Itt vannak az Országgyűlés által elfogadott legújabb törvények

Budapest, 2022. október 3. Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A rágalmazással, becsületsértéssel kapcsolatos büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítás mellett ismét elfogadta a panasztörvényt kedden az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

A képviselők döntöttek a kormánypárti képviselők által benyújtott büntető törvénykönyvi módosításról is. Ez alapján a jövőben nem büntetendő rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki cselekményét a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, ha ez nem irányul "a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására".

A képviselők elfogadták a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosítását is, amely tartalmazza a kompenzációslista-állítás új szabályait az önkormányzati választáson, valamint rögzíti, hogy az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is listáról pótolják a választás előtti utolsó egy évben az egyéni mandátumot vesztett képviselőt.

A parlament döntött a Novák Katalin köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött, a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló, ki nem hirdetett törvényről, amelyből törölték az alaptörvényben foglalt alapvető értékek védelméről szóló fejezetet.

Az Országgyűlés szavazott az egyes törvényeknek a köztársasági elnök jogállásával összefüggő módosításáról, amely alapján a köztársasági elnök hivatali szervezetének elnevezése Sándor-palota lett.

Módosultak az igazságügyi tárgyú törvények, amely átalakították a szabadságvesztés letöltésének szabályait, egy öt kategóriából álló rendszer jött létre, és bevezetnek egy kreditrendszert is, amely a kategóriák közötti átjárást teszi lehetővé a fogvatartottaknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!