Egyre több külföldi költözik a Balatonra

TIhany,busz,menetrend
Forrás: MTI
Vágólapra másolva!
Budapest után a magyar vidék is egyre népszerűbb a külföldiek körében, azon belül is a Balaton környékén telepednek le egyre többen. Az utóbbi évek adatai szerint egyre több német gondolja úgy, hogy hazánkban élne.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Balaton, hanem a főváros is egyre népszerűbb a külföldiek körében. Mint arról a Mandiner beszámolt, egyre több német érzi rosszul magát a saját hazájában az elmúlt években gyökeresen megváltozott politikai helyzet miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma.

A lap szerint Magyarország az új célpont, amelyre a németek vágynak, ugyanis a megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak itt, mint például Berlinben, és kevesebb adót is kell fizetni.

 

A balatoni hajózás is felszálló ágban van az utóbbi időben.
Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A balatoni lakosság idősödése azonban már jó ideje tart. 

"Nem új keletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk" – szögezte le Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke a Sonline-nak. Visszaemlékezett arra, hogy már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma. 

A fiataloknak azonban a kevesebb munkalehetőség és az egyre emelkedő ingatlanárak nem igazán kedveznek.

A Somogy vármegyei hírportál szerint ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a betelepülők között azért előfordulnak szép számmal fiatalok is, miközben az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért nem javítanak a település korfáján.

Farkas László Nándor Balatonszentgyörgy polgármestere a somogyi lapnak elmondta,

Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak.

 

A magyar fiatalok ide csábítását is kitűzte célul a polgármester.

A tervezett intézkedéseinkkel enyhítenénk a helyzeten. Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az oda vezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján.

- árulta el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről