Hamis főiskolai bizonyítvánnyal jelentkezett állasokra egy nő

Vágólapra másolva!
A hamis bizonyítványban szereplő főiskola meg sem hirdette azt a szakot, amit feltüntettek rajta - többek között emiatt is bukott le egy nő, aki így próbált munkát szerezni. A csalót közokirat hamisítással vádolják.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a nő 2023. április elején kezdett el dolgozni egy cégnél, ahol pénzügyi és számviteli ügyintéző végzettséget igazoló hamis főiskolai bizonyítványt nyújtott be. Az e-mailben megküldött dokumentum szerint a nő a magán-munkaközvetítői tevékenységhez szükséges végzettséggel rendelkezett. 

A dokumentum azonban nemcsak azért volt hamis, mert a főiskola a nő nevére nem állított ki bizonyítványt, hanem amiatt is, mert az okiratban szereplő szakot az intézmény meg sem hirdette.

A munkaadó ezután – nem tudva a bizonyítvány hamisságáról – magán-munkaközvetítői tevékenység érdekében bejelentést tett a kormányhivatalhoz a közhiteles nyilvántartásba vétel céljából. 

A kormányhivatal az eljárása során azonban észre vette, hogy a benyújtott bizonyítvány hamis, ezért nem vették nyilvántartásba.

bizonyítvány, diploma
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

A hatósági eljárásban az is kiderült, hogy egy évvel korábban a nő egy másik cég nevében ugyanezt a hamis bizonyítványt már egyszer benyújtotta a szükséges végzettség igazolásához. Az alapján őt akkor a munkaerő-kölcsönzési tevékenységre jogosító nyilvántartásba bejegyezték. Az utóbb felmerült adatok alapján azonban azóta törölték.

Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja és ezért vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Egy magyar olimpikon se rettent meg a hamisítástól, ugyanis úgy akart diplomához jutni, hogy hamis nyelvvizsga bizonyítványt nyújtott be.

A meg nem nevezett sportloló 2010-ben végzett a Pécsi Tudományegyetemen, diplomáját azonban nem tudta átvenni, mert nem rendelkezett nyelvvizsgával. Többször próbálkozott, ám nem sikerült letennie, így 2017-ben elhatározta, hogy hamis nyelvvizsga bizonyítványt csináltat.

Az interneten felvette a kapcsolatot egy ismeretlen személlyel, majd az adatok megadása után Budapesten átvette a hamis tartalmú nyelvvizsga bizonyítványt, amely szerint angol nyelvből sikeres középfokú vizsgával rendelkezik. Az elkövető 2019 áprilisában az egyetem tanulmányi osztályán leadta a bizonyítványt, ahol azonban annak ellenőrzése során megállapították, hogy az hamis.

Egy férfi pedig doktorit hamisított magának, csak hogy könnyebb legyen állást szereznie.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről