Nagy bajban van Tordai Bence, ezért hisztizik egyre nevetségesebben

Tordai Bence
Vágólapra másolva!
Az igazságügyi szakértő a napokban megkezdte Tordai Bence II.kerületi luxusvillájának vizsgálatát. Mint ismert, a szélsőbaloldali politikus Budapest egyik legdrágább kerületében vásárolt telket, amelyen egy parasztház állt. Mivel új ház építésére nem kapott volna engedélyt, ezért azt hazudta, hogy csak a parasztházat fogja felújítani. Ennek végeredménye az lett, hogy a parasztházat elbontották, és egy 150 millió forint értékű villát építettek a helyére, illegálisan. Tordai szerint minden szükséges engedélye megvolt, azonban a kormányhivatal megtagadta a hatósági bizonyítvány kiállítását. Az sem tisztázott, hogy milyen módon jutott hozzá Tordai 150 millió forinthoz, a politikus azt állítja, hogy egy lakást adtak el, ebből tudták fedezni a beruházást, ez viszont nagyon távolinak tűnik a valóságtól. Tordai ellen a rendőrség is vizsgálódik hivatali visszaélés és csalás vádjával, a következő hetekben pedig újabb fordulatot vehet a történet, akár arra is kötelezhetik a szélsőbaloldali politikust, hogy bontsa le a luxusvillát.
Vágólapra másolva!

Tavaly júliusban a Metropol hívta fel a figyelmet Tordai Bence, Karácsony Gergely nemrég nevet változtató egyszázalékos pártjának, a Párbeszéd-A Zöldek Pártja társelnökének gyanús ingatlanügyére. Tordai még 2016-ban vásárolt egy telket Budapest egyik legelőkelőbb és legdrágább kerületében, a II. kerület kertvárosában.

A telken egy régi parasztház állt, a baloldali politikus ezt az épületet felhasználva kezdte el kijátszani az építkezési előírásokat. Mivel Tordai nem kapott volna engedélyt egy új épület felhúzására, ezért az egészet úgy álcázta, mintha a parasztházat újítaná fel.

Helyette viszont a parasztházat lebontotta és egy teljesen új ingatlan építésébe kezdett.

A politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett el dolgozni, ekkor tettek egyszerű bejelentést az Országos Építésügyi Nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. A munkálatok 2022 áprilisában fejeződtek be.

Tordai Bence luxuspalotája Forrás: Metropol

Tordai ezt követően hatósági bizonyítványért folyamodott, aminek célja, hogy jelezze a hatóságok felé, hogy a munkálatok befejeződtek. A kormányhivatal ezt követően szemlét tartott az ingatlanon, átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt, és légi felvételeket kértek be a területről az önkormányzattól.

Az elérhető adatok alapján ezt követően 2022. augusztuságban megtagadták a hatósági bizonyítvány kiadását. Megállapították ugyanis, hogy a paraszházból nem annyi maradt meg, mint amennyi a terveken szerepel. Egyes helyének alapokig lebontották a falakat, valamint a régi alapokat is elbontották.

Ezzel szemben a tervdokumentációban más adatok szerepeltek.

A Budapesti Kormányhivatal megállapította, hogy jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg Tordai Bence luxusvillájának megépítése. Tájékoztatásukban azt írták az ügyben hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló kérelem elbírálása során megállapítást nyert az, hogy

az egyszerű bejelentés alapján felépült lakóépület jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg.

Tordai egyébként arról beszélt, hogy az építkezés engedéllyel történt, és az újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták megvásárolni a birtokot, illetve "felújítani" a parasztházat. Ez természetesen hazugság, becslések szerint Tordai 150 millió forintért végezte a munkálatokat és teljes mértékben irreális, hogy ennyiért képesek lettek volna túladni lakásukon, az építkezést pedig hitel nélkül finanszírozták.

Mivel Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, ezért minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, azonban ha figyelembe vesszük a politikus megtakarításait, illetve az elmúlt évek pénzmozgásait, akkor érthetetlen, honnan volt ennyi pénze. A vagyonnyilatkozatból csupán az derült ki, hogy a politikus felélte megtakarításait, azonban egy 20 millió forintos lakáshitelnél adótársként van feltüntetve. Ez a hitel viszont nem erre az ingatlanra lett felvéve.

Tordai azt mondja, hogy lakáseladásból finanszírozta a palota építését Forrás: Metropol

Tordai Bence tehát hiába mentegetőzött, szabálytalan építkezés miatt a Kormányhivatal eljárást indított a baloldali politikus százötvenmilliós háza ügyében. Az ügy ráadásul tovább bonyolódott, amikor egy magánszemély általi bejelentést követően a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást az ügyben.

Tehát Tordai már nem csak polgári jogi, hanem büntetőjogi eljárásba keveredett.

Az ügy fontosságát az is jelzi, hogy a szélsőbaloldali politikustól még Őrsi Gergely, a II. Kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott. A Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építkezési szabályok mindenkire vonatkoznak, arra viszont már érdemben nem válaszolt, hogy a botrány miatt le kellene-e mondania Tordainak.

Tordai szerint szintén semmi gond nincs azzal, hogy illegálisan építkezett, ráadásul az is elképzelhető, hogy ennek során hivatali visszaélést követett el, illetve az is kétséges, hogy az építkezéshez szükséges összeget törvényesen szerezte. Februárban az Origo beszámolt róla, hogy Tordai 2022-ben csak a tartozását tudta növelni, míg papíron nem volt semmilyen megtakarítása. Az illegálisan épített luxuspalotája viszont továbbra is a tulajdonában van.

Hivatali visszaélés miatt is vizsgálat zajlik Tordai ellen

Ez viszont nem biztos, hogy sokáig így marad. A villában és a hozzá tartozó telken nemrég igazságügyi szakértő tartott helyszíni szemlét, mindez része a bíróság által elrendelt bizonyítási eljárásnak. A szakértő azt vizsgálja, hogy a baloldali politikus szabálytalanul építette-e a 150 millió forint értékű villát.

Tordainak nagyon nem tetszett a vizsgálat, valóságos hisztériás rohamot kapott, az ingatlannál lévő újságírókat elkezdte telefonjával videózni azzal vádolva őket, hogy jogsértően tudósítanak az eseményről, miközben az újságírók közterületen tartózkodtak. Miután arról kérdezték, hogy mire számít a szemlét követően, hirtelen elhallgatott, nem volt hajlandó válaszolni.

Tordai luxuspalotájával kapcsolatos ügy a napokban újra felpöröghet, mivel a szakértői vizsgálat befejeztével valószínűleg bontás lesz a történet vége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!