Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Több menetrend módosul a vasúti közlekedésben júliustól

MÁV, balaton
Vágólapra másolva!
Pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a vonatok megváltozott menetrend szerint közlekednek, egyes szakaszokon pedig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
Vágólapra másolva!

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Budapest-Kelenföld és Ferencváros állomás között július 1-16. több ütemben karbantartást végeznek. Július 6-án és 7-én a vonatok az eredeti menetrend szerint közlekednek, július 1-jén, 5-én, 8-án, valamint 12-én és 13-án azonban néhány esti és reggeli vonat menetrendje megváltozik. Az alábbi változásokra kell számítani július 2-4-ig, valamint 9-től 11-ig:

A szombathelyi, a szentgotthárdi, valamint a soproni InterCityk csak Budapest-Kelenföldig közlekednek és onnan is indulnak.

A Keleti pályaudvarról 16:01-kor, 17:01-kor, valamint 18:01-kor Győr felé induló vonat csak Budapest-Kelenföldtől közlekedik. Július 1-jén és 8-án csak néhány esti Budapestre tartó távolsági vonatot érintenek változások, a vonatok többsége a megszokott menetrend szerint közlekedik. A Sopronból 18:21-kor induló Ikva InterCity és a Szombathelyről 19:10-kor induló Savaria InterCity ezeken a napokon is csak Budapest-Kelenföldig közlekedik. 

Július 5-én és 12-én csak néhány reggeli Budapestről induló távolsági vonatot érintenek változások, a vonatok többsége a megszokott menetrend szerint közlekedik. 

MÁV, balaton
Fotó: MÁV-csoport

A Keleti pályaudvarról 6:15-kor Szombathelyre induló Savaria, valamint 7:15-kor Sopronba induló Tűztorony InterCity csak Budapest-Kelenföldtől közlekedik.

Július 15-én és 16-án, valamint augusztus 14-én és 15-én karbantartás miatt a Budapest és Győr közötti távolsági vonatok többsége napközben a Keleti pályaudvar helyett csak Budapest-Kelenföldtől közlekedik és oda is érkezik. A Keleti pályaudvarról 10:15 és 15:15 között valamennyi Győr felé induló belföldi InterCity Budapest-Kelenföldtől közlekedik. A Keleti pályaudvarról 16:01-kor Győrbe induló G10-es csak Budapest-Kelenföldtől közlekedik. Az eredeti menetrend szerint a Keleti pályaudvarra 9:44 és 15:44 között valamennyi Győr felől érkező távolsági InterCity csak Budapest-Kelenföldig közlekedik.

A Komárom—Székesfehérvár vonalon július 6-án és 7-én Székesfehérvár és Kisbér állomás között végzett pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Székesfehérvár és Kisbér között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Július 15-től augusztus 3-ig Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok szállítják az utasokat karbantartás miatt. Szombathely-Vép között július 1. és 4. között karbantartást végeznek, ezért a Szombathelyről a Déli pályaudvarra tartó délelőtti Bakony InterCity 7 perccel korábban, 8:35-kor indul.

A Ferencváros és Budapest-Kelenföld között végzett karbantartás miatt július 2-tól 4-ig, 9-től 11-ig, valamint július 15-én és 16-án, továbbá augusztus 14-én és 15-én napközben, 9:30-tól 16:30-ig az S36-os vonatok fővárosi végállomása módosul, Budapest-Kelenföldre kerül át. Budapest-Kelenföld és Kőbánya-Kispest között az óránkénti kapcsolatot a változatlan menetrend szerint közlekedő G43-as járatok biztosítják.

Az utolsó, Kőbánya-Kispestről 21:57-kor Kelenföldre induló S36-os vonat július 1-jén és 8-án sem közlekedik.

A Ferencváros és Budapest-Kelenföld között végzett karbantartás miatt július 2-től 4-ig, és július 9-től 11-ig, valamint július 15-én, 16-án, továbbá augusztus 14-én és 15-én napközben, 9:30-tól 16:30-ig a Budapest és Pécs, valamint a Budapest és Kaposvár közötti InterCityk a Keleti pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldről indulnak, és oda is érkeznek.

A Kaposvárról 16 órakor induló Rippl-Rónai, a Pécsről 17:19-kor és 19:19-kor induló Mecsek InterCityk már július 1-jén és 8-án is csak Budapest-Kelenföldig közlekednek. Az eredeti menetrend szerint a Keleti pályaudvarról 5:53-kor, 7:53-kor Pécsre, valamint 6:30-kor Kaposvárra induló InterCityk július 5-én és 12-én is Budapest-Kelenföldről indulnak a Keleti pályaudvar helyett.

A Győr-Veszprém vonalon október 6-ig pályafelújítás miatt változott a közlekedési rend, a vonatok menetrendjéhez igazodva Zirc és Veszprém között pótlóbuszok közlekednek.

A buszok menetrendje a vonatokétól néhány perccel eltér, de az alapmenetrend szerinti csatlakozások Veszprémben biztosítottak a Bakony, illetve Göcsej InterCitykhez. A pótlóbuszok Veszprémben és Zircen a vasútállomáson, Eplényben az Újtelep nevű Volánbusz megállóhelyen állnak meg. A buszokon a kerékpárszállítás nem biztosított. A vasúttársaság a pótlóbuszok férőhely-kapacitását az utazási igényekhez igazította, figyelembe véve a várható turisztikai forgalmat is.

MÁV-Volán
A kép illusztráció!
Fotó: MÁV-Volán

A Dombóvár—Bátaszék vonalon június 22-ig karbantartást végeznek, emiatt néhány Dombóvár és Baja közti személyvonat helyett Baja és Bátaszék között pótlóbusz közlekedik. Július 20-tól 24-ig pótlóbuszok közlekednek Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között komplex pályakarbantartás, valamint a csikóstőttősi vasúti átjáró átépítése miatt a Dombóvár–Bátaszék vonalon.

A vágányzár ideje alatt három pótlóbusz közlekedik, eltérő útvonalon. Az egyik Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között, Csikóstőttős érintése nélkül, míg a másik Dombóvár és Csikóstőttős, illetve Csikóstőttős és Mágocs-Alsómocsolád között. A pótlóbuszok igazodnak a vonatok menetrendjéhez, ezért Dombóvárról a megszokotthoz képest 12 perccel, Csikóstőttősről 5-10 perccel korábban indulnak.

Július 20-án 7 órától 24-én 20 óráig átépítés miatt lezárják Csikóstőttősön a Petőfi utcai vasúti átjárót.

A lezárás ideje alatt a gyalogos és kerékpáros átkelés biztosított, azonban a gépjárműkel kerülni csak jelentősen hosszabb menetidővel a szomszédos, a Dombóvár észak-keleti oldalán, a Fő út folytatásában lévő átjárón, a Kaposszekcső–Dombóvár–Mágocs útvonalon lehetséges. A változás érinti a Volánbusz járatainak közlekedését is. A Füzesabony–Eger vonalon július 6-tól 9-ig az IR87-es Agria InterRégió vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a maklári vasúti átjáró átépítése miatt. Füzesabony és Eger között pótlóbuszokkal kell utazni. 

A Hatvanból Egerbe 3:59-kor induló személyvonat is módosított menetrend szerint közlekedik, utasainak Füzesabonytól Egerig pótlóbusszal kell utazni. A pótlóbuszos átszállás már július 5-én érinti a Füzesabonyból Egerbe 22:59-kor induló személyvonatot és július 10-én még érinti az Egerből Füzesabonyba 3:37-kor induló személyvonat közlekedését is - áll a MÁVINFORM közleményében. A pótlóbuszok a közúti útzár miatt kerülő útirányon, az M25-ös számú autóúton Maklár, Templom tér és Andornaktálya, Iskola megállásokkal közlekedik.

Július 6-tól 9-ig a Füzesabony—Eger közötti lezárás miatt az Eger—Szilvásvárad vonalon is pótlóbuszok közlekednek. A Miskolc–Tornanádaska vonalon július 1-jétől 28-ig karbantartás miatt valamennyi vonat helyett pótlóbusz közlekedik Sajóecseg és Tornanádaska között. A Szerencs-Abaújszántó vonalon június 28-tól július 1-jéig karbantartás miatt valamennyi vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Záhony vonalon augusztus 18-ig Cegléd és Abony, valamint a Szajol–Kisújszállás–Karcag vonalszakaszon végzett pályakarbantartási munkák miatt módosul a menetrend.

Az S21-es lajosmizsei vonatokat érintő változások: az S21-es vonatok fővárosi végállomása módosul, csak Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve onnan is indulnak. Ehhez igazodva mentesítő személyvonat indul naponta a Nyugati pályaudvarról 23:25-kor Kőbánya-Kispestre. A főváros felé az S50-es vonatok 10 perccel később közlekednek, illetve érkeznek a Nyugati pályaudvarra. A Monorról a Nyugati pályaudvarra 20:36-kor induló S50-es vonat augusztus 18-án nem közlekedik.

A főváros felé a Z50-es vonatok 10 perccel később közlekednek, illetve érkeznek a Nyugati pályaudvarra. A Szolnokról a Nyugati pályaudvarra 5:25-kor induló Z50-es vonat Szolnok és Cegléd között nem közlekedik. A Szolnokról a Nyugati pályaudvarra 4:39-kor induló Z50-es vonat 10 perccel, a Szolnokról a Nyugati pályaudvarra 5:55-kor induló Z50-es vonat 7 perccel korábban indul Szolnokról, de a Nyugati pályaudvarra már az alapmenetrend szerint érkezik meg. Az S225-ös vonatok rövidebb útvonalon, csak Cegléd és Kecskemét között járnak. Augusztus 9-én a szegedi vonalon végzett karbantartás miatt az S225-ös vonatok Cegléd és Kecskemét között sem közlekednek. 

A Nyugati pályaudvarról óra 25-kor induló Cívis InterRégió vonatok Ceglédről 1 perccel korábban indulnak, Szolnoktól az alapmenetrend szerint közlekednek.

A Cívis InterRégió vonatok Szolnokról az eredeti menetrendjük szerint indulnak, Abonyból 12 perc tartózkodással indulnak tovább Debrecen felé. A Nyugati pályaudvarra tartó InterRégió vonatok az InterCityk után indulnak, így a Nyugati pályaudvarra 15 perccel később érkeznek meg. A Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:39-kor és 3:34-kor induló Cívis IR vonat Szolnokról 2 perccel korábban indul, a Nyugati pályaudvarra már az alapmenetrend szerint érkezik.

A Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 4:34-kor induló Cívis IR vonat Debrecenből 15 perccel, Szolnokról 18 perccel korábban indul, Ceglédről 10 perc tartózkodás után indul tovább, de a Nyugati pályaudvarra már az alapmenetrend szerint érkezik. Az InterRégió vonat Ceglédbercel-Cserő, Albertirsa és Pilis állomáson is megáll.  A balatoni átlós vonatok közel alapmenetrend szerint közlekednek, de az Aranypart és a Szabolcsi tekergő expresszvonatok Kőbánya-Kispest állomáson nem állnak meg. A 16707-es vonat Debrecentől, a 16907-es vonat Szolnoktól 4 perccel korábban közlekedik.

A Nyugati pályaudvarról óra 20 perckor induló Tokaj és Nyírség InterCityk Szolnoktól általában 2 perccel később, Debrecentől az alapmenetrend szerint közlekednek.

A Nyugati pályaudvarról 3:50-kor induló Tokaj InterCity Ceglédről 6 perccel később indul tovább, de Szolnoktól már az alapmenetrend szerint közlekedik. A Nyugati pályaudvarra óra 39 perckor érkező Tokaj és Nyírség InterCityk Cegléd és a Nyugati pályaudvar között 5 perccel később közlekednek. A Nyugati pályaudvara óra 9-kor érkező Napfény InterCityk Ferihegy és a Nyugati pályaudvar között 5 perccel később közlekednek. A Szegedről Budapestre 20:44-kor induló Napfény InterCity 10 perccel később érkezik a Nyugati pályaudvarra. 

A Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra 18:40-kor induló személyvonat Ceglédről 10 perccel később indul és 10 perccel később érkezik a Nyugati pályaudvarra. A Debrecen–Füzesabony vonalon július 2-ig hétköznap éjszakánként 18 órától másnap reggel 6 óráig pályakarbantartást végeznek Tiszafüred és Poroszló között, ezért  Füzesabony és Tiszafüred, illetve Egyek között pótlóbuszok közlekednek. A Debrecen–Nagykereki vonalon december 14-ig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Néhány vonat helyett pedig pótlóbusz közlekedik Debrecen és Nagykereki között. 

A buszok az érintett településeken a vasútállomások elől indulnak, kivéve Derecske-Vásártérnél, ahol a Konyári út és Vágóhíd utca sarkán létesített megállóban, illetve a Konyári Sóstófürdőnél, ahol Hosszúpályiban a Messzelátó-Sóstó nevű Volánbusz megállóban állnak meg. A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon július 6-án és 7-én Sülysáp és Tápiószecső között pályakarbantartás miatt módosul a menetrend.

A Keleti pályaudvarról 8 és 16 óra között Szolnokra induló Z60-as vonatok S60-as vonatként, 25 perccel korábban, előző óra 50 perckor indulnak. 

Tápiószecsőtől már a megszokott menetrend szerint mennek tovább, így Abonyi út kivételével mindenhol megállnak. A Szolnokról 7 és 15 óra között induló Z60-as vonatok S60-as vonatként, az S60-as vonatokkal összevonva közlekednek, ezért Tápiószecsőtől csak 17-22 perccel később mennek tovább. Abonyi út kivételével mindenhol megállnak. A Keleti pályaudvarról 7 és 16 óra között minden óra 20 perckor Sülysápra induló S60-as vonatok csak Mendéig közlekednek. A Sülysápról 8 és 16 óra között minden óra 56-kor a Keleti pályaudvarra induló S60-as vonatok rövidebb útvonalon, csak Mendétől közlekednek.

A Békéscsaba és Lőkösháza közötti átépítés miatt a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok augusztus 22-ig.

Békéscsaba–Lőkösháza szakaszon a nemzetközi és belföldi személy és távolsági vonatok módosított menetrend szerint közlekednek az alábbi kivételekkel: a 7544, 7546, 7545, 7543, 7553-es számú vonatok nem közlekednek, az utasokat Békéscsaba vasútállomás és Lőkösháza vasútállomás között pótlóbuszok szállítják. A Békéscsabáról Lőkösházára 22:50-kor induló személyvonat augusztus 12-től 16-ig és 22-én nem közlekedik, helyett pótlóbusz szállítja az utasokat. A Békéscsaba—Kétegyháza—Mezőhegyes vonalon augusztus 22-ig több vonat módosított menetrend szerint, esetenként a megszokotthoz képest korábban közlekedik.

Augusztus 4-ig Szeged és Orosháza között a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek.

A változás a vasútvillamosok közlekedését nem érinti. A Kecskemét–Lakitelek-Szolnok vonalon valamennyi vonat helyett pótlóbusz közlekedik július 7-ig. Kecskemét-Szolnok, Kecskemét-Kisfái, továbbá július 8-tól 19-ig Kecskemét és Lakitelek, illetve Kecskemét és Kisfái között. 

A cseh vasúton végzett pályafelújítási munkák miatt június 29-től július 2-ig a Metropolitan EuroCity vonatok (280, 278, 276, 274, 272) Břeclav–Prága között módosított menetrend szerint közlekednek.

A Nyugati pályaudvarról Varsóba 8:12-kor induló Báthory EuroCity (130) Hodonín (12:20/12:21) állomáson át, Břeclav állomás érintése nélkül közlekedik június 29-től július 2-ig. A Nyugati pályaudvarról Prágába 17:30-kor induló Metropolitan EuroCity (270) Břeclav–Prága között módosított menetrend szerint közlekedik június és 29-től július 2-ig. A horvát vasútvállalattól (HŽPP) érkezett tájékoztatás szerint 2024. június 30-tól a Déli pályaudvarról Zágrábba 15:35-kor induló 204-es számú Agram InterCity utasainak Kapronca (Koprivnica) állomáson másik vonatszerelvénybe kell átszállniuk.

A menetrend szerint Zágrábból Budapestre 16:35-kor induló 201-es számú Agram InterCity utasainak szintén át kell szállniuk Kapronca állomáson. Ők a Zágrábból 16:35-kor induló 581-es számú vonattal juthatnak el Kaproncára.

Az Agram IC-k eredetileg tervezett kocsi-összeállítása a magyar szakaszon is megváltozik emiatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről