A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Választási csalás emlegetéséért lecsuknák Trumpot - de mi történik ilyenkor itthon?

Donald Trump
Vágólapra másolva!
A Donald Trump elleni ellehetetlenítési kísérlet rámutat arra, hogy Magyarország a demokrácia, a hatalmi ágak szétválasztása és a szólásszabadság szempontjából lényegesen jobb hely, mint Joe Biden Amerikája. Megmutatjuk, miért!
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Donald Trump előző amerikai elnök ellen. Kis túlzással: ez csak a szokásos ügymenet, a republikánus politikusnak ugyanis néhány hónapon belül ez már a harmadik bűnvádi eljárása, elnökként pedig megindult ellene az alkalmatlanná nyilvánítási, úgynevezett impeachment procedúra is.

A mostani ügyészségi dokumentáció 45 oldalon keresztül taglalja, hogyan befolyásolta a 2020-as, a bukásával végződő választási eljárást Trump. Jack Smith különleges ügyész indítványa összesen négy vádpontot tartalmaz, és nem fukarkodik a jogi kifogásnak látszó, ám politikai manifesztumként is értelmezhető nyilatkozatokkal.

A vádirat szerint Trump és „összeesküvő társai" az eredményhirdetés nyomán formálódó utcai erőszak közepette arra használták fel a zavart, hogy

kettőzött erővel terjesszék hamis állításaikat a választási csalásról,

és ezekre alapozva meggyőzzék a kongresszus tagjait a hitelesítés további elhalasztásáról". Sőt, állítólag Trump tisztviselőket is győzködött arról, találjanak több republikánus szavazatot, a tömeget pedig rászabadította a Capitoliumra.

Időzített vádemelés

A Mandiner cikkében silánynak nevezi a demokratikus rend megdöntésére irányuló kísérlet egyébként évek óta szajkózott, jogi formát azonban eleddig nem kapott vádját. Most mégis nagyon úgy tűnik,

Trumpot végül azért vennék elő, mert a szólásszabadság jogával élve többször is csalással vádolta meg (az ügyészség szerint alaptalanul) politikai ellenfeleit.

Donald Trump megpróbálják ellehetetleníteni a jövő évi elnökválasztás előtt Forrás: Twitter

A lap értékelése szerint a vádirat másik gyenge pontja, hogy az arra alapoz, Donald Trump tisztában volt vele, hogy az általa a választási eredményekkel kapcsolatban tett állítások hamisak. Csakhogy az exelnök azt mondta, amit a jogászoktól és a tanácsadóitól hallott. Tehát a különleges ügyész gyakorlatilag azt kéri számon rajta, hogy hitt a saját ügyvédeinek.

Az Egyesült Államokban tehát a papíron független igazságszolgáltatási rendszer egy közelgő választási kampányban hivatalos vádemelés keretében jelölheti meg bűnösként azt, aki csalást emleget, illetve kételyeit fejezi ki az adott választási eredménnyel kapcsolatban. Éppen ezért a Mandiner megnézte, mi a helyzet itthon, mi történik akkor, ha valaki választási csalást emleget.

Itthon más a helyzet

Mint ismert, Magyarországot Joe Biden elnök által fémjelzett demokrata adminisztráció lépten nyomon az alapjogok megsértésével és hasonló vádakkal illett.

Amerikából pénzelt szervezetek vonják kétségbe hazánk demokratikus voltát, fejezik ki aggodalmukat a fékek és egyensúlyok állítólagos hiánya miatt. A tengeren túlról a kritikák és nyomásgyakorlás mellett dollárok is érkeztek, illetve érkeznek szép számmal a hazai ellenzék környékére.

A baloldal, illetve annak néhány emblematikus képviselője pedig mit csinált az elmúlt években? Sok mindent ugyan nem, de egyet biztosan: megkérdőjelezte a 2022 tavaszi magyar választások tisztaságát, sőt, egyesek egyenesen csalást kiáltottak.

Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, aki a később provokációnak minősülő marosvásárhelyi szavazólap-botrány nyomán nyilatkozott így a Fideszről: „Annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza." Karácsony Gergely főpolgármester, egykori miniszterelnök-jelölt-jelölt pedig így: "Mindig is tudtuk, de most lelepleződtek: a Fidesz csalni akar a választáson."

Márki-Zay Péter megkérdőjelezte a magyar választások tisztaságát - ezért Donald Trumpot elővette az ügyészség Fotó: Polyák Attila - Origo

De idézhetjük magát Gyurcsány Ferencet is, aki a választási bukta után ezt mondta a DK kongresszusán: A DK elnöke szerint a választás eredménye nem mindig fejezi ki a nép akaratát. "Ez a kormány törvénytelen, ez a kormány erkölcstelen, ez a kormány becstelen, ez a kormány bűnöző." - fogalmazott.

Az ellenzék vezető politikusai szerint a Fidesz csalt a tavalyi választáson, Gyurcsányék egyenesen azt állítják, illegitim és törvénytelen a jelenlegi kabinet. Túl azon, hogy ezzel három millió Fidesz-szavazót is megsértenek, a magyar intézményrendszer függetlenségét is erőteljesen megkérdőjelezik, itthon és külföldön egyaránt.

Ezen persze aligha lepődünk meg, ám ha a hatalomba jutásra a leszerepelt magyar baloldalnál jóval esélyesebb Trumpot hasonló okokból az ottani igazságszolgáltatás börtönnel fenyegeti, úgy akár az is felvetődhet, a hazai ellenzék körmére lehetne nézni ebben a témakörben. A Mandiner követkztetése szerint

Magyarország a demokrácia, a hatalmi ágak szétválasztása és a szólásszabadság szempontjából lényegesen jobb helynek számít, mint Joe Biden Amerikája.

Magyarország ugyanis szerencsére demokrácia, így nálunk ilyesmi fel sem merül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!