Orbán Viktor: Voltak már nehéz találkozóink, de ennyire nehéz soha

Orbán Viktor, profilkép
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben.
Vágólapra másolva!

Orosz részről a tárgyalásokon részt vett Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Jurij Usakov elnökhelyettes, Makszim Reshetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter, Alekszej Lihacsov, a Roszatom Állami Atomenergia-társaság vezérigazgatója és a társaság igazgatóságának elnöke, Alexey Miller a Gazpromtól.

A tárgyalások után Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is beszédet mondott.

"Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, elégedettséget okoz, hogy számos európai országgal fenn tudjuk tartani, sőt fejlesztjük a kapcsolatainkat. Az egyik ilyen Magyarország"

− mondta el Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral való találkozás után.

Magyarország és Oroszország kapcsolatai az elmúlt évtizedekben kizárólag egymás érdekeinek figyelembevételével, mindig a pozitívumra támaszkodva épültek.

Ez jelentős számú tevékenységi területre vonatkozik, elsősorban gazdaságra. Tavaly jelentősen – nyolcvan százalék felett – bővült a kereskedelmi és gazdasági együttműködés a két ország között. Sajnos idén az első hét hónapban mínusz 35 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez hála istennek nem több mint nyolcvan százaléka a tavalyi évnek, de mindig lehet azt keresni, hogy tudnák fejleszteni a továbbiakban.

Putyin elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy Magyarországgal, mint európai uniós országgal, lehetőségük van eszmecserére nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról, hanem a világ és Európa helyzetéről is.

− emelte ki az orosz elnök.

Orbán Viktor beszédében elmondta, hogy 2009 óta 13. alkalommal találkoztak az orosz elnökkel. Mint kifejtette,

− emelte ki a magyar miniszterelnök.

Hozzátette, hogy Magyarország soha nem akart szembeszállni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a legjobb kapcsolatok kialakítása és kölcsönös bővítése volt. És nekünk sikerült.

A katonai hadműveletet és a szankciókat a két ország kapcsolata sajnos nagyon megszenvedte, és ez mélyen érintette a közösen felépített szövetséget.

Elmondta, hogy amit Magyarország ma meg tud tenni, azt megteszi. Vagyis megpróbálunk mindent megmenteni a kétoldalú kapcsolatainkból.

− emelte ki Orbán Viktor.

A kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a Roszatom továbbra is kiváló partnere Magyarországnak - írja a Magyar Nemzet.

Köszönetet mondott a Gazpromnak is, hogy teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Mint a magyar miniszterelnök elmondta, sokat sikerült megmenteni abból, amit korábban elért a két ország. Senki sem szereti, ha az elért eredmények semmissé válnak – jelentette ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!