Soha nem volt még ennyire fontos a Békemenet - videó

Vágólapra másolva!
A választás előtti békemenet megszervezése egy jó alkalmat, eseményt teremt arra, hogy a béke melletti elkötelezettségüknek adhassanak hangot a békeügy elszántan bátor, szuverenista hívei – így nyilatkoztak összességében a június 1-i budapesti Békemenet szervezői az Origónak a rendezvény jelentőségéről. A békemenetek legfőbb ereje abban volt, hogy a sokaság valami hihetetlen erőt tud sugározni – tették hozzá.
Vágólapra másolva!

Június 1-jére Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval békemenetet szervez a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA). A szervezők szerint Brüsszel a háborúra készül, a magyar dollárbaloldali politikusok pedig támogatják ebben.

Új elemek is lehetnek

A szervezet elnöke az Origo megkeresésére korábban elmondta: szimpatizánsaik, a szellemi honvédők már hosszú ideje, több levélben fogalmazták meg kérésüket, hogy ismét legyen Békemenet. A június 9-i európai parlamenti és az önkormányzati választás pedig teljes mértékben alátámasztja, hogy szükséges megtartani ezt a rendezvényt – jelentette ki Csizmadia László. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a

mostani rendezvényük középpontjában természetesen a béke lesz, és szeretnék közvetíteni a békepárti álláspontjukat az egész ország, a Kárpát-medence és a világ közvéleménye felé.

Szavai szerint egyértelmű üzenetet akarnak küldeni a választások előtt, hogy a béke megteremtése az egyik legfontosabb kérdés a mostani politikai helyzetben. A CÖF vezetője kifejtette, hogy a baloldali álhírekkel szemben lesz menet, amelynek a végállomása a Margit-szigeti Nagyrét lesz.

A pontos részletek egyeztetése még zajlik, új elemek is várhatók majd a meneten. Hasonlóképpen a felszólalók névsora is egyeztetés alatt áll. Mivel a határon túli magyarság egy része (Szlovákia, Románia) voksolni fog az európai parlamenti választáson, így őket és az ő hangjukat is meg kívánják mutatni a békemeneten – mondta Csizmadia László.

Bayer Zsolt: Lassan úgy néz ki, hogy kizárólag mi vagyunk azok, akik elutasítjuk az erőszakot

Egy évvel ezelőtt Budapest utcáin még csak embereket vertek össze, vertek félholtra. Ma már Szlovákiában meg akartak gyilkolni miniszterelnököt, az erőszak egész egyszerűen elönti Európát – mondta az Origónak Bayer Zsolt. A publicista arról is beszélt, erőszak tombol a magát woke-nak, vagy éppen antifának nevező szélsőséges csoportok körében, és ha nem állunk ellen, akkor Európa bele fog süllyedni az abnormalitásba, az elmebajba. Ezért soha nem volt még ennyire aktuális és fontos a Békemenet, mint most.

Mint mondta, „meg kell mutassuk, hogy ma igenis mi, sőt lassan úgy néz ki, hogy kizárólag mi vagyunk azok, akik elutasítjuk az erőszakot, akik a béke oldalán vagyunk. Mi vagyunk azok, akik Babits Mihállyal együtt ordítjuk, hogy legyen béke már, és legyen vége már. 

Mi vagyunk azok, akik azért az Európáért küzdünk, ahová mi oly sok évtizeden keresztül vágyakoztunk. Azt az Európát most rabolják el, akarják elrabolni a szemünk láttára. Az az Európa, ha mi nem állunk ellen, akkor eltűnik, nem lesz többé.

 Bele fog süllyedni az abnormalitásba, az elmebajba. Bele fog süppedni ebbe a woke-, antifa-, LMBTQ- és egyre erőszakosabb tengerbe, ebbe a szennybe. Mi vagyunk azok, akiknek ezt meg kell tudni állítani, mert különben nem fogunk tudni belenézni a gyerekeink és az unokáink szemébe”. 

A Békemenet jelentőségéről szólva Bayer Zsolt kiemelte, 

nyugodtan mondjuk ki, hogy soha nem volt még a Békemenet ennyire aktuális és fontos. 

Mint mondta, most nem pusztán a kormány mellett állnak ki, bár az sem mellékes, hanem „kiállnak a normális életért, a békéért és a régi, szerethető, csodálatos Európáért. Ez a dolgunk”. 

Békemenet 2022
Bayer Zsolt: Soha nem volt még a Békemenet ennyire aktuális és fontos
Fotó: Koncz Márton - Origo

A háború és erőszak mellett nem maradnak el ma Európában a gyűlölködő ideológiai csatározások sem. „Teljesen abnormálisak. Egy éve Budapest utcáin félholtra vertek egy embert, ma pedig az egyik elkövetőért összefognak, megpróbálják felmenteni, sőt elindítják az európai parlamenti választáson is. Erre azt mondom, hogy persze, ott a helye, ebben az Európai Parlamentben pont elférnek” – emlékeztetett Bayer Zsolt Ilaria Salis ügyére. Mint ismert, az olasz baloldali aktivista nőt, aki tavaly részt vett egy ártatlan ember megtámadásában, és most magyar börtönben ül, baloldali pártok jelöltként indítják az európai parlamenti választáson. 

Nekünk az a dolgunk, hogy ne ilyen legyen az Európai Parlament; nekünk nem mindegy, hogy kik fognak bennünket képviselni az Európai Parlamentben – emelte ki Bayer Zsolt. És hozzátette:

Igen, a Békemenet egy seregszemle. Azoknak az embereknek a seregszemléje, akik nem akarják, hogy egyfelől erőszakba ájult abnormális idióták kerüljenek be az Európai Parlamentbe, másfelől pedig szimpla és egyszerű hazaárulók. Akik ezt nem akarják, ott a helyük közöttünk. 

 

A magyarok elsöprő többsége a béke mellett áll

A békemenet és egy jelentős tömeg megerősíti a kormányt abban, hogy helyes az irány, amit képvisel, és bírja a nép támogatását, ezáltal szuverén és legitim – fogalmazott ifjabb Lomnici Zoltán a június elsejére meghirdetett 10. Békemenettel kapcsolatban. Az alkotmányjogász az Origónak adott interjújában azt is mondta, a menet aktualitását egyrészt a bő két éve a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus, másrészt a háborúpárti hangok és a Nyugaton elhatalmasodott háborús pszichózis adja.

Ki kell nyilvánítani, hogy a magyar emberek elsöprő többsége a béke pártján áll

– hangsúlyozta. 

Mint fogalmazott, a magyarországi baloldal a fegyveres konfliktus kirobbanása óta háborúpárti álláspontot képvisel, e tekintetben is a nyugati mainstreamet és a háborúból profitáló globalista nagytőkét képviselve. 

A magyar kormány az egyetlen az Európai Unióban, amely konzekvensen a béke mellett szólal fel, és nem választ oldalt a háborúban – amellett, hogy elutasítja az agressziót és a nemzetközi jog megsértését

 – mondta, hozzátéve, az üzenet érvényre juttatása a gazdaság szempontjából is jelentős, hiszen a fegyveres konfliktusok gátolják az ország gazdasági növekedését. 

Az orosz–ukrán háború arra irányítja rá a figyelmünket, hogy a béke nem természetes adomány Európa számára, hanem azért időről időre józan, ugyanakkor elszánt politikával tenni és küzdeni kell érte. Kifejezésre kell juttatni, hogy e politika mögött széles társadalmi támogatottság van – emelte ki.  Felidézte, 

a legutóbbi, 2022-es békemeneten mintegy félmillió ember vett részt, és egy ilyen tömegrendezvény elvitathatatlan bizonyítéka a népfelség és a népakarat megnyilvánulásának: esetünkben a béke iránti vágynak és a kormány politikája melletti kiállásnak.  

– A békemenet fontos eszköz és esemény egyszerre. Ez a békés véleménynyilvánítás – akár határozott tiltakozás – egyik formája, amelynek keretében a menetelők egy bizonyos távot tesznek meg azzal a céllal, hogy demonstrálják álláspontjukat a béke és a háború, mint fontos társadalmi és nemzetközi kérdések kapcsán. Ezek alapjaiban érintik az életünket, és 

a választás előtti békemenet megszervezése egy jó alkalmat, eseményt teremt arra, hogy a béke melletti elkötelezettségüknek adhassanak hangot a békeügy elszántan bátor, szuverenista hívei 

– hangsúlyozta ifjabb Lomnici Zoltán. 

A Békemeneten becslések szerint közel 150 ezer ember vesz részt
„Most van a legnagyobb szükség békére Európában”
Fotó: Hirling Bálint

Bencsik András: Soha nem volt ilyen fontos a béke melletti kiállás

 

Ha valamikor, akkor most aztán tényleg van értelme ennek a kifejezésnek, és valóban ki kell mennünk az utcára; természetesen az európai parlamenti választás, az önkormányzati választás és a Békemenet összefügg már csak azért is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy kiket küldünk ki az Európai Parlamentbe és milyen súlyt fognak képviselni azok a gondolkodók, azok a politikusok, akik inkább a megértésre és a békére helyezik a hangsúlyt, nem pedig az őrült verekedésre - mondta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az Origónak.

Bencsik szerint nagyon jó volna, hogyha nemcsak elterjedne a hír Európában, hogy a magyarok újfent kivonulnak az utcára a béke védelmében, ám esetleg akár többen is csatlakoznának hozzánk. 

Abban lehet reménykedni a szivárgó, nem mindig könnyen föllelhető hírek alapján, hogy Európában azért az emberek jelentős többsége a józan, értelmes, békés élet mellett teszi le a voksát; hogy aztán ez majd milyen sikeres lesz a választáson, azt megtudjuk.

Bencsik nagyon örül, hogy megszületett a döntés, hogy megvan az időpont; nagyon jó időpontot sikerült választani. Azt szeretnénk, hogy nagyon-nagyon sokan eljöjjenek, mert soha ennyire nem volt fontos a kiállás. Sok nagyszerű Békemeneten vettünk részt. Talán az első volt a legmegrázóbb, amikor egyébként érdekes módon akkor is elindult az Európai Unióban egy olyan politikai folyamat, aminek az volt a célja, hogy megbuktassák a megválasztott Orbán-kormányt - emlékeztetett Bencsik. Most pedig arról van szó, hogy ugyancsak Nyugat Európában egyre többen azon kísérleteznek, hogy valahol összehozzanak egy, csúnya szóval, egy korlátos világháborút. Mi meg azt mondjuk, hogy ez alatt nem szabad játszani.

Két táborra oszlott Európa, sőt a Nyugat

Ez a jelenlegi szituáció, valamint a Robert Fico elleni merénylet kifejezetten aktuálissá teszi a békemenetet, és még soha nem volt ennyire pontos a rendezvény elnevezése – mondta el Fricz Tamás az Origónak adott interjújában. A békemenet egyik szervezője rámutatott arra is, hogy most van a legnagyobb szükség békére Európában, de hát lényegében a világra is kihatással van az a kérdés, hogy háború vagy béke. – Ebben az ügyben föl kell emelni a szavunkat, méghozzá minél többen – tette hozzá a politológus, majd hozzátette:

Nyilvánvalóan látszik, hogy most két táborra oszlott Európa, sőt a Nyugat. Az egyik valóban a háború, a másik pedig a béke pártján. Sajnos úgy néz ki, hogy a háborúpártiak vannak többen jelen pillanatban, és éppen ezért is kell a békemenet, mutatni kell egy széles ellenállást. A békepárti és háborúpárti tábor nem egy súlycsoportban van jelen pillanatban.

– Ha jobban belegondolunk, akkor a háborúpárti oldalon találjuk a brüsszeli politikai vezetőket, a legtöbb európai tagállam politikusait, az amerikai demokratákat, a transznacionális gigacégeket és pénzintézeteket, a katonai-ipari komplexumokat és a globális elitet – mondta Fricz Tamás. A politológus szerint az utóbbi hetekben srófolják fölfelé a háborúval kapcsolatos téteket, és már egyre több ország küldene akár katonákat is. Mint mondta:

Egyre közelebb kerülünk a világháború veszélyéhez.

– A brüsszeli vezetők, a NATO, az amerikai demokraták, általában a globalisták mind háborúpártiak, és ezzel szemben áll egy szűk tábor – tette hozzá.

Ezért is fontos és szimbolikus, hogy minél több ember vegyen részt a békemeneten.

A korábban általam elmondottak mögött van még egy fontos mozzanat, a június 9-i választás, amely arról dönt, hogy milyen összetételű Európai Parlament jön létre, ebből milyen Európai Bizottság alakul ki, és mindez milyen irányba tereli az uniót. Ez kulcsfontosságú, és a két dolog összefügg. Tehát a háború és béke ellentéte és az, hogy milyen eredmény születik június 9-én, mert amennyiben a békepártiak lesznek többségben, az egyben azt is jelenti, hogy az Európai Unió jelenlegi formáját, arculatát, irányultságát, fő vonalát eséllyel sikerül megváltoztatni

– hangsúlyozta Fricz, aki szerint úgy néz ki, hogy a háborúpártiak általában globalisták és liberálisok, míg a békepártiak szuverenisták, tehát egy erős nemzetállamokra épülő unióban gondolkodnak.

Amennyiben a szuverenisták valamilyen szinten sikeresen szerepelnek június 9-én, akkor ott a lehetőség, hogy megakadályozzuk azt, hogy az Európai Unióból egy szuperföderális államot alakítsanak ki

– zárta az interjút a politológus. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről