Nádas Péter azért nem kapta meg a rangos díjat, mert "fehér férfi"

Vágólapra másolva!
Nádas Péter azért nem kapott meg egy rangos német díjat, mert történetesen fehér férfi a magyar író. Orbán Balázs elfogadhatatlannak tartja a német woke-zsűri döntését, szerinte abszurd, amit Nádassal tettek.
Vágólapra másolva!

Nádas Péter azért nem kapott meg egy rangos német díjat, mert történetesen fehér férfi a magyar író - írja a Mandiner. Az oldalon az olvasható, hogy bár Nádas Péter könyvét mesterműnek találták

de két zsűritag elárulta, hogy a viták valójában nemzetiségről, etnikumról, bőrszínről, politikáról, s nem az irodalomról szóltak.

A cikk szerint az egyik legfontosabb érv, ami a vitában felmerült: Nádas a jobb szerző, de befutott fehér író, ráadásul férfi, így politikailag Cherie Jonest kell választani.

A Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, röviden: HKW) nevű berlini szervezet évente odaítéli Nemzetközi Irodalmi Díjat. A 35 000 eurót 2009 óta a kortárs nemzetközi irodalom egy-egy művének és első német fordításának ítélik oda úgy, hogy a szerző 20000, a fordító pedig 15000 eurót kap.

Az oldalon az olvasható, hogy bár sok mindenben nem értenek egyet a magyar íróval, de mégis kiállnak mellette.

Nádas Péter - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, országgyűlési képviselő is, aki a Facebook-oldalára a következőket írta:

Nádas Péter Kossuth-díjas író kortárs irodalmunk egyik legnagyobb alakja. 

Ugyan politikailag általában nem őrlünk egy malomban, de Nádas Péter teljesítménye minden magyar ember nemzeti büszkeségét gyarapíthatja.” 

Leszögezte azt is, hogy „abszurdnak és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ideológiai okok miatt hátrébb sorolják őt, és figyelmen kívül hagyják munkájának vitathatatlan értékét.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről