Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Napok óta leállt az amerikaiak által pénzelt baloldali propagandalap

Vágólapra másolva!
Napok óta nem jelennek meg új cikkek az EzaLényeg nevű baloldali propagandaportálon - vette észre az Origo. Az ügy azért is különösen izgalmas, mert a lap volt az egyik főszereplője a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányának. A kampányban ugyanis milliárdos nagyságrendben vándoroltak amerikai pénzek a lap kiadójához. Egyelőre nem lehet tudni, hogy végleges a leállás, vagy a szerkesztőség a szabadságát tölti, mindenesetre szokatlan esetről van szó.  
Vágólapra másolva!

Július 31-e óta nem frissült az ezalenyeg.hu, a szerkesztők augusztusban még nem közöltek új tartalmat a felületen. Utolsó elérhető cikkükben a Gyurcsány-párt hétfői online sajtótájékoztatójáról számoltak be pozitív hangvételben.

Az elmúlt időszakban naponta átlagosan egy és öt közötti cikket jelentettek meg az oldalon. A hétvégi napokon kevésbé voltak termelékenyek: ilyenkor általában 1-2 új anyagot raktak ki a felületre, de olyan is előfordult, hogy egyet sem.

Azonban ekkora kimaradás, mint a mostani, eddig nem igazán volt jellemző. Egyelőre nem lehet tudni, hogy végleges leállás történt-e a lapnál, vagy csupán a szerkesztők a nyári szabadságukat töltik, mindenesetre szokatlan a történet. Sem a honlapon, sem a közösségi oldalukon nem osztottak meg ezzel kapcsolatos információt. A Facebook-oldaluk jelenleg takaréklángon működik, korábbi cikkeiket osztják meg.

Jelenleg így néz ki a baloldali propagandalap kezdőlapja Forrás: EzaLÉnyeg

Az EzaLényeg alpári, gyűlölködő stílusával jelent meg a magyar médiapiacon még a 2019-es önkormányzati választás előtt. A lapcsoport a helyi kampánytémákra fókuszált, ilyen formában próbálta megtolni a baloldal kampányát.

Mint gyorsan kiderült, a propagandaportál kiadója az a Páva Zoltán, aki korábban tanácsadóként kapott milliós megbízásokat a Gyurcsány–Bajnai-kormányoktól. A médium egyébként napjainkban is kapcsolódik a Gyurcsány-párthoz, ugyanis a tulajdonos a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója által megbízott EagleEye Marketing nevű cég ügyvezetője is.

Már három évvel ezelőtt is feltűnő volt, hogy az EzaLényegnek komoly anyagi forrásai vannak.

Erről tanúskodtak a Facebook-hirdetések, valamint a híraggregátor oldalakon megjelenő cikkek nagy száma. Pénzügyi helyzetük nem változott, hiszen a lap a tavalyi választási kampányban is a baloldali összefogást támogatva próbálta meg befolyásolni a voksolás kimenetelét.

Egy biztos, Páváéknak volt honnan meríteniük, azonban bevételeik meglepő helyről érkeztek. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint az EzaLényeg kiadója egymilliárd forintot kapott az amerikai székhelyű, Korányi Dávid által alapított Action for Democracytól. Páváék ezen felül 887 millió forintot kaptak egy svájci alapítványtól is. Ezzel Páva és lapja lettek a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányának központi szereplői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről