A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Eddig mikroadományokról, most gazdag emberek adakozásáról hebeg-habog Karácsony Gergely

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Hosszú interjút adott Karácsony Gergely Rónai Egonnak az Index műsorában, amelyben a 99 Mozgalom finanszírozásáról is kérdezték. A főpolgármester azonban láthatóan idegesen hebegett-habogott, gúnyolódott és már megint egy újabb verzióval állt elő az 500 millió kapcsán.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is folyamatosan beszámol, egyre nagyobbra dagad a dollárbaloldal finanszírozási botránya. Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt még tavaly szólta el magát, hogy 500 millióba került Karácsony Gergely kampánya, amelyet a 99 Mozgalmon keresztül finanszíroztak. Az akkor még miniszterelnök-jelölti ambíciókat dédelgető főpolgármester mindezt végig tagadta, ahogyan azt is, hogy külföldi pénz jutott volna hozzá, ekkor mikroadományokról beszélt.

A Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra került jelentéséből azonban kiderül: csupán egy párbeszédes politikus, Perjés Gábor fizette be a 99 Mozgalom több mint 500 millióját forintban, angol fontban és euróban, összesen 19 tételben.

Azt azonban a mai napig nem lehet tudni, honnan érkeztek ezek a pénzek.

Karácsony Gergelyék korábban egészen meglepő magyarázattal álltak elő, mint mondták, mikroadományokból gyűlt össze az összeg, amiket adománygyűjtő ládában gyűjtöttek.

Karácsony az interjú előtt beszélt DK-s vezetőkkel Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az önmagában is nevetséges magyarázkodást Karácsony most a Rónai Egonnak adott interjújában tovább tetézte, konkrétan

megpróbálta elviccelni a pénzmosási botrányt, amikor azt mondta, hogy nem egy kis, hanem egy nagy ládikába gyűjtötték össze az 500 milliót.

Az is kiderült az interjúból – hogy korábbi állításával szemben – nem csak „mikroadományokról” lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok, vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt. Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához.

Mint mondta, különböző adománygyűjtő eseményekből jött össze ez az összeg, ő azonban ezeken nem vett részt.

Érdekes részlet, hogy a félmilliárdos befizetés Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánya után érkezett a 99 Mozgalom számlájára. Azt azonban – kevéssé hihető módon – nem tudja, hogy maradt-e még a pénzből, és azt sem tudja, hogy a következő kampányt miből fogják finanszírozni, mivel ebből fizették ki a tartozásaikat, hiszen a kampányt különböző cégeknek szervezték ki.

Karácsony Gergely tehát szinte semmit nem tud, ő ott sem volt, de szerinte minden jogszerűen történt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a győzelemhez ennél sokkal több pénzre lett volna szükség.

Érdekesség, hogy bevallása szerint éppen az interjú előtt tárgyalt DK-s vezetőkkel.

Karácsony egyébként arra is kitért, hogy miért nem áll ki Perjés Gábor a nyilvánosság elé, és magyarázza el ő, hogy pontosan hogy történt a gyűjtés és a pénz befizetése. A főpolgármester szerint Perjés - aki egyébként maga is politikus - nem viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!