Hatalmas Fidesz-KDNP győzelem a vasárnapi két választáson

Vágólapra másolva!
Mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választást a Fidesz-KDNP nyerte. A kormánypártok az összes megyei közgyűlési választáson az első helyen végeztek. Baján, Salgótarjánban, Miskolcon, Egerben fordítottak Összesen 25-ből 14 megyei jogú városban győztek a fideszes jelöltek, pluszban Győrben is hatalmas közgyűlési fölényük van. A kormánypártok 11 EP-mandátumot szereztek, a Gyurcsány-párt megsemmisült.
Vágólapra másolva!

Mind az önkormányzati választást, mind az európai parlamenti választást a Fidesz–KDNP nyerte június 9-én. 

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, mind a kettőt megnyertük

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapról hétfőre virradó éjjel Budapesten, a kormánypártok eredményváró rendezvényén. Orbán Viktor elmondta, az önkormányzati és európai parlamenti választáson 57 százalékos volt a részvétel Magyarországon. 

A demokrácia köszöni szépen, jól van, ez is egy szép rekord 

- értékelt. Gratulált az Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, amely "öldöklő küzdelemben" elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, majd hozzátette: 

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, és mind a kettőt megnyerték.

 "Ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Fideszeredményváró2024,  Orbán Viktor, OrbánViktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 10-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Békét akarnak a magyar emberek

Magyarországon ma az emberek világosan megüzenték, hogy békét akarnak - értékel tOrbán Viktor. A kormányfő azt mondta: az európai parlamenti választás üzenete, politikai tartalma úgy fogalmazható meg, hogy Magyarországon ma az emberek világosan megüzenték: békét akarnak, ha a háború és a béke között kell választani, akkor a békét választják. Hozzátette: megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika.  Szavai szerint azt tudja vállalni a kormányfőként:  

a kormány ezzel a felhatalmazással a háta mögött kettőzött erővel küzd azért, hogy Magyarországot kívül tartsa a háborúból.

 "Összegezve az európai parlamenti választás eredményét, ezt egy táviratban tudjuk elküldeni Brüsszelbe, ami így hangzik: migráció stop, gender stop, háború stop, Soros stop, Brüsszel, stop" - fogalmazott. Megjegyezte: 

a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a magyar történelemből a Momentumot.

A magyar emberek világosan megmondták: azokat, akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, meg fogják büntetni - mondta Orbán Viktor. Nem kérnek azokból, akik a hazájuk ellen dolgoznak, mindegyiket leszavazták - fogalmazott. A kormányfő megköszönte a Fidesz és a KDNP aktivistáinak azt "a fantasztikus munkát", amit az elmúlt hatvan és az utolsó néhány napban véghez vittek.

 A szombati egymillió találkozás napja hosszú ideig európai rekord is marad, talán nem hosszabb ideig, mint két évig

- jegyezte meg Orbán Viktor. Azt üzente híveiknek, az önkénteseknek, aktivistáknak, "talpasaiknak, az utcai harcosainak", hogy legyőzték a régi és az új ellenzéket, és mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra mindig le fogják őket győzni.

Az összes megyei közgyűlést a Fidesz nyerte

A kormánypártok az összes megyei közgyűlést megnyerték, valamint a Fővárosi Közgyűlésben is a legnagyobb frakcióval rendelkeznek majd. 

Budapesten a kormánypártok visszahódították a baloldaltól az I. kerületet. 

A Fidesz-KDNP 14 megyei jogú városban győzött. A kormánypártok Miskolcon, Baján, Salgótarjánban és Egerben fordítottak a 2019-es önkormányzati választáshoz képest. A baloldali pártok hat városban nyertek, míg a civil jelöltek 5 városban végeztek az első helyen.  

A Fidesz jelöltjei nyertek többek között Komlón, Mohácson, Kalocsán, Tiszakécskén, Sátoraljaújhelyen, Makón, Sárbogárdon, Balmazújvárosban, Püspökladányban, Gyöngyösön, Hevesen, Komáromban, Oroszlányban, Tatán és Várpalotán is.  

Így alakult a megyei közgyűlési választási eredmény

Az európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 44,5 százalék körüli eredménnyel 11, a TISZA 29,8 körülivel  7, a Gyurcsány-párt 2, míg a Mi Hazánk Mozgalom 1 mandátumot szerzett. A választás legnagyobb vesztese a Momentum lett, mivel két mandátumot vesztettek el, kibuktak az EP-ből és ezzel bebizonyosodott, hogy nem kifizetődő az ország ellen végzett kampányuk. 

A voksolás másik nagy vesztese a Gyurcsány-párt, ők is két mandátumot vesztettek a 2019-es eredményükhöz képest. A Jobbik és az LMP is végleg eltűnt a politikai térképről, mivel egyik párt sem érte el az egy százalékos eredményt. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről