról

ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. július 7. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén a Hungexpo Kongresszusi Központban 2022. július 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország és Európa határainál háború van. A háború miatt a második világháború után újra megjelent a háborús infláció. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és ez gyengíti Európát. A háború és a szankciók együtt oda vezettek, hogy az egész világon ma Európa számára a legdrágább az energia. Ezért gyengül napok óta az euró a dollárhoz képest - írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán. 
Vágólapra másolva!

Közép-Európa gazdaságai az Európai Unió növekedési motorjai. A növekvő gazdasághoz, a növekvő termeléshez energia kell, ezért a növekvő energiaár, a háborús infláció Közép-Európa gazdaságait is megtépázza.

A háborúban lassan nem az a kérdés, mennyi az energiaár, hanem az, hogy lesz-e gáz, lesz-e kőolaj, lesz-e energia.

Magyarország energiaellátottsága biztosított. Van és lesz gázunk, biztosított a kőolajellátásunk. Stabil a gazdasági növekedésünk. A magyar ipari termelés volumene májusban 9,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Magyarország gazdasága 2022-ben az év egészében növekedni fog, az országban gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság van. A háborús infláción legtöbbet kereső bankok és vállalatok extraprofitját elvontuk, felállt a rezsivédelmi és a honvédelmi alap.

A költségvetést tartani fogjuk, a családokat minden eszközzel védjük.

A háborús inflációra egyetlen megoldás van, a béke. Mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: mi békét szeretnénk. Az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet.

- írta Orbán Viktor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!