A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tovább folytatódik a nyomozás az óbudai korrupciós ügyben

KissLászló, KarácsonyGergely
Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre - írták sajtóközleményben.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte, 

a nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények.

Hozzátették, hogy a nyomozó főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 40 hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Jelezték, az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan holnap fognak adni.

A Pesti Srácok arról ír, hogy - ismét - nyomozó ügyészek lepték el ma a korrupciós botrány miatt Kiss László óbudai polgármester hivatalát. A PS úgy tudja: házkutatás céljából érkeztek az önkormányzathoz a nyomozó ügyészek. Nem zárható ki, hogy ezúttal a polgármester irodájában is kutatnak. Még márciusban, az akkori rajtaütésben 4 embert vittek el a nyomozó ügyészek a hivatal épületében, bár egyikük sem alkalmazottja az önkormányzatnak. Valamennyien letartóztatásban vannak korrupciós bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítva.

Ismert, március elején négy személyt gyanúsított meg a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt eljárást indító Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak. A főügyészség később egy ötödik gyanúsítottat is kihallgatott, ő szabadlábon védekezik.

A bűnügy szálai pedig a baloldal fontos háttéremberéhez, P. Gáborhoz és társaihoz vezetnek.

A férfival kapcsolatban érdemes megemlíteni azt az Anonymus által közzétett, rejtett kamerával készített felvételt, amin az látszik, hogy P. Gábor és társa egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. 

Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Noha az ügyben egyelőre csak az óbudai önkormányzat érintettsége vetődött fel, sőt, az azóta újraválasztott DK-s polgármestert is kérdőre vonták az ügyben, ugyanakkor a botrány szálai több más baloldali kerületben is riadalmat okozhatnak. 

Március 21-én írta meg a Metropol, hogy letartóztatták a több korrupciógyanús ügyben is vélhetően kulcsfigurának számító P. Gábort. A lap szerint kiderülhet, hogyan működött a baloldali kerületeken átívelő korrupciós hálózat, amely elérhet egészen Szabó Tímeán és Karácsony Gergelyen át Szaniszló Sándorig vagy Kiss László DK-s polgármesterig – P. Gábor személyes és sok-sok ügye összeköti ezeket a kerületeket és politikusokat...

A lap közölte, a hatóságok akkor az óbudai lehetséges visszaélések kapcsán tartóztatták le P. Gábort és feltételezett társait. Hozzátették, hogy

az eddig nyilvánosságra került információk egy kerületeken átívelő, baloldali politikusokhoz erősen kapcsolódó bűnszervezet képét rajzolják ki.  


A baloldal egyik háttéremberére még két évvel ezelőtt hívta fel újra a figyelmet Anonymus. A maszkos alak által nyilvánosságra hozott felvételek szerint P. Gábor több baloldali vezetésű kerületben is osztott vissza kenőpénzeket. A DK-s Kiss László vezette Óbudához, a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerülethez, de a szocialista Gajda Péter vezette Kispesthez is kötötték feltételezett korrupciós ügyek.  

A III. kerületi önkormányzattól lefoglalt dokumentumok alapján nem csak az Óbuda Újság botránya kapcsán indított nyomozás során tartottak nemrég házkutatást a DK-s Kiss László által vezette önkormányzatnál. Az újságügyről jelenleg annyit tudni, hogy P. Gábor Key Price Kft.-je vette át annak kiadási feladatait, miután 2019-ben az új DK-s kerületvezetés szerződést bontott az addig munkát végző céggel. A Key Price öt évre nyerte el a kiadói munkákat 356 millió forint értékben.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint „egy férfi” a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. Ezért csapott le P. Gáborékra és ezért szállt ki az önkormányzathoz is a hatóság. P. Gábor azonban számtalan botrányhoz kötődik a napvilágot látott felvételek alapján. P. Gábor neve például elhangzik azon a felvételen is, amelyen arról beszélnek, hogy miből finanszírozta a baloldal a párbeszédes Szabó Tímea kampányát, és egy másik felvételen ő maga jelenti ki a zuglói parkolási üggyel kapcsolatban: „Az annyira bitang, hogy igaz!”. 

P. egyébként arról is ismert, hogy ő szervezte Karácsony Gergely főpolgármester kampányát is az ellenzéki előválasztáson.


Áprilisban a Fővárosi Törvényszék azt a tájékoztatást adta, hogy július 8-áig letartóztatásban marad a három gyanúsított - köztük vélhetően P. Gábor is. Hozzátették, a csúszópénzes botrány negyedik gyanúsítottja ugyancsak a nyár közepéig bűnügyi felügyeletben marad.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!