Az összeomlás szélére került a Gyurcsány-koalíció

Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választásokkal őrségváltás történt a baloldalon, miután a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, valamint a velük szövetségben induló MSZP és Párbeszéd mindössze a szavazatok nyolc százalékát tudta megszerezni. Ezek alapján a 2026-os országgyűlési választáson a DK kieshet a magyar parlamentből.
Vágólapra másolva!

Hatalmas vereséget szenvedett el az euró­pai parlamenti választáson a Gyurcsány Ferenc vezette óbaloldal. A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd hármasa csúnyán leszerepelt, és a szavazatok alig több mint nyolc százalékát megszerezve mindössze két EP-mandátumhoz jutottak – írja a Magyar Nemzet. A történelmi bukás után Dobrev Klára, a párt EP-képviselője feloszlatta az árnyékkormányát, Gyurcsány pedig furcsa magyarázatot adott a történtekre. Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot,  vereséget szenvedtünk – mondta a DK elnöke egy héttel a választásokat követően egy videóban. Szerinte a DK és a vele szövetséges mikropártok bukásának semmi köze nincsen a közéletben tapasztalható, ellenzékváltó hangulathoz, és nem szolgált magyarázattal Magyar Péter pártjának előretöréséhez. 

Gyurcsány arról is beszélt, hogy  zajlanak a párton belüli egyeztetések, közösen értékelik a hatalmas vereséget. Gyurcsány azonban azt is kijelentette: „vissza fogok jönni”, ez alapján pedig aligha várható, hogy lemond a pártelnökségről.

Saját pártján belül is kritikákat kap Gyurcsány Ferenc

A portál szerint a gyulai Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapítója például a közösségi oldalán úgy fogalmazott: ideje lenne emlékiratokat írni a DK vezérének. Eközben Lamperth Mónika, aki a Gyurcsány-kormányok idején volt belügyminiszter, az ATV műsorában nem teketóriá­zott, lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit is. 

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Demokratikus Koalíció, DemokratikusKoalíció, DK, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, Dobrev Klára, DobrevKlára
 Lemondásra szólították fel Gyurcsányt
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták alapító elnöke, az MSZP korábbi vezetője a Hír TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ha egy parlamenti választás lett volna, akkor a DK–MSZP–Párbeszéd hármas nem tudta volna megugrani a parlamenti küszöböt, ami a három párt közös indulása esetén 15 százalék. Ez pedig egy nagyon súlyos vereség, ilyenkor a pártelnök szokta vállalni a felelősséget és lemond. Mesterházy szót ejtett arról is, hogy új baloldalt kell építeni, amihez szerinte mindenkire szüksége lesz, így az MSZP-vel és Magyar Péterékkel is szövetkezne, de a DK-val nem, mert úgy látja, az egy neoliberális párt.

Meglehetősen ironikus, hogy a választásokat megelőzően Dobrev Klára azzal kampányolt, hogy előre hozott országgyűlési választások kiírását követelik, ha a kormánypártok vereséget szenvednének az európai parlamenti voksoláson, ám ehhez képest éppen a DK szenvedett óriási vereséget. A felvetés vélhetően egy elkeseredett próbálkozás volt arra, hogy az ellenzéki oldalon Gyurcsányék átvegyék a tematizálást Magyar Pétertől, akinek a feltűnése végül odáig vezetett, hogy az óbaloldal támogatottsága összeomlott.

Mindezek után kezdenek kirajzolódni az új erőviszonyok, amelyek alapján Magyar Péter és a Tisza Párt lehet a baloldal meghatározó ereje, Gyurcsányék pedig kis párttá váltak. A DK–MSZP–Párbeszéd összefogás a 2026-os választásokra is szól, amelyen a korábbi információk szerint Dobrev Klára lehet a három párt miniszterelnök-jelöltje. Ha viszont a három párt koalíció­ja nem tudna bekerülni az Országgyűlésbe, könnyen előfordulhat, hogy a DK egyszerre tűnik el a politikai palettáról az MSZP-vel, noha korábban úgy tűnt, hogy a Gyurcsány-párt kebelezheti be a szocialistákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!