Brutális vihar csapott le Debrecenre is - videó

Esős, szeles, időjárás, esernyő, illusztráció,
2023.08.01, Budapest,
Esős, szeles időjárás, esernyő illusztráció. 2023.08.01 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Felbecsülhetetlen károkat okozott a tegnapi vihar Debrecenben.
Vágólapra másolva!

Elképesztő mennyiségű víz zúdult Debrecenre péntek délután. Az Ispotály utcában csak csónakkal lehetett megközelíteni az autóbeállókat.

A fakidőlések városszerte jellemzőek voltak, de

a közösségi közlekedést is jócskán érintette a tomboló, jéggel érkező vihar.

Megállás nélkül dolgozott a vármegyei katasztrófavédelem, a fák adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak. A Petőfi térhez közeli környéken mintha folyó hullámzott volna az utcákon, az autókból készített felvételeket mintha a Balaton vagy a Tisza vizében rögzítették volna.

A Homokkerti felüljáróra betonoszlop dőlt, ezért a Nagyállomás irányából nem lehet felhajtani.

A Józsára ki sem jutottak a járatok a vihar miatt. A forgalom este nyolc után állt helyre. A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint este 8 előtt már 120 felett áll a bejelentések száma - írj a Dehír.

Az esetek többségében ágak, vagy teljes fák dőltek ki, borultak autókra többnyire Debrecen, Püspökladány és Hajdúszoboszló településeken. De vízeltávolítás, leszakadt tető és megbomlott kémény is adott feladatot a tűzoltóknak.

A Külsővásártéren, a Miklós utcán, a Balassahalom utcán autókra zuhant fa, a Bekecs utcában kerítésre, villanyvezetékre és teraszra is.

A Törökbálint utcában egy társasház kéménye bánta az ítéletidőt. Püspökladányban pedig háztetőket rongált a vihar.

A vármegyei katasztrófavédelem 22 órai közlése szerint 175 bejelentés érkezett

Hajdú-Bihar vármegyébe, a viharos idő és a sok csapadék miatt. A káresetek húsz százalékát már felszámolták a tűzoltók, folyamatosan vonulnak a helyszínekre, ahol nagyrészt fákat, faágakat kell eltávolítani az útról, vezetékekről és parkoló autókról. Több épület tetőszerkezetét is megbontotta a szél. Személyi sérülés nem történt. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt

a Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyik épületének alagsorába is befolyt az esővíz, valamint a Déri Múzeum pincéjét is elárasztotta az víz.

A tűzoltók jelenleg is szivattyúval távolítják el a csapadékot. A vihar nagyrészt Debrecenben okozott gondot, de sok eset volt Püspökladányban, Hajdúszoboszlón, Hajdúhadházon is. A vármegyeszékhelyen keletkezett károk felszámolásán nemcsak a debreceni hivatásos tűzoltó dolgoznak, hanem a környező települések tűzoltói is részt vesznek a műszaki mentésekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!