Folytatódik a migránsháború: lövöldöznek a déli határon

A migránsok több helyütt beköltöztek az erdőkbe a szerb oldalon
Vágólapra másolva!
Lövöldözés hangjaira ébredtek szombaton a szabadkai Makkhetes lakói. Mint később kiderült, a közeli erdőben migránsok estek egymásnak: afgánok egy csoportja betört egy másik banda táborába, majd automata fegyverekkel tüzet nyitottak az ott lévőkre. A helyi lakosok azóta félelemben élnek, sötétedés után már ki sem mernek menni a házból. A Magyar Nemzet munkatársai Szabadka belvárosában is jártak, ahol embercsempészek szóváltásának lehettek tanúi. Jártak Martonoson, Horgoson, Magyarmajdányon és Rábén is, ahol megtudtuk: nem csak Szabadkán nyithattak tüzet a bevándorlók. Arra is fény derült, honnan szerezhették be a migránsok a fegyvereiket.
Vágólapra másolva!

A Makkhetes-erdő Szabadka, Kelebia, Palics és Magyarország fizikai határzárának négyes ölelésében fekszik. A liget évek óta fontos stratégiai pont az illegális bevándorlóknak, hiszen vannak olyan részei, amelyek közvetlenül a magyar kerítés mellett helyezkednek el. A migránsok az erdő sűrűjében alkalmi táborokat vernek. Itt várják ki a legmegfelelőbb pillanatot, hogy a közeli kerítésen átjutva elinduljanak nyugat felé.

A migránsok több helyütt beköltöztek az erdőkbe a szerb oldalon Forrás: Magyar Nemzet

A helyi lakosoktól megtudta a Magyar Nemzet, ezeket a „telephelyeket' gyakran hetekig fenntartják, eközben a táborlakók a szemetet és a feleslegessé váló holmikat szétdobálják az erdőben. A környékbeliek elmondják azt is, az elmúlt évek során kénytelenek voltak hozzászokni a migránsok jelenlétéhez. Eddig többnyire csak gyümölcsöt loptak a fáikról. Az elhagyott házakba betörtek ugyan, de a lakott épületeket békén hagyták. A hétvégi események azonban mindent megváltoztattak.

meséli egyikük. Mint később kiderült, az erdőben migránsok estek egymásnak: afgánok egy csoportja betört egy másik banda táborába, majd automata fegyverekkel tüzet nyitottak az ott lévőkre. Szerb sajtóértesülések szerint a puskák mellett késekkel is támadtak. A hivatalos adatok szerint a lövöldözés során egy húszas éveiben lévő férfi elhunyt és számos bevándorló került életveszélyes állapotba.

A legsúlyosabb sérült egy 16 éves, iráni származású lány volt. Medencetájon találták el, a belső szervei is károsodtak.

Az orvosok megműtötték, az állapota azonban továbbra is válságos. A helybéliek azóta félelemben élnek. Sötétedés után már ki sem mennek a házból. Négy nappal az eset után a Magyar Nemzet is végigjárta az erdő melletti dőlőutat. Bevándorlóval ugyan nem találkoztak, de a nyomaikat megtalálták, szemétkupacokkal teli az erdő. Feltételezhető, hogy a szerb belügyi szervek az incidenst követően feloszlatták a korábbi táborokat.

A teljes cikket itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!