Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán Viktor: Egy újabb birodalmi érdek háborúba akar sodorni minket

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencei népek akarata egyértelmű, nem akarnak feláldozható vazallusok lenni a nagyhatalmak sakktábláján, mindezt mi, magyarok, a Kárpát-medence legnépesebb nemzete, mondjuk ki a leghangsúlyosabban – mondta Orbán Viktor kormányfő Geszten a nemzeti összetartozás napján a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján.
Vágólapra másolva!

Bátran mondhatjuk egy újabb háború fenyegető árnyékában, hogy ma itt, Geszten, összesűrűsödik a történelem – fogalmazott Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott ünnepi beszédében Geszten, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján. A miniszterelnök elmondta: a nemzet nem a beletörődést választotta, hanem a küzdelmet és a túlélést. – A nemzet képes arra is, hogy kinyilvánítsa határtalan élni akarását és összetartozását, és hálával adózzon annak a családnak, amely olyan sokat adott neki. A magyar nemzet velük szembeni tartozását rójuk le azzal, hogy otthonukról és a család nyughelyéről méltó módon gondoskodunk – tette hozzá.

Mint jelezte, a Tisza család már a törökök ellen is harcolt, a Magyar Királyság utolsó sikeres korszaka pedig elválaszthatatlan tőlük. Emlékeztetett: Tisza István halála egy történelmi korszak fájdalmas végét is jelentette. – Száznégy évvel ezelőtt igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba. Odalett a magyar ipar és termőföld színe-java, határon túlra kerültek kulturális értékeink.

Magyar az, akinek a Trianonnal kapott nemzeti seb a legjobban fáj.

A trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta, el akartak temetni minket – szögezte le a kormányfő.

A haza jó gazdáit eltették láb alól vagy menekülésre kényszerítették. Hazánkat a legsötétebb órán olyan emberek kezére adták, akikről száz évvel később is nehéz eldönteni, hogy rossz szándékuk vagy alkalmatlanságuk miatt voltak nagyobb csapás az országra nézve – jelentette ki Orbán Viktor.

Egy háború okozta az országvesztést

A miniszterelnök elmondta: a száz évvel ezelőtti országvesztést egy olyan háború hozta a nyakunkba, amit Tisza István ellenzett. Az országnak akkor nem volt lehetősége kimaradni a háborúból. Bécsben akkor is tele volt a padlás háborús uszítókkal. Hiába volt a nemzet jövőjéért érzett felelősség és józan számítás, Magyarországnak a háborúba bele kellett masíroznia.

Ha lett volna erőnk, megmaradt volna a korona, és kevesebbet szenvedett volna a nemzet

– mondta a kormányfő. Hozzátette: a győztesek is vesztettek a háborún, nem csak a legyőzöttek. Mint folytatta, a háborút lezáró diktátumok nem megnyugvást, hanem újabb dúlást hoztak a Kárpát-medencébe. Új országok jöttek létre, és jóval nagyobb etnikai feszültségek lángoltak fel, mint az egykori monarchiában voltak. A mesterségesen összetákolt államalakulatok az első adandó alkalommal fel is bomlottak – idézte fel.

Akármilyen borúsak is ma a Közép-Európa feletti felhők, a szélén ki-kikandikál a reményt adó fénysugár a kormányfő szerint. Mára eljutottunk oda, hogy a Kárpát-medence népei végül szabadok és szuverének akarnak lenni. – 110 évvel ezelőtt a Kárpát-medence népei a magyarok ellen harcoltak a szuverenitásukért. Éltették a háborút a csehek, a románok, a szerbek és a szlovákok. 

Ma az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak: nem akarunk háborút

– fogalmazott. Kijelentette: a Kárpát-medencei népek akarata egyértelmű, nem akarnak feláldozható vazallusok lenni a nagyhatalmak sakktábláján. – Mindezt mi, magyarok, a Kárpát-medence legnépesebb nemzete, mondjuk ki a leghangsúlyosabban – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Most összeurópai választáson tehetjük meg azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk

Orbán Viktor arról is beszélt, a nemzeti összetartozás program is. Nemcsak összetartozás, hanem összekapcsolódás is kell. Nem elég az összekötő közös múltra emlékezni, hanem a közös jövőt álmodni és tervezni kell – tette hozzá. A kormányfő rámutatott arra, hogy nekünk, magyaroknak szellemi teljesítményre, minőségi kultúrára, olimpiai aranyakra és elsőrendű politikára van szükségünk. 

Aki azt ajánlja, merjünk kicsik lenni, az bűnt követ el. 

Mi vagyunk azok a Kárpát-medencében, akik mindenhol otthon vannak. Örülni kell a szomszédaink sikereinek is - tette hozzá. Közép-Európát ma ismét egy birodalmi érdek háborúba akarja sodorni - mondta. A háború sohasem elkerülhetetlen, mert az mindig emberi döntések következménye - tette hozzá. Ma arra kell vállalkoznunk, hogy Magyarország ne kerüljön bele egy újabb háborúba, amit Tiszának nem sikerült. 

Most jobbak az esélyeink, mert szuverének vagyunk. Mi választunk kormányt, mi, magyarok döntünk a saját sorsunkról 

- ismertette Orbán Viktor. A kormányfő közölte, most összeurópai választáson tehetjük meg azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: demokratikus keretek között mondhatunk nemet a háborúra. 

Mi restaurálunk, és be akarjuk foltozni a magyar időn keletkezett szakadást - mondta Orbán Viktor. Úgy állunk bosszút az elrabolt 45 évünkért, hogy összekötjük a német és szovjet megszállás előtti Magyarországot a maival. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 2010-ben kapott kétharmados felhatalmazást arra használják fel, hogy összekössék a 21. századot a megszállás előtti idővel. Orbán Viktor elmondta, aki bejön a Tisza-kastélyba, az tudni fogja, hogy minden mérkőzés addig tart, amíg nem nyerünk. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről